söndag 13 mars 2011

Kyckling i vitlöksvinägergräddsås

Frukosten är nu avklarad, melodikrysset inskickat och disken diskad här i Mårtenssons kök. Var resten av denna söndag bjuder på vet vi inte än, vi tar dagen som den kommer, men ut och röra på benen ska vi i alla fall. Tyvärr lyser solen mest med sin frånvaro idag, annat var det igår då det var sånt där härligt tidig-vår väder med sol och hög kall luft! Sånt där väder som är som gjort för att vara ute i trädgården och påta... om man nu har en trädgård det vill säga:)
På vår balkong finns det inte så mycket svängrum för påtande, där sitts det mest stilla.

Snart så kan man sitta ute och njuta av pipan i sommarvärmen igen...

Anki var ju iväg på Mat&Res Mässan här i stan med sin far igår. Trevligt att ta en tur tillsammans, träffa folk - för det är något man gör när man går med Hasse i Ystad - träffar folk! Men det är ju så när man har bott i samma stad hela sitt liv, som Hasse har gjort, och jobbat med människor hela livet, man lär känna en hel del personer i alla åldrar.
Mässan var klart bättre än när vi var på den första gången, men upp i samma standard som Matmässan i Malmö kommer den inte. Och det är kanske inte så konstigt, det är ju en liten skillnad på storlek och utbud. Vad vissa utställare gjorde på mässan funderade vi en del på, t.ex Oriflame, alla stans mäklare och någon hudvårdssalong, vad har de med mat/resor att göra? Jaja, trevligt hade vi i alla fall, en del smakprov hamnade i magen, några tävlingar deltar vi i och några inköp gjorde vi också.

Nock snackat, nu över till mat och recept! I går smarrade vi på en av våra absoluta favoriträtter, en kycklinggryta som hängt med länge och som vi kommer tillbaka till gång på gång. Receptet hamnar absolut på vår tio i topp lista om vi nu skulle få för oss att göra en sån.


Kyckling i vinägergräddsås 4 port
600 g kycklingfilé
1 msk kycklingfond
1 dl vatten
2 stora vitlöksklyftor
2½ dl grädde
2 dl crème fraiche
1-2 msk rödvinsvinäger
2-3 msk fransk senap
2 tsk torkad dragon
100 g mjuk vitlöksost
hackad persilja
Strimla kycklingen, stek färdiga i en stekpanna, ta upp och håll varma.
Koka upp fond och vatten, tillsätt pressad vitlök, senap, vinäger, dragon och grädde.
Låt det puttra en stund innan ost och crème fraiche vispas ner.
Smaka av, det kan behövas mer senap eller vinäger beroende på hur du tycker det smakar/ska smaka.
Lägg ner kycklingen och låt det puttra till köttet är genomvarmt, ca 5 minuter.
Strö till sist i hackad persilja och servera med pressad potatis (mest för att det sugen upp såsen så bra:))

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

23 kommentarer:

  1. Även här lyser solen med sin frånvaro, men vi går iallafall mot ljusare tider och våren tycks inte vara så långt borta för graderna stiger här i Linköping! Receptet på kycklinggrytan snor jag för det låter ruggigt gott! Ha en fortsatt skön söndag!
    Kram Karin

    SvaraRadera
  2. Såg verkligen gott ut.
    Här i Umeå är det klarblå himmel.

    Ha en fortsatt bra söndag

    SvaraRadera
  3. Här sken solen innan helgen, men lagom till helgen lyste den endast med sin frånvaro... Skönt när man kan sitta ute och mysa, med eller utan pipa. Med något gott i glasen iaf :-)
    Den där kycklinggrytan låter jättegod!

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig blogg!

    Vilken tur jag hade att jag hittade er blogg!

    Här kommer jag att stanna länge! Kul!

    SvaraRadera
  5. Karin; Helt ok, sno den du, hoppas den ska smaka!

    Jimmie; Tack! Låter som en fin dag.

    Remsan; Klart det ska vara något gott i glasen, kanske en romdrink?

    Elena; Kula att du hittade hit och vill stanna! Tack så mycket för komplimangen, så glada vi blir.

    SvaraRadera
  6. Här har solen lyst hela helgen!

    Det låter annorlunda med vitlöksvinägergräddsås, men hamnar den på 10 i topp så måste den ju vara jättegod!

    SvaraRadera
  7. MåGott; Så det var där den var...
    Ja, tror nästan den tar första plats:)

    SvaraRadera
  8. Tack för den fina kommentaren! Det värmer i mitt sjuklinghjärta!

    Här har det varit gråmulet stort sett hela dagen. Men desto bättre för mig, som bara slappat hela dagen ;)

    Intressant recept på kycklinggrytan, lägger i prova-på-högen :)

    SvaraRadera
  9. vanilla; Hoppas det snart blir bättre! Kul att du vill prova, hoppas det faller i smaken:)

    SvaraRadera
  10. Såg väldigt gott ut det där!!
    Här har solen lyst hela helgen och vilken energikick man får när solen visar sig och den riktigt värmer....kan bara säga HÄRLIGT!

    SvaraRadera
  11. Det där lät väldigt gott! Vi har också haft lite dåligt med sol här, så vi hoppas på bättre väder nästa helg :-)

    SvaraRadera
  12. Kycklinggrytan bokmärker jag!

    SvaraRadera
  13. Härligt med pressad potatis, har jag inte ätit på länge :)
    Ja det är aldrig fel med utsikt och en god buffé!

    SvaraRadera
  14. jag har faktiskt också tänkt på det där med mässor och utställare. sist vi var på bokmässan hittade vi några utställare som inte hade något med bok eller bibliotek att göra över huvud taget... vad i helskotta gör de där?!

    pressad potatis är för övrigt grymt, mer pressad potatis till folket!

    SvaraRadera
  15. Den där maten ser jättegod ut :-)

    SvaraRadera
  16. Den där maten ser jättegod ut!! :-)

    SvaraRadera
  17. Kul att mässan var lite bättre denna gången eller så var det kanske sällskapet, som gjorde det! :)

    Provade att göra er variant av Pickipicki biffarna igår och det var gott och enkelt att göra.

    SvaraRadera
  18. Ahh, vad gott det later. Och sa pressad potatis till - mums! Maste verkligen inforskaffa en potatispress.

    SvaraRadera
  19. Tinas; Kul att höra, både maten och solen som lyst på er!

    Linda; Vi håller tummarna här oxå!

    tina; Så kul, hoppas den faller er i smaken!

    Eleonore; Pressad potatis tillhör en av våra favoriter.

    charlotta; Ja, vad ska de där och ställa till det?! Pressad potatis, den perfekta såspolaren!

    SvaraRadera
  20. Malin; Helt rätt, super!

    Jenny; Tack!

    Tina; Kan så vara:) Ja, dom biffarna gick inte av för hackor...

    matarkivet; En press bör alla kök ha:)

    SvaraRadera
  21. Vad gott det lät! Tror ni att det funkar med vitvinsvinäger istället? Pallar inte köpa en flaska till...

    SvaraRadera
  22. Annika; Ja, det skulle det nog kunna göra. Kanske behöver du slå i lite mer eftersom rödvinsvinäger är lite starkare i smaken. smaka dej fram innan du slår i alldeles för mycket bara...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!