måndag 30 maj 2011

Laxwallenbergare och syrensaft

I går blev det en runda hem till Ankis far, en liten cykeltur och shopping tillsammans och därefter kaffedrickning och kakätning. En alldeles perfekt eftermiddag i lugn och ro, det behövdes efter allt farande i lördags:)
På väg hem igen så passade vi på att plocka syrener med oss, en hel påse fyllde vi med de väldoftande lila blommorna. I dag har de plockats av från sina stjälkar, sköljts och nu ligger de i en spann med vatten och socker. Vad det ska bli? Saft - så klart! Ni som följde våra eskapader redan förra året minns kanske att vi gjorde syrenblomssaft? Den föll oss väldigt väl i smaken så vi kör på samma recept i år igen, ni hittar det här!


Häpp! Färdig saft. Visserligen inte från årets skörd utan från förra våren. 
Ett bra tips på en väldigt god sommardrink är att frysa lite av den koncentrerade saften i iskuber och sedan slänga ner en isbit eller två i ett glas vitt vin eller bubbel.

Ett recept ska vi väl också slänga in i dag och det blir på lördagens goda laxmiddag:


Laxwallenbergare  2 port
250 g laxfilé
1 dl kräftstjärtar
1 msk potatismjöl
1 äggula
1 dl vispgrädde
ströbröd
vitpeppar
salt
Dela laxen i mindre bitar och kör dom i en mixer så det blir en färs. Tillsätt kräftstjärtar, potatismjöl, äggulor och grädde och kör det till en jämn smet. Krydda med salt och vitpeppar. Forma biffar av smeten och vänd dom i ströbröd. Stek på medelvärme ca 3 minuter på varje sida.
Garnera gärna med kräftstjärtar, gott att servera till är skirat smör, kokt potatis och gröna ärtor.

Till middagen drack vi ett vitt bubbel som vi köpte med oss hem från Budapest - oj vad vi ångrar oss att vi inte köpte ett par flaskor till! Det var väldigt gott, mycket bubblor och en frisk och fräsch smak.

Kommer ni till Budapest så håll ögonen öppna efter denna flaskan om ni gillar bubbel! Har ni plats så släng ner några flaskor till oss också i resväskan:)

Nu hoppas vi att ni får en härlig vecka, för några av oss blir det några extra lediga dagar.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

19 kommentarer:

  1. åh, syrénsaft, det låter ju kanongott! jag ska fråga våran hyresvärd(inna? säger man så?) om jag får plocka av syrénerna i trädgården så jag kan koka lite saft, tack för tipset! :)

    och laxen ser ju kanongod ut också förstås, jag måste verkligen få jimmy att förstå vad det är han går miste om när han vägrar äta fisk...

    härlig helg ni såg ut att ha haft förresten, skapligt avis är jag!

    SvaraRadera
  2. Pernilla; Ja, gör det - ut och plocka med dej.
    Här kan du ju lura Jimmie med att det är en ny sorts hamburgare, servera den i bröd:) Avis? Men du kommer ju också ut på roliga äventyr ibland...

    SvaraRadera
  3. Syrensaft så spännande, det har jag aldrig druckit

    SvaraRadera
  4. Syrénsaft har jag bara hört talas om, men inte smakat. Läcker färg i alla fall!

    Här blommar inte syrenerna än, men vi bruakr ha så få syrenblommor så det räcker nog inte till. Får väl tjuvplocka några klasar. :)

    SvaraRadera
  5. Cupcake; Då blir det till att ut och plocka så du kan prova:)

    MÅ Gott; Färgen blir riktigt härlig. Vi brukar plocka där de växer "vilt" som t.ex ute i skogen.

    SvaraRadera
  6. Visste inte alls att man kan göra saft av syren..:_)

    SvaraRadera
  7. Jag har också tänkt att göra syrensaft , i flera år. Men det har aldrig blivit av.
    Det ser iallafall jättegott ut. :)

    / Jenny

    SvaraRadera
  8. Och då har jag lärt mig något nytt idag, syrensaft! Får vänta tills min egen lilla lilla buske blivit lite större :)

    SvaraRadera
  9. Vad gott det måste vara med syrenblomssaft! Tusan också att syrenerna blommat över här redan.

    SvaraRadera
  10. Kul idé att göra iskuber av saft och använda till bl.a. vin. :-)

    SvaraRadera
  11. Anne- Lie; Inte vi heller förrän förra året, trodde faktiskt de var giftiga. Men icke:)

    Jenny; Kanske dags för det i år?

    Millan; Det är väl så att man ska lära sej något nytt varje dag, eller hur? Kul att vi kunde stå till tjänst:)

    Matarkivet; Ja, vi tycker det blir riktigt gott. Du får försöka hålla ut till nästa år.

    Erika; Ja, och gott blir det också:)

    SvaraRadera
  12. Va kan man göra saft av syrener? Då kan man alltså göra glass, sylt, likör och annat också... Smakar de som de luktar eller hur är smaken?

    SvaraRadera
  13. Guldigrytan; Jajamensan, det kan man. Glass - abolut, syrensocker också. Likör - vet ej men mycket möjligt. Smaen påminner lite om flädersaft, men mycket mer "blommig".

    SvaraRadera
  14. Jamen vilken vacker saft! Tänk om jag ska smyga över till svärisarna och knycka lite syrener i natt:)))Det där med iskuber låter fiffigt! Ha det fint och hoppas du får sova, brukar bli mer fnitter än sömn på övernattningar!

    SvaraRadera
  15. vilket bra tips med syrénsaft, tack! :)

    SvaraRadera
  16. KarinW; Tycker absolut du ska knycka några syrenklasar, det blir smarrigt!
    Jodå, lite sömn blev det, med betoning på lite:)

    Karin; Varsågod, håll till godo!

    SvaraRadera
  17. Men åh, vilken härlig saft det låter som :)Den ska vi testa!

    SvaraRadera
  18. Hej! Hittade hit till er fina matblogg genom Salt & Peppar.
    Nu har ni hamnat på fin favoritlista.
    Fina recept och vackra bilder!

    SvaraRadera
  19. Matblogg; Ja, den är väl värd att provas! Vi gillar den väldigt skarpt!

    Berith; Hej och välkommen hit! Tack för din fina kommentar, sånt sporrar oss enormt! Hoppas du tittar in fler gånger:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!