måndag 25 januari 2010

Rosmarinkaka

Ingen regel utan undantag, eller hur? Vi kör torsk till middag, även om det är måndag och inte tisdag. I dag flödade kreativiteten i vårt kök så vi slängde samman en fiskgratäng efter eget tycke och smak. Till det ska vi käka potatismos med parmesanost i, kokt broccoli och ruccolasallad. Till kvällsteet blir det en rosmarinkaka som vi har tänkt prova länge och nu hade vi rosmarin som var på utgående så då passade vi på. Receptet har vi klippt från en tidning, men vilken minns vi faktiskt inte. 
Torskgratängen fixade vi så här:

Torskgratäng
400 g torskfilé
500 g krossade tomater
hackad dill
hackad persilja
1 riven vitlöksklyfta
rivet skal från ½ citron
basilika
oregano
Lägg torsken i en ugnsfast form.
Blanda samman tomaterna med övriga ingredienser och slå över fisken.
Strö på citronpeppar och ställ in i ugnen på 200 grader ca. 20-30 minuter.

Rosmarinkaka
175 g mjukt smör
2½ dl strösocker
3 ägg
3 kvistar rosmarin (eller 1 tsk torkad)
3½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
rivet skal från ½ citron
3/4 dl koncentrerad flädersaft (vi tog fläderlättdryck och då fick kakan en svagt rosa nyans)
Rör smör och socker poröst.
Ta i äggen, ett i taget, och rör kraftigt mellan varje.
Ta av rosmarinbladen och finhacka, blanda med mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, tillsätt flädersaft och citronskal och blanda till en jämn smet.
Häll i en smord och bröad form, ställ in i ugn på 175 grader i ca. 40-50 minuter.
Låt kakan svalna och glasera ev. med rosa glasyr.

Vi har inte smakat på kakan ännu, så en recension på både den och måndagstorsken kommer imorgon.
Nu ska vi se om vi kan hitta någon bra glassmaskin att köpa. Vi har pratat om att köpa en sådan länge och nu har vi bestämt oss, så nu blir det att läsa tester på nätet och se vad andra tycker om sina olika märken. Har ni glassmaskin? Några tips och råd?

Smaklig spis / Anki och Håkan
xx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!