Så kära vänner, då är vi mitt i ibland de berömda mellandagarna, vissa av er/oss är kanske lediga medan andra är tillbaka på jobbet. För vår del är det lite både och, Håkan är i jobb igen medan jag fortfarande har lite ledigt. Eller, ledigt och ledigt, jag hamnade plötsligt mitt i en liten storstädning här hemma... Hur man hamnar i en sådan? Man bestämmer sej för att vänta med städningen tills i morgon och bara ta tvätten idag, men sedan så tittar man ut genom fönstret och ser hur mörkt, regnigt och tråkigt vädret är och så plötsligt så är man mitt bland damsugare, trasor och rengöringsmedel. Svårare än så var det inte och det gäller ju att ta vara på sina infall, eller hur?!
I går, när vi båda var lediga, så tog vi vara på ett av Håkans infall och kockade till det med ett av mina infall och det visade sej resultera i ett riktigt lyckat utfall:) En stycken lammytterfilé inköptes och på den la vi ett täcke av bl.a bladpersilja som vi hade på lut i kylen. In med det i ugnen och när det var klart så var det bara att sätta tänderna i och njuta, så gott! Hade det inte varit för att vi redan bestämt vad som ska avnjutas till nyårsmiddagen så hade detta legat högt på listan:
Lammytterfilé med grönt täcke 2 port
300 g lammytterfilé
1 dl finhackad bladpersilja (funkar säkert med "vanlig" persilja också)
ca ½ dl olivolja
½ citron, rivet skal och pressad saft
½ dl solrosfrön
1 stor vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
Mixa samman persiljan med övriga ingredienser, spä med olivolja tills du får en krämig konsistens.
Lägg köttet i en ugnsfast form med lite olja i botten. Smeta på persiljeröran och stick en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader och låt den stå inne tills termometern visar 53 grader om du vill ha rosa kött, 55 grader om du vill ha lite mer åt det välstekta hållet.
Ta ut köttet och låt det ligga under aluminiumfolie ca 15 minuter innan du skivar upp det.
Serveras med en god sås, ugnsstekta rotfrukter och gärna en klyfta citron.
Såsen som vi åt till vår lammfilé blev fetaostsås.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Lammytterfilén ser fantastisk god ut! GRYM och inspirerande du är! Dubbel tumme upp på fb-språk hihi ;-)
SvaraRaderaMASSA kramar till dig!!
Vardags; Vi bugar och tackar, både för tummar och för fina komplimanger:)
SvaraRaderaMmm... detta tackar man ju inte nej till! Send med a doggy bag plz! :-)
SvaraRaderaMm, nu blev jag sugen på ugnsrostade rotfrukter! God fortsättning till er med!
SvaraRaderaInte för att jag äter detta, men min make sitter bredvid och dreglar ;) Jodå, jag lagar ibland kötträtter till honom... dock inte så här avancerade :)
SvaraRaderaSå gott! Persiljeröran, ...mmm!
SvaraRaderaFrost; Ok, will do!
SvaraRaderaAnsi; Så gott, perfekt tillbehör.
Amy; Inte alls så avancerat, gick på ett kick. Han får helt enkelt ta och prova kocka det själv:)
MÅGott; Precis:)
Mmmm vad gott det verkar, precis i min smak! God fortsättning på er också = )
SvaraRaderaÅh så gott det ser ut! Härligt rosa! God fortsättning och hoppas ni får en skön ledighet, trots städmaraton;-D
SvaraRaderaamen herregud vad gott detta såg ut,så lyxigt och snyggt upplagt.Perfekt i mina ögon och jaaa skulle lätt vilja äta detta.
SvaraRaderaCharlotte; Så kul, precis i vår smak också:)
SvaraRaderaAnn-Sofi; Tack! Detsamma till dej, marton eller inte:)
Smulan; Amen, tack så mycket:) Du är så välkommen så!
Hej på er,
SvaraRaderaimorgon vet jag vad jag bl a ska göra, läsa härliga inlägg här :-)
Är tillbaks i vardagen igen och ville bara vinka ett snabbt hej.
Härligt att höra att er jul varit bra och visst är det skönt att få vara lite ledig
Kram på er och må gott
Åh vad gott det ser ut! Kanske man ska göra en dag, är ledig i 1.5 vecka till så då kan man ju lyxa till det ;-)
SvaraRaderaSusanne; Låter som en mycket bra idé:) Då ses vi... Detsamma till dej.
SvaraRaderaLinda; Tack! det låter ju inte helt fel med mer ledighet, vissa har det bra:)
Men så gott det ser ut!! :-)
SvaraRaderaEn måltid helt i min smak.
Jättegott recept! Helt i min/vår stil. Vi har en extra fin Amarone hemma som mannen fått och som vi nu funderar på att använda till nyåret. Vi har dock inte bestämt oss för vad vi ska ha till än...God fortsättning.
SvaraRaderaDen där såsen skulle jag kunna tänka mig att äta till pasta också, låter ju supergott!
SvaraRaderaHoppas att ni har det bra nu i mellandagarna, själv har jag dragit på mig en förkylning som heter duga. Buhu.
Jösses, så gott det ser ut!!!!! Älskar lammfilé, så tack för påminnelsen!
SvaraRaderaÅh vad gott! Förra året och början på detta hade vi nippra på lammytterfilé, men nu är kött mer ovanligt hemma.Går verkligen i perioder. Men när jag såg den där fina filén blev jag sugen på lamm!
SvaraRaderaGod fortsättning på er båda!
Jenny; Tackar! Bara att prova då:)
SvaraRaderaGul; Så kul att höra, ett Amaronevin hade säkert suttit fint till detta:) Lycka till med matvalet!
Charlotta; Ja du, det har du nog inte helt fel i, det får vi minsann ta o prova! Åh, va synd det är om dej, vi skickar styrkekramar i luften!
Hanna; Vassego, vassego, de nada!
Louise; Ja, det är nog så med den mesta maten här hos oss också, vi är lite periodare:) Lamm gillar vi skarpt och ett tag åt vi lammstek på kors och tvärs.
Detsamma till dej!