Tomatmarmelad
1 kg plommontomater
4 dl socker
saften från 1 citron
½ vaniljstång
1 tsk röd Melatin
Skålla tomaterna i kokande vatten, spola dom i kallt vatten och dra av skalet. Dela och gröp ur kärnhuset, snitta vaniljstången. Skär tomatköttet i mindre bitar och lägg i en gryta med socker, citronsaft och vaniljstången, låt det sedan stå och dra i en timme. Tillsätt Melatin, kok upp och låt det puttra 15 minuter, skumma under tiden.
Häll marmeladen i rena burkar, det går alldeles utmärkt att hälla den i plastburkar för att sen frysa in marmeladen när den svalnat!
Det viktigaste när man kokar tomatmarmelad är att man använder riktigt goda och smakrika tomater, annars kan det vara. Marmeladen gjorde sej även väldigt bra på grilltallriken som tillbehör, nästan som en chutney blev det då. Prova!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Måste erkänna att jag aldrig smakat tomatmarmelad och det både låter gott och inte. Fast jag tror jag ska testa och göra den ändå.
SvaraRaderaHa en bra lördag! :)
Nog inte heller smakat tomatmarmelad men tomater är ju gott!!!:) Önskar jag hade tomatplanter med MASSOR av tomater!!
SvaraRaderaGott! :) Det är så enkelt idag att göra marmeland och det finns en massa gott att göra det av.
SvaraRaderaBra att man kan ha det både som marmelad och chutney!
Tomatmarmelad har jag aldrig provat, men det ser himla gott ut till skorporna. Och skorpor, de glommer jag latt bort, men det ar ju sa gott. Gar t o m att kopa har!
SvaraRaderaVi har satsat på extra mycket tomater i odlingen i år, så då är det här ett jättefint tips. Lägger på minnet!
SvaraRaderaHmm... nu är vi flera här som aldrig smakat en tomatmarmelad! Kan ni inte ge oss en smakrecension eller en närmare beskrivning? Jag är nyfiken!
SvaraRaderaJag har smakat tomatmarmelad en gång för längesedan men kommer inte riktigt ihåg vad jag tyckte. Bäst att prova igen, hoho. På mina egna tomater, dessutom!
SvaraRaderaTomatmarmelad är otroligt gott, med gröna tomater blir det super.
SvaraRaderaEn närmare beskrivning av smaken på marmeladen är önskad; Ingen sötsliskig marmelad utan en som avnjuts bäst till lite starka ostar, eller som en chutney. Påminner faktiskt mest om just chutney i smaken, men på en skorpa till te smakade den faktiskt ypperligt också:)
SvaraRaderaTomatmarmelad är riktigt gott till ostbrickan. Testa till Brie och andra goda ostar.
SvaraRaderaHej igen från Finland!:)Hittade det här tomatmarmelad-receptet i er "låda" och det ska jag minsann prova i morgon!! Det vore ju synd och skam annars, att vi som är tomatodlare inte skulle ha tomatmarmelad på bordet!:) Ha en fin mathelg!!:)
SvaraRaderaAnonym; Ja, den är en riktig höjdare till ost, speciellt de som är lite starkare i smaken.
SvaraRaderaLilian; Så kul, håller tummarna för att det blir bra och att ni gillar den. Klart det ska finnas tomatmarmelad hos tomatodlare:) Detsamma till er.