onsdag 1 februari 2012

Boktips och kött i kall panna.

Nej se det snöar, nej se det snöar... Jodå, nu har även vi fått se snöflingor falla från himlen, hela dagen nästan har det kommit vita stora tussar men som tur är så lägger det inte sej. Än i alla fall...
Vi hoppas inte det blir för mycket snöfall för då finns det risk att middagsbjudningen på lördag blir innesnöad, precis som den blev i fjor.

Jodå, den följer med in i sovrummet också...

I söndags så skrev vi ju om att Håkan håller på att läsa en ny bok, en bok för "matnördar" kanske man kan kalla den för, Kim hade någon aning och vi tror att det finns en chans hon anade rätt.
Som en siamesisk tvilling hänger nämligen just nu "Matmolekyler", av Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström, med herrn i huset vart han än sätter sej. Han försöker lära sej så mycket som möjligt från boken eftersom det finns en hel del kunskap i den som är riktigt bra att ha på jobbet. Hitintills låter omdömet så här: "Man ska helt klart vara intresserad av matlagning om man ska läsa boken. Man får veta varför det blir som det blir, varför det smakar som det smakar och varför det går åt he-te ibland när man lagar mat."


Det bjuds inte bara på vetenskap bland sidorna, det finns också en del recept och ett av dom har vi provat i dagarna. Fläskkotlett som man lägger i kall stekpanna och sedan kockar till tyckte vi lät både spännande och gott, och helt rätt hade vi. Absolut "äta med sked-sås" så snåla inte med mängden, vi åt upp allt...

Fläskkotlett i kall panna 
3 kotletter med ben och svål (enligt boken ska de vara 4 cm tjocka, men våra var 2 cm och det gick bra)
½ msk neutral olja
½ tsk strösocker
salt och svartpeppar
Slå på plattan på medelvärme (men ställ inte på stekjärnet!) undertiden som du förbereder kotletterna;
Gnid in kotletterna i olja, skär helst snitt tvärsöver svålen annars skålar sej gärna köttbiten när du steker den, salta, peppra och strö över socker på båda sidor.
Lägg koteltterna i en tjockbottnad teflonpanna, pressa ner dom mot pannans botten och sätt stekpannan på den varma plattan. Stek kotletterna tills ytan är gyllenbrun, 5-9 minuter - kika lite försiktigt efter 4 minuter - och vänd sedan kotletterna.
Sänk värmen och sätt lock på stekpannan, stek vidare i 3 minuter och kolla sedan temperaturen på köttet som ska vara upp i 58 grader inne vid benet.
Lägg kotletterna på ett fat och lägg över folie eller ett lock och låt köttet vila i minst 5 minuter.
Äpplesky  (som vi gjorde den)
4 dl äppelmust "Årets skörd"
2 tsk kalvfond
1 tsk finriven färsk ingefära
maizenaredning
ett par droppar äppelcidervinäger
Häll musten i stekpannan och vispa ur den lite grann. Tillsätt fond och ingefära och låt det sjuda ett par minuter. Red av med maizena tills det blir lite simmigt och smaka sedan av med vinäger.


Onsdag betyder ju ledigt för oss båda och så har det varit även idag, vi har haft besök av målaren som ska måla vårt kökstak (äntligen!), handlat mat inför lördagens middagsbjudning och fått mejl om några lägenheter som vi kanske kan få gå och kika på. En av lägenheterna föll oss i smaken, i alla fall vad vi kunde se på ritningen och bilderna, så den anmälde vi intresse på och nu håller vi tummar och tår för att vi får ta en titt! Som vanligt så har vi börjat möblera även om vi säger att vi inte ska ha för stora förväntningar, vi vet ju att vi är många som slåss om hyreslägenheterna här i stan... Men någon ska ju har turen på sin sida och det kan ju lika gärna vara vi denna gången, eller hur?

Så där ja, nu är det Thai-time i Mårtenssons kök, en asiatisk kycklinggryta har sett kvällens mörker.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

30 kommentarer:

  1. alltid uppskattat med boktips:) Här snöar det också och tyvärr är det skottning på schemat ikväll! Håller tummarna för en ny lägenhet! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra, du hade säkert gillat den du också:)
      Skottning är det ingen fara för här (än så länge), det ligger ett väldigt tunt lager som blåser bort hela tiden...

      Radera
  2. Spännande, jag får sällan till mina fläskkotletter så där möra och saftiga. Det kanske är ett molekylfel? Jag har testat att långkoka och steka på dem snabbt, men aldrig testat att steka i kall panna, det kanske är det som är knepet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan så vara, kära Moma, att det är en kall panna som behövs. Men även att det finns svålrand och ben är tydligen av stor vikt, i alla fall enligt Molekylboken. Testa, och lycka till!

      Radera
  3. Aha! Då var det som jag trodde. Matmolekyler är en sådan bok som jag vill att alla ska ha hemma, så den som är vän med mig och fyller år eller dylikt framöver vet vad den har att vänta sig... Fantastisk bok hur som haver!

    Det är så svårt att inte hoppas när man fått nys på någonting. Vips, så har man mentalt redan flyttat in i den nya lyan eller vad det kan vara. Håller tummarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, vi anade väl det! Ja, den är verkligen en bok som säkert många skulle uppskatta att få, inget dumt presenttips!

      Ja, snart har vi väl börjat rita möbleringsbilder också, fast vi inte ens vet om vi får titta på den än...

      Radera
  4. Den boken vill jag också läsa! Har hört mycket bra om den...

    Sv: Spännande om jag kan omvända Håkan, aubergine är verkligen så gott (bara den tillagas korrekt)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs den kan vi bara säga, så intressant och mycket spännande att lära sej.
      Vi håller tummarna för en omvändelse till:)

      Radera
  5. Låter som en bok för mig med, visst är det hon som brukar ha recept i sydsvenskan med? Låter som ett bra recept, men med induktionshäll borde det väl funka att sätta på plattan samtidigt som man sätter pannan på den?!
    Håller tummarna för att ni har lägenhetsturen på er sida :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske det är, sydsvenskan har vi inte haft på ett bra tag så vi vet inte säkert men kanske någon annan vet?
      Tackar!

      Radera
  6. Jag har själv tänkt köpa den boken. Matnörd som jag är :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köp den, du kommer säkert inte att ånga dej:)

      Radera
  7. Kul med boktips, det är alltid spännande med något "matnyttigt" att läsa hihi. Hade aldrig kommit på idén att lägga i kotletter i kall panna så man kan tydligen lära sig en hel del från boken också. Här har det faktiskt också snöat lite lätt hela dagen men det syns knappt på marken. Får väl se om det blir skottnings premiär imorgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :)Skämtare där:) Jam det mesta är faktiskt fakta och vetenskap i boken men väldigt lättförklarligt och bra förklarat.
      Blev det nåt skottat?

      Radera
  8. Vad kul hoppas ni får turen på er sida och lägenheten blir eran.
    Tack för bok tipset den kan nog passa mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, om vi bara får gå och titta på den så tycker vi att turen är på vår sida - så långt har vi nämligen inte kommit hitintills...

      Radera
  9. En intressant bok och hoppas allt går bra med lägenheten!

    SvaraRadera
  10. Visst är den boken bra!! Många bra & tänkvärda tips! Matlagning är nästan en vetenskap .. =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är den, mycket vetenskap bakom grytorna:)

      Radera
  11. Intressant bok! Än så länge håller jag mig till deckarna, men jag är inte säker på att de innehåller mer spänning än Håkans bok.

    Håller ni på att byta bostad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt intressant är den, helt klart en spänningsläsning:)

      Ja, vi önskar i alla fall att göra det men det är långa köer på bostadsmarknaden här som på andra ställen. Och så har vi ju lite "krav" på hur vi vill ha det om vi ska flytta till något nytt, men det känner vi att vi kan ha eftersom vi ändå bor ganska bra som vi gör nu... Bara lite önskemål om hur vi skulle vilja ha det där vi bor, typ större kök, bättre förvaringsyta osv:)

      Radera
  12. Låter som en kul bok!...kan ju vara bra med matnyttiga råd i köket....sånt man kan inte visste om men som kan va vara bra veta om =))
    Här har det inte snöat, men desto kallare har vi fått -23 och den öppna spisen och ugnen har gått röd idag.

    SvaraRadera
  13. Finns en massa bra råd och rön för matlagningen, och det mesta hade man ingen aaaaning om:)
    -23!!! Hugaligen!

    SvaraRadera
  14. Kul att se att det fortfarande är full fart i Mårtenssons kök! Här har jag en del att läsa ikapp. Tack för tips på fläskkotletter! Och såsen till låter hur god som helst.

    Att ha lite vetenskapliga förklaringar på en del missöden i köket vore inte så dumt, framför allt så att man inte upprepar dem. Är boken lättläst?

    Här singlar flingorna ner och stannar kvar. Vi har riktigt fin vinter nu faktiskt som till och med jag kan leva med - trots ganska många minusgrader.

    Lycka till med lägenheten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, här rullar det på! Välkommen hem igen, hoppas du haft det riktigt härligt.
      Kotletterna och såsen, mums på hög nivå!
      Och boken, den är inte svår att förstå men det gäller att man är intresserad av "matkemi" och tycker om fakta. Behövs inte läsas från pärm till pärm, utan man kan hoppa lite hur man vill.

      Tack!

      Radera
  15. Kul att ni läser Matmolekyler! Jag har varit sugen på den sen den kom och har bara med näppe lyckats hålla mig. Blev ännu lite svårare nu =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, då hoppas vi verkligen vi har lyckats få dej att trilla över kanten, den är väl värd pengarna för de av oss som finner matlagning väldigt spännande! :)

      Radera
  16. Vad glad jag blir att ni gillar både text och recept i min och Malins bok! Kram på er och ha det fint i ert mysiga kök!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hej Lisa och välkommen hit till vårt kök, så himla kul att du hittat hit - vilken ära! Anki håller på att gå upp i limningen just nu, så till sej hon är, medan Håkan är lugnet själv...:)
      Boken gillar vi absolut och för tillfället är det läsning a'la högläsning ur den.
      Kram på dej med.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!