tisdag 29 november 2011

Marmelad med både C-vitaminer och whisky.

Så här i vintertider (om man nu kan kalla 7 plusgrader och blommande tusenskönor i gräsmattorna för vinter?) så kan det kanske behövas lite extra vitamintillskott för att mota förkylningarna. Det expieras en hel del apelsiner i vårt kök, de är ju riktigt goda just nu och om de sen håller oss friska så är vi tacksamma. Att det sedan finns en hel drös med godsaker som man kan göra med de gula bollarna gör ju inte det hela sämre.
Varför inte frysa in klyftor och käka som glass och minnas sin barndoms isande tänder när man bet i den iskalla apelsinen, eller kanske koka en marmelad som får smak av whisky om man istället vill känna sej lite vuxen?

Apelsinmarmelad smaksatt med whisky.
2 stora apelsiner
1 citron
1 dl vatten
4 dl syltsocker
1 dl whisky, gärna en av de mildare smakerna
Om du inte har kravmärkt frukt så skrubbar du skalet ordentligt i ljummet vatten innan du använder skalet.
Skala bort det yttersta skalet med den potatisskalare, det ska helst inte finns något vitt alls med på skalet.
Skär i tunna strimlor. Pressa sedan ut saften ur frukterna och sila bort kärnorna.
Häll saften i en gryta, tillsätt skalen, vattnet och sockret. Låt det koka upp och sedan koka ordentligt 15 minuter. Häll i whiskyn och låt det koka 2 minuter till.
Slå marmeladen på en väl rengjord burk, glas eller plast, som är varm och sätt på locket.
Förvara i kylen.

Marmeladen har faktiskt en tydlig smak av whisky även om den kanske doftar mer än den smakar. God var den i alla fall och passade riktigt bra till en bit brieost gjorde den också. Vi tar och slänger iväg den som bidrag till Månadens sötsak hos bloggen Söta saker, som denna månaden har temat "Vinter", där passar den säkert också väldigt bra.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

17 kommentarer:

  1. Ska jag nog ta och göra! Mycket godare med hemmakokt marmelad. Men hallå!! Frysta apelsinklyftor?! Har jag aldrig hört. Låter ruggigt kallt för tänderna...

    SvaraRadera
  2. O, det här låter bestämt som något för oss :D

    SvaraRadera
  3. Titta, snygga små gå-bort-presenter!

    SvaraRadera
  4. Aldrig hört talas om frysta apelsinklyftor. Måste testa!
    Men det där med att förstöra god marmelad med whisky....hmmmm...inget för mig. ;-)

    SvaraRadera
  5. Sofie; Så mycket bättre med hemmakokt! Men hallå, har du aldrig hört/gjort frysta apelsinklyftor? Då är det hög tid att du provar det också:)

    Cecilia; Jahaja, då är det till att koka lite marmelad då.

    Moma; Absolut, önskas besök? :)

    SvaraRadera
  6. Amy; Testa, det är riktigt gott. Förstöra? Snarare förgylla:)

    SvaraRadera
  7. Nej men oj vilket trevligt recept, låter gott, och spännande med whisky i, har aldrig provat att göra apelsinmarmelad kanske dags snart Hej H i Småland

    SvaraRadera
  8. Jag tror jag testar vuxenvarianten jag! Tror ni att en Tullamore Dew kan funka i? Den är väl rätt mild?
    undrar en whiskeynovis...

    SvaraRadera
  9. MMM; Klart det är dags att prova, lätt som en plätt!

    Kim; Bra val:) Absolut kan Tullamore funka att skvätta i marmeladen, hur bra som helst. Lycka till!

    SvaraRadera
  10. Den marmeladen skulle Morgan tycka om ;-)
    Själv tycker jag det är gott att ha apelsin i vaniljyoghurten på frukosten :-)

    Spännande att se vad det blir för brödbak.

    Må väl!
    Kram

    SvaraRadera
  11. vi har en köpemarmelad hemma med apelsin- & whiskeysmak, men den smakar tyvärr bara whiskey och... socker kanske? god är den inte iaf tyvärr :( eran är säkert mycket godare!

    men vet ni vad jag fick lära mig nyss? att det inte alls är mycket c-vitamin i apelsiner, det är betydligt mer i svarta vinbär och blåbär till exempel. jag känner mig grundlurad!

    SvaraRadera
  12. Oh häftigt! Vart får ni alla era idéer ifrån? Tycker ni är fiffiga! Whiskeysmak... ja käre maken skulle älska det! Jag är mer för fikonmarmelad jag :)
    Vilken fin bild med härliga färger, love it!

    SvaraRadera
  13. Det här låter gott. Även om jag inte gillar alkohol, så kunde jag tänka mig att smaka på denna!

    SvaraRadera
  14. Vilken nytänkande och spännande marmelad:) Hoppas dt går bra i utmaningen! Frusna apelsinklyftor måste vara något skånskt haha för det har jag aldrig hört talas om;-D

    SvaraRadera
  15. Frysta apelsinklyftor har jag inte hört talats om men marmeladen ser finfin ut!

    SvaraRadera
  16. Mmmm, engelsk apelsinmarmelad, DET var länge sedan!

    SvaraRadera
  17. Susanne; Apelsin och vaniljyoghurt låter smarrigt!

    Pernilla; Kanske göra denna istället, apelsinsmak absolut:) Nej, det är ju inte det, tom havtorn är det mycket mer i, kanske vi skulle ta och göra en sådan också...

    Amy; Denna idén fick vi från ett tidningsurklipp och föll som furor båda två, sen satte vi vår egen knorr på. Fikonmarmelad är hur gott som helst ju. Tack!

    Hovkonditorn; Alkoholsmaken går inte igenom så värst, men man anar whiskyn där i bakgrunden.

    Ann-Sofie; JA, vi tyckte också den kändes lite ny, tack. Skånskt eller inte, gott är det!

    Hanna; Prova absolut de frysta, så gott!

    Frk Dill; Aha, är den engelsk när det är whisky i! det har du faktiskt rätt i, länge sen:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!