Idag jobbar Håkan hela dagen och jag hade tänkt ta mej en promenad hem till mina föräldrar och förgylla deras lördag lite. Lite matlagning ska jag också klämma in och kanske även ett litet bak, vi får se vad tiden tillåter. Ikväll blir det kyckling till middag och igår festade vi på anka, fortsätter det så här så lär det snart börja växa fjädrar på våra ryggar...
I "vår" Thaiaffär nere i stan har Håkan spanat in ankbröst i frysen (jaha, nu blev det lite konstigt där kände jag...) så i onsdags slog vi till och la vantarna på ett paket. Vi hade recept på en plommonsås som vi gjort tidigare som vi visste skulle passa bra till så den fick det bli, plus lite gratinerad potatismos, sen var vi i hamn! Nästa gång ni ska sätta era tänder i ankkött så prova denna såsen, riktigt gott blir det:
1 bit ingefära, hur stor beror på hur stark man vill ha såsen, men 50 g brukar vara bra
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
ca 400 g plommon
olivolja
2 dl vitt vin
2 msk honung
1 msk kinesisk soja
Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära.
Fräs i oljan några minuter utan att de tar färg.
Halvera och kärna ur plommonen.
Tillsätt plommon, vin och honung i grytan och låt det småputtra under lock ca 10 minuter.
Rör i soja och låt det sjuda 10 minuter.
Smaka av med ev. mer honung om såsen behöver sötas mer.
Denna såsen kan man äta varm som kall och den passar lika bra till grillat som till kyckling. Vill man att såsen ska vara slät så är det bara att hälla den i en sil, enkelt och lättgjort.
Till ankan så drack vi ett kryddigt rött vin som fanns i systembolagets tillfälliga sortiment, ett Portugisiskt sådant. Quinta da Alorna (94405) var namnet, 85 kr, och så här ser flaskan ut:
Ett väldigt gott vin som passade riktigt bra till den kryddiga såsen.
Nu drar jag på mej solbrillorna och ger mej ut i solskenet. Ha en härlig lördag!
Smaklig spis! / Anki
P.S. För er som undrar så blev det en 2:a plats i torsdagens quizz för vårt lag! D.S
x
Testade pink lady i fredags. Blev starkt med den lilla skvätt grädde o grenadine jag tog. Fick skvätta lite extra ;-)
SvaraRaderaPlommonsås till anka låter gott. Anka blir det inte så ofta på menyn... Gjorde björnbärssås till kotletter, somblev gott. Blir fyllig sås med söt frukt i.
Remsan: Tack för tipset, bra att veta...
SvaraRaderaVisst blir det gott med frukt och bär i maten, en extra schwung på nåt vis!
Verkar gott med plommonsås, det har jag aldrig testat!
SvaraRaderaDetta lät ju riktigt spännande. Vad är det för plommon ni har använt? Måste helt klart testas.
SvaraRaderaJa du, den frågan måste vi höra med Ankis morbröder för att ge dig ett svar på, vi har alltid bara gjort den med plommon från deras trädgård och vilken sort det är vet vi inte. Halvsöta, röda och stora är dom i alla fall 😋😉.
Radera