torsdag 8 september 2011

Waldorfpaj

Vi tänkte fortsätta dela med oss av recepten från Anne och Ingemars buffébord på lördagens kräftskiva. Dagens recept blir på ytterliggare en paj, en kall sådan där fyllningen bl.a innehåller äpplen och valnötter. Känns det bekant? Jodå, den påminner om en Waldorfsallad och har därför fått namnet Paj à la Waldorf:


Waldorfpaj
Pajdeg
4 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 dl finriven lagrad ost
200 g smör
½ dl iskallt vatten
blanda samman mjöl, bakpulver och ost. Tillsätt smöret i bitar och blanda samman, slå i vatten och rör ihop till en deg. Låt degen vila kallt ca 1 timme. Kavla ut degen så den passar i en form med avtagbar kant på 25 cm i diameter, låt degen gå upp en bit på kanten. Tryck sedan en bit aluminiumfolie mot kanten så degen inte kasar ner alldeles för mycket under tiden den gräddas. Grädda pajskalet på 225 grader i ca 20 minuter, ta ut och låt det svalna.
Fyllning
1 dl gräddfil
1 dl majonäs
2 röda äpplen
2-3 stjälkar blekselleri
½ dl valnötskärnor
salt och peppar
Blanda samman gräddfil och majonäs. Tärna äpplena, skiva sellerin och hacka nötterna. Vänd ner det i gräddfilsröran och lägg det i pajskalet.
Garnering
8-12 påläggsskivor kalkonkött
samma mängd coctailtomater
valnötter
Forma rosor av köttet och garnera med dom tillsammans med tomaterna och valnötterna. Se bilden.

Nu är det dags för oss att sätta oss vid matbordet och käka kvällens middag. Det blir en laxgratäng med spenat och tomat och receptet kommer inom kort, så håll utkik!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

11 kommentarer:

  1. åh, älska paj! den här låter ju hur mumsig som helst på buffébordet, vilka fina vänner ni har som bjuder på så mumsiga grejer :)

    SvaraRadera
  2. Vilken utmärkt idé att göra paj utav Waldorfsalladen! Ser ruggigt god ut. Säger det igen, finfina vänner det där.

    SvaraRadera
  3. Pernilla; Alldeles perfekt på buffén, kall o bra! Väldigt fina vänner indeed:)

    Remsan; En mycket god idé:) Kan bara hålla med!

    SvaraRadera
  4. Vilken ovanlig paj - på nått sätt. Men det lät gott!
    Jag visste faktiskt inte att det fanns olika varianter på kalops. Vad är det som gör den skånsk?

    SvaraRadera
  5. Annika; Den var väldigt god, perfekt nu i äppletider. Det som gör kalopsen skånsk är morötterna, utan morötter är det en ickeskånsk.

    SvaraRadera
  6. Aha! Då gillar jag också skånsk bäst. Morötterna är ju grejjen!

    SvaraRadera
  7. Karin; Ja, det var det verkligen. Så enkelt och så bra att kunna förbereda innan.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!