Väl hemma i stan igen så tog vi en sväng ner om i ostkällaren och köpte på oss lite god ost till kvällen. Har just suttit ute på balkongen och njutit av ett Ripassovin till ostarna, men tyvärr försvann solen så det blev lite väl kallt... Härligt var det i alla fall så länge det varade:)
En kittost och en gruyèreost, den sista var väldigt god till vinet.
Och så plötsligt kom vi på det - Glace au four så klart! Det är ju återvinning om nåt när en tråkig sockerkaka förvandlas till en härligt söt efterrätt på bara några minuter. Man kan variera den i oändlighet, med olika bär, frukter, olika sorters glass, ja man kan till och med variera den mjuka kaka som ska vara i botten.
Denna varianten är helt och hållet vårt eget "hitte på" och vi är hur stolta och nöjda som helst:
Glace au four med jordgubbar
1 chokladkaka av typen sockerkaka
1 liter jordgubbar
4 msk apelsinlikör, vi tog Cointreau
2 pkt á ½ liter vaniljglass
6 äggvitor
3 dl socker
Klyfta jordgubbarna och marinera i apelsinlikören minst 30 minuter.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret och vispa några minuter till så sockret löses upp.
Dela chokladkakan mitt av på längden. Lägg bottenhalvan i en ugnsfast form. Lägg på ungefär 3/4 av jordgubbarna och slå över vätskan. Lägg på glassen så det täcker bären och lägg därefter på resterande jordgubbar. Täck sedan hela skapelsen med marängsmeten, det är viktigt att allt är vältäckt så inte glassen börjar smälta i ugnen, bara kladda på!
Ställ sedan in formen i ugnen på ca 275 grader i ca 8 minuter, marängen ska börja bli lite brun innan det är dags att ta ut den. Servera direkt, ingen tid att stå och dekorera och pilla, bara att kasta sej över hela härligheten och NJUTA!
Och så här ser det ut när 5 sötsugna Ystadsbor inte orkar med efterrätt...
Nu vill vi önska er alla därute en riktigt härlig helg, med mycket god mat och dryck!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
P.S. Tack för alla hållna tummar i går, de hjälpte bra, vi gick hem med första pris så det lär bli en finfin middag när vi ska äta upp dom:) DS.
Tack så jättemycket.
SvaraRaderaMmmmm, en härlig gammal klassiker. Den ser ut att smaka alldeles perfekt, jag hade gärna smakat : )
Så förföriskt gott det hela ser ut!
SvaraRaderaNi får berätta senare vad som händer med havtornen från Willys. Jag vet inte alls hur de smakar men de verkar gå att använda till allt från sill till glögg.
Vilken underbart kakan! vill gärna smaka MuM ;d
SvaraRaderaVilket smart bidrag till månadens sötsak! Jag har också tänkt att jag vill vara med, men de är lite svårt :) Ha en bra helg!
SvaraRaderaGlacé au four är ju så gott! Dessutom har ni pimpat den ordentligt!
SvaraRaderaOst o vin smakar alltid fint. Ha en skön helg!
Susanne; Tack!
SvaraRaderaKarin; Tack! Havtornen är väldigt syrliga i smaken, riktigt friska och goda. Har spanat in ett sillrecept som vi tänkte prova...
Sana; Tack, du får ta och prova.
Anonym; :) Ha en bra helg du också.
Remsan; Visst är det gott, vi kommer att göra det många gånger till nu när vi fått kläm på det:) Detsamma!
Glace au four såg jättegod ut, men fråganm är om jag inte mest blev sugen på Ripasso och Gruyereosten. Fast å andra sidan, vem säger att man måste välja?...mmmmmmmmmmm........
SvaraRaderaGlace au four är barndom för mig liksom andra lite halv-retro recept. Supergott!!
SvaraRaderaPostgårdarna; Man kan få allt, behöver inte välja:)
SvaraRaderaMatarkivet; Ja, det andas verkligen barndom (för vissa av oss iaf)
Om jag inte missminner mig så har jag druckit det där vinet, och det var jättegott! :)
SvaraRaderaOch hjälp vad smarrigt! Har aldrig ätit glace au four faktiskt...
oh jag älskar glace au four!
SvaraRaderaMalin; Verkligen ett gott vin, tyckte vi. Tror vi köpte det på Tysklandsbåten.
SvaraRaderaDå är det dags att prova glassen, inte alls svårt faktiskt.
Karin; Visst är det gott, här ska vi absolut göra det oftare!