Det bästa med att köpa begagnade kokböcker är att de oftast har en hel del år på nacken och därför är det inte så många recept man läst innan. Så är det med kokboken som vi kockade från igår "Stora boken om fisk och skaldjur", utgiven 1981, (jisses kosses 30 år sedan!) är fylld av "nya" recept.
Vi valde detta:
En enkel och snabblagad fiskgratäng med mycket smak av citron.
400 g torskfilé
4 stora, eller 6 mindre, potatisar
2 tomater
1 schalottenlök
1 citron
1 dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
2 msk smält smör
salt, peppar och rosmarin/timjan
Skala och skiva potatisen i lövtunna skivor.
Hacka löken och skiva tomaterna och citronen.
Stöt saltet med rosmarin/timjan till ett örtsalt.
Smörj ett ugnssäkert fat, lägg hälften av potatisen i botten, täck med tomatskivor och lök.
Strö på örtsaltet och lägg på fisk.
Täck med citronskivorna och lägg därefter på ett sista lager potatis.
Strö på örtsaltet, droppa över vin och smör.
Ställ in fatet i ugnen på 200 grader till potatisen är mjuk, räkna att det tar ca 35-45 minuter.
Ös någon gång under tiden, tar vätskan slut kan du fylla på med mer.
Vart våren blev av kan man ju undra, regnet har verkligen vräkt ner hela eftermiddagen. Fast det har i och för sej inte gjort så mycket, eftermiddagen har gått åt till att spring mellan tvättstugan och lägenheten. Däremellan blev några blommor också omplanterade, något som de verkligen var i stort behov av.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Vilken bra allt i ett rätt!
SvaraRaderaSlickepotten; Ja, väldigt enkelt och behändigt. Och inte bara det, gott också:)
SvaraRaderaTänk, Rätt med fisk, har jag också ett ex av. Kan dock inte skryta med att jag använt den flitigt.
SvaraRaderaSkönt att höra att posten kom fram. Hoppas ni kan få till något smaskigt med den.
Den skall jag ta och göra till sambon, gör ju fisk varje vecka fast jag inte äter det själv, men det blir alltid stekt fisk, så nu får han allt få lite gratäng istället
SvaraRaderaMin absoluta favorit i kokboksamlingen är mamma å pappas Baka matbröd från 1978(som jag har snott å hoppas att de inte saknar.)
SvaraRaderaRecept med anteckningar, bröd jag minns å nygamla enkla recept. :)
Jag har fått ett helt gäng Stora boken om från min mormor med, men har inte hunnit fördjupa mej i dessa än. :D
Låter verkligen jättegott! Här hemma äts det alldeles för lite fisk! Måste till en skärpning;-) Kram på er!
SvaraRaderaVisst är det kul med gamla kokböcker! En av kokböckerna i serien "Allt om det goda", som Allt om mat ger ut, heter Retromat.
SvaraRaderaJag tycker att det är extra kul att titta på bilderna och recepten från 70-talet. Vilka färger! Tänk att man tyckte att det var snyggt när man växte upp?!
Hälsningar
Anders, som inte minns månladdningen men däremot när ABBA vann med Waterloo 1974
Remsan; Kanske du kan bli inspirerad av oss:) Ja, vi blev så härligt glada, tänk vad ett brev kan göra.
SvaraRaderaCupcakes; Så bra att du kan hitta idéer så han kan få lite omväxling.
Lisa; Ett helt gäng, det låter inte illa. Vi har någon annan ur serien och tycker faktiskt de är ganska bra.
Madeléne; Helt rätt, jättegott. Ja, fisk är nyttigt så det bör man äta mer av. Skärpning:)
Anders; Låter som en bra kokbok. Men visst är bilderna halva nöjet, kläder och inte minst glasögon brukar ge upphov till många skratt:) DÅ ligger vi nog ganska nära varandra i ålder, låter det som.
Den där såg inte helt fel ut den heller! ;D
SvaraRaderaVictoria; Tack!
SvaraRaderajag älskar såna där gamla kokböcker, fast jag har mest bakböcker som jag snott åt mig massor av från min mammas skåp. massa såna där fina som följt med Allas-tidningarna genom åren, de där tanterna visste vad de gjorde alltså!
SvaraRaderadet finns en etta med kokvrå i källaren här i huset, fast just nu använder våra hyresvärdar den som "skräprum" medans de renoverar sin lägenhet, men jag kan ju höra med dem om ni får flytta in sen så kan ni också få bada i poolen ;)
Det låter supergott och enkelt! :)
SvaraRaderaHär har det regnat HELA dagen och halv storm...jag vill ha SOL!
Man kanske skulle damma av de gamla kokböckerna som ligger i en låda uppe på vinden...
SvaraRaderaNej, vart tog våren vägen kan man fråga sig. Jag har hört att den kommer tillbaka imorgon redan :-)
SvaraRaderadet är samma här - våren tog semester igår och verkar vara borta idag med... grr. och jajemän, lite matjesill kan ni minsann få äta till er potatis, gräddfil och lök! :=)
SvaraRaderaMummsigt detta ser ut då!
SvaraRaderaJa herre mi je när du säger det så har man ju en hel del receptböcker som man inte skådat på väldigt länge....Fogdahls matrecept lexikon kom jag just på de skulle man ju damma av kanske ;)
SvaraRaderaHa det bäst i vårruset!!
Jag alskar gamla kokbocker, plojer alltid mammas fran 70- & 80-talen nar jag kommer hem, och har nagra av mormors fran 40-talet dar spraket ar helt annorlunda. :)
SvaraRaderaFiskgratang gor jag sallan, men denna verkar himla god med sa mycket frisk citronsmak.
Ja var våren tog vägen kan man verkligen undra! Här är det 4 grader idag (mot de 17 vi hade här om dagen!). Själv gör jag dock knappt nån skillnad på dag och natt just nu eftersom lillan är vaken i tid och otid, så för min del gör det inget om våren är lite sen så jag hinner njuta av den :-)
SvaraRaderaDet där såg verkligen gott ut. Håller med om att det är roligt med äldre kokböcker. Försöker alltid sno med mig Mammas gamla när jag är där.
SvaraRadera/Jens
http://lyxigmat.blogspot.com/
Pernilla; Ja, gamla kakrecept är ju väldigt många som blivit klassiker, rediga tanter!
SvaraRaderaOk, skräprummet it is! Men bara om det ingår drinkar:)
Tina; Hoppas de håller vad de lovat och ger oss sol i morgon...
Erika; Nog ingen dum idé.
Martina; Gjorde vi oxå, håller tummarna.
charlotta; Så snäll du är:)
Jen; Tack!
Tina; Fram med damvippan!
Hanna; Ja, de riktigt gamla är underbara att läsa!
Karin; Ja, det är lite skillnad på värmen, minst sagt. Men det är väl så det är med aprilväder:)
Jens; Tack och välkommen hit! Hoppas hon inte saknar dom då...
Ser underbaart gott ut!! Enkla rena smaker!! Skall definitivt testas!!
SvaraRaderaErika; Tack, hoppas den faller dej i smaken!
SvaraRadera