torsdag 7 januari 2010

Skånsk äggakaga

... kockade vi till i kväll till middag, ett bra alternativ om man vill ha en lättare måltid. Till den serverades det knaperstekt bacon, rårörda lingon och gröna ärtor. I många recept man läser står det att man ska vända äggakagan och steka på båda sidorna, men det är mycket enklare att ställa in hela stekjärnet i ugnen när smeten har "stannat". Men tänk på att detta bara går om du har en gjutjärnsstekpanna och ta inte i handtaget utan grytlapp! Lita på oss, det är lätt att man glömmer det när järnet väl tagits ur ugnen!!! Ett bra tips är att låta grytlappen ligga kvar på handtaget som en påminnelse. Då kör vi:


Skånsk äggakaga
1 dl vetemjöl
4 dl mjölk
4 ägg
½ tsk salt
Sikta ner mjöl i en skål och slå i 1 dl mjölk.
Vispa så smeten blir klumpfri och tillsätt därefter de andra ingredienserna.
Vispa samman smeten och låt den stå en liten stund och vila innan du häller den i en stekpanna.
Stek på medelvärme tills att smeten har "stannat" och ställ sen in stekjärnet i ugnen på 200 grader, tills äggakagan är gyllenbrun.
Kan du inte ställa in stekjärnet i ugnen så lägg ett lock eller en tallrik på och vänd på kagan. Lägg seden tillbaka den i stekjärnet och stek färdig.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!