Nu är vi både mätta och "tretta", på ren skånska! Vi passade på att ta en riktigt lång promenad när Anki kom hem från jobbet i eftermiddags, med raska steg så blev det en nätt runda på nära 1 mil... Väl hemma igen så blev det middagslagning, eller rättare sagt tillagning. Håkan hade nämligen varit smart att förbereda allt som gick, så när vi kom hem var det bara att sätta igång ugnen och plattan och placera maten på rätt plats, skönt.
På menyn stod det idag makrill, en marinerad sådan efter ett recept från gröna lådan. Till det blev det rotfruktspaket efter Håkans eget hittepå som smakade väldans gott. En middag som gick snabbt att förbereda och som sedan nästan skötte sej helt själv, sånt gillas en måndagskväll när fötter och rygg är trötta...
Marinerad makrill 2 port
400 g makrillfilé
1 dl rapsolja
½ dl citronjuice
½ dl chilisås
½ msk lökpulver eller 1 liten riven lök
salt och peppar
några pudringar av cayennepeppar
Rör samman marinaden och låt fisken marineras ett par timmar i kylen, gärna i en plastpåse.
Ta upp makrillen, låt den rinna av och stek 3-4 minuter per sida, gärna i ett grilljärn
Håkans rotfruktspaket 2 port
6 lagom stora potatisar
1-2 morötter
1 gul lök
några färska delikatessrödbetor
4 skivor citron
4 tunna skivor smör, hyvla gärna med osthyvel
3 msk vitt vin eller grönsaksbuljong
italiensk salladskrydda
salt och svartpeppar
citronpeppar
2 aluminiumfolieark
Skala och skiva potatis, morötter och lök i ½ cm skivor. Skala rödbetorna och låt dom vara hela.
Pensla foliearken med lite olja, lägg på potatis, morötter, lök, rödbetor och citron. Krydda, slå i vin/buljong och lägg över smörskivorna. Packa samman till platta paket och tillaga i ugnen på 225 grader i ca 50 minuter.
Finns en viss risk att vi båda somnar sött i soffan ikväll, men vi lär i alla fall sova gott efter all den friska luften och den goda maten.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Makrill äter vi nästan bara rökt, men det beror på att de så sällan har fäsk makrill i vår fiskdisk. Det är ju annars en sådan god fisk. Det här hade inte jag tackat nej till.
SvaraRaderaRemsan; Ja, makrill är verkligen en väldigt god fisk, nyttig dessutom. Denna har vi köpt fryst, kolla i frysdisken, ibland kan man få napp där med:)
SvaraRaderaJag ÄLSKAR makrill!! Grillad, stekt, rökt i alla former! Denna variant skall jag definitivt testa snarast! :-)
SvaraRaderaHihi, 'mätt och trett' är en av få fraser min engelske pojkvän kan säga på svenska, tack vare mina vänner. :) Vilken god middag, älskar makrill, så receptet norpar jag gärna!
SvaraRaderaVad gott de ser ut!! Jag älskar makrill och jag har ett recept som jag vill delar med dig om du vill prova : makrill soppa (södra thailänd stil) du kokar makril i vatten med 1/2 (stora) rödlök, några vittlök och citrongass när fisk är kokat så du kan smaksättning med 1 tsk salt och 2 tsk socker så servera med ris och omlet, det blir jättegott!!
SvaraRaderaah, det var sådär smarta vi skulle varit igår och förberett middagen. visserligen hade vi ett helt tomt kylskåp, så det kanske hade varit lite svårt... dessa måndagar med tomma kylskåp och långa arbetsdagar, de är för hemska! jag tror faktiskt helt ärligt att jag aldrig ens ätit färsk makrill, skämmes på mig!
SvaraRaderaErika; Visst är det gott:) Så kul, hoppas den ska smaka.
SvaraRaderamatarkivet; Norpa på du, hoppas du gillar det.
sana; Tack! Den soppan ska vi absolut prova, låter spännande.
Pernilla; Ganska svårt... Ja du, skämmes på dej:) Men än är det inte för sent!
Sv. Tack. Jo, det är ju helt perfekt. Bara att plocka fram när gästerna kommer.
SvaraRaderaMakrill är riktig sommar mat för mig. Det ser jätte gott ut.
Ett recept helt i min smak! Men så är jag ju tokig i fisk oxå :)
SvaraRaderaDet här lät riktigt gott.
SvaraRaderaJenny; Ja, det är nog flera som förknippar makrillen med sommaren. Tack!
SvaraRaderavanilla sky; Precis som vi då, tokiga:)
SusanneSj; Helt rätt:)