torsdag 24 juni 2010

Matjessilltårta!

Vi gör alltid matjessilltårta till midsommarens måltid, det har blivit en tradition och utan den så är det ingen riktig midsommar. (Morgondagens tårta har just hamnat i kylen så vi hoppas ni har överseende med bilden som vi lägger upp, men vi lovar att bjuda på en lite trevligare tårtbild i morgon när den är färdigdekorerad!)
Bild från 2011 års midsommar, en variant att dekorera den på:


Matjessilltårta    
200 g kavring
75 g smält smör
1-1½ burk á 200 g matjessill
1 rödlök
250 g kesella
3 dl gräddfil
1 dl hackad dill
4 gelatinblad
Smula sönder kavringen och blanda den med det smälta smöret.
Tryck ut degen i botten på en rund spingform, ca 24 cm.
Kör lök och sill i mixer eller finhacka båda och blanda samman.
'Blanda ner dill, kesella och gräddfil och rör samman ordentligt.
'Smaka av med ev lite spad från sillen.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter och smält sedan, utan att krama ur dom, i en gryta. Rör ner gelatinet i sillröran och slå sedan ner röran i formen och ställ kallt minst två timmar.
Tips på garnering; rädisor, rödlök, dillvippor eller gräslök.


Olika dekorationer vi gjort på silltårtan 



I kväll äter vi lite sill, vi måste ju provasmaka rabarbersillen och Ättarpssillen så de är ok... Efter sillen så blir det kasslerpaj och sedan smarrar vi nog i oss lite glass till efterrätt.
Har ni också någon maträtt som ni "måste ha" på midsommarafton?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Sv: Tack detsamma! Hoppas ni får riktigt bra väder och njuter av mycket och god mat! Kram Daniella - BakeCake

    SvaraRadera
  2. Ha ha, känns som jag härmar er igen men här blir det också silltårta. Nubberöra är min favorit till Midsommar (Jul och Påsk) men i år ska den få hamna i en tårta som förrätt till en grillmiddag (med bl a inlagda tomater till;). Ha en riktigt, riktigt härlig
    Midsommar helg! Hoppas solen skiner på er, sillen är god och nubben kall;)

    SvaraRadera
  3. Nypotatis och jordgubbar, sedan är jag nöjd! :)

    Ha en skön Helg!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!