Något som vi upptäckt är att Indisk mat, i alla fall den vi har lagat till, har väldigt vackra färger och det gör ju inte det hela sämre på något vis. Fint för ögat och fint för smaken:
Spenat shaak, eller spenat-tomatsås 2 port
1 gul lök, finhackad
1 vitlök, finhackad
olja
½ krm hing (indisk krydda även kallad djävulens avföring!, Hittar man inte hing funkar det utan också)
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk malen koriander
2 tsk garam masala
1 krm mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 burk krossade tomater
1½ dl vatten
salt
2 påsar babyspenat
Hetta upp oljan i en djup stekpanna, tillsätt lök, vitlök, hing, ingefära, garam masala, koriander, spiskummin, gurkmeja och låt det fräsa ca 5 minuter.
Slå i de krossade tomaterna och vattnet och låt det puttra på svag värme ca 20 minuter, smaka av och tillsätt mer kryddor om du tycker det behövs.
Tillsätt spenaten och låt den bli mjuk och varm.
Servera med kokt ris och picklade äppelklyftor.
Picklade äppelklyftor (funkar även med t.ex mango, paprika eller morötter) 2 port
1 grönt syrligt äpple (vi hade Granny Smith)
½ msk achar masala
salt
några droppar pressad citron
två klick ketchup
Tvätta och skär äpplet i tunna klyftor som läggs i en skål. Blanda ner övriga ingredienser och låt det stå och dra minst 30 minuter innan serveringen.
Hur löd då vår dom, gick det hem hos oss båda? Jajamensan, det kan ni tro att det gjorde, tallrikarna renskrapades och av varken spenatsås eller picklade äpplen fanns det någonting kvar alls. Håkan var nog den som jublade mest eftersom detta innebär att nästa gång vi ska använda indisk krydda blir det curry som ska användas. Anki vågar inte vara skeptisk alls längre ens mot curry, det finns tydligen hopp eftersom både spiskummin och masala gick riktigt bra att äta - även om svetten lackade lite i pannan:)
Ikväll står det vegetarisk gryta på menyn, men mer om den en annan dag. Nu ska den först kockas till, fotograferas, smakas av och godkännas för vidareskickning till er. Det är ett tufft jobb man har som matbloggare, men någon måste ju göra det:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Veggo-mat är så himla gott! Ofta mycket godare än vad jag brukar förvänta mig faktiskt. Skulle vilja äta det oftare :-)
SvaraRaderaJa, det är ju det, vi blir lika överraskade varje gång.
RaderaDjävuls avföring hihi ja då lär ni ha pruttat för jävligt efter den här middagen;-D Ett fin fint vegetarisk recept! Det tackar jag för. Jag har alltid lite problem med att hitta på nya vegetariska recept.
SvaraRadera:) :) Tror snarare att det är lukten (eller rättare sagt stanken) från kryddan som det hänvisar till...
RaderaVi säger varsågod, slit det med hälsan. Nästa måndag kommer det ett nytt.
Ni är för underbara!
SvaraRaderaMen tackar, tackar!
Raderadet ser kanongott ut! det är fint med indisk mat, det smakar gott, luktar hur gott som helst och ser jättefint ut. kul att anki har lagt bort sin skeptiska sida ;)
SvaraRaderajag löste faktiskt ett melodikryss i torsdags! som min chef hade gjort till personalfesten visserligen, men det räknas väl ändå? förresten så är pensionärsgrejer bra grejer, de borde bevaras med tanke på att snart finns det inga pensionärer längre om reinfeldt får bestämma då vi går direkt från jobbet till graven. då måste man ju börja med pensionärsgrejerna redan nu! (fast mandelkubben skippar jag helst.)
Tack, det var verkligen riktigt gott så vi är också glada för att skepticismen är bortblåst.
RaderaKlart det räknas, melodikryss som melodikryss,same same but different.
Nej, snart är det ett utdöende släkte, rent bokstavligt talat då alltså. Kanske en fridlysning snart bör vara på plats?
Indisk mat är så god! Och den känns extra trygg när den är tillagad i ett kök hemma hos er i Skåne. Min episka matförgiftning i Bombay börjar kännas tillräckligt avlägsen nu för att jag äntligen ska kunna vara riktigt sugen på indiskt igen!
SvaraRaderaJa, det känns som att en episk matförgiftning inte är av större risk i hemmaköket. Det får vi i alla fall inte hoppas:)
RaderaMen visst tar det tid innan man hämtar sej och glömmer hur det var!
Jag får nog botanisera lite mer bland det indiska. Lite feg är jag med kryddorna där men eftersom ni gör ett så fint jobb och testlagar först så vore det ju synd att inte haka på... Picklade äpplen, alltså. Det skulle jag ju inte komma på själv direkt.
SvaraRaderaJust vegetariska recept verkar lättare att hitta i det indiska köket. Tack för alla tips på vegetariskt!
Ja, det verkar finnas en uppsjö vegetariskt i det Indiska köket, passar fint till våra köttfria måndagar.
RaderaOch kan Anki omvändas, så finns det hopp för fler, det kan vi lova! Hur det blir för din del vågar vi däremot inte uttala oss om, men vi kan hålla våra tummar:)
Jag är så sugen på att ha indiskt tema på någon middag framöver. Frågan är bara hur jag ska kunna välja ut ett gäng rätter att testa?
SvaraRaderaJa inte är det lätt inte, det finns en hel massa recept att välja mellan. Men visst var du också inne på en veg.dag i veckan? det finns många sådana alternativ på Indiskt inne hos Amy, bara att välja och vraka...
RaderaIndisk mat är helt klart en favorit. Underbar och enkel mat. Men det är en utmaning att få min man att äta mat som innehåller kryddor som han inte hört talas om. Därför lagar jag alltför sällan sån mat hemma. Jag minns när yngste sonen bodde i en lägenhet som låg ovanför en indisk restaurang. Gud vilka härliga dofter som spreds i det trapphuset!
SvaraRaderaDet kan vi verkligen tänka oss att det låg dofter i luften om han bodde så, vilket drömställe:)
RaderaSå gott och kryddorna har en hälsofrämjande verkan dessutom!
SvaraRaderaJa, det kan ju inte bli bättre:)
Raderaa indiskt är supergott och med spenat kan de inte gå fel,älskar verkligen de
SvaraRaderaSupergott, helt klart!
RaderaVad gott! Älskar Indiskt. Känns som en trevlig vardagsrätt. Spännande äpplesallad.
SvaraRaderaNi fick vara med på ett hörn på matbloggsträffen igår. Kim hade bakat era svartpepparkex:). Goda!!!
Äpplesalladen var perfekt som tillbehör och skulle säkert funka fint till sommarens grillning också...
RaderaJa, vi såg att vi hade en stand-in på er träff, kul de gick hem!
Jag är så glad att Anki nu är omvänd! Det tror jag Håkan också instämmer i! ;) Stor kram för att ni vågat testa lite "annorlunda" recept än de ni är vana vid, kram!
SvaraRaderaHåkan håller med du:)
RaderaKramen ska väl du har, det är ju tack vare dej som det nu lagas mat med curry i dessutom!
Jag vill skicka dig massa alla <3-ans kramar!
SvaraRaderaTack, detsamma till dej från oss
RaderaHärligt att ni båda nu är hooked! Indiskt ligger högt upp på utländska kök-listan. Dock lagas det inte så mycket indiskt i russinköket, utan det blir mest köpe-mat. Fast man blir ju så himla sugen på att testa själv, speceiellt efter era lovord!
SvaraRaderaOch som Sofie sa: Ni var med igår! I form av svartpepparkexen. Högt betyg!
Visst är det, äntligen har vi husfrid:) I vår stada finns det inget Indiskt kök att hämta mat från så vi får kocka vår egen. Då är det tur att det finns privatleverantörer som kan förse oss med kryddor! Testa måste du, det är väldigt enkel matlagning och blir så gott.
RaderaVi tackar för att du tog med oss, så glada blev vi!
Indiskt är ju helt underbart! Med eller utan kött:-)
SvaraRaderaönskar er en underbar alla hjärtansdag!!
Japp, det är det.
RaderaHoppas du också fick en fin dag.
Det ser väldigt gott ut, det är väldigt kul att kunna variera måltiderna så mycket - känns litet torftigt att tänka hur det var då det mest var söndagsstek och andra "ursprungstypiska" (för att citera en vinskribent i DN) rätter som serverades. Även om sådana rätter är goda, ska man inte underskatta variation.
SvaraRadera/Postgårdsromantikerna
variation är ordet, det finns så mycket att testa så varför inte? Men absolut får inte de "ursprungstypiska" rätterna glömmas, då vore det skamligt!
RaderaMums, detta måste jag verkligen testa!!
SvaraRaderaDet måste du:)
RaderaSpännande. Lite skillnad från vår svenska stuvade spenat. Det här borde jag testa. Men kanske skulle jag vara lite försiktig med kryddningen så det inte blir för starkt för mina små barn...
SvaraRaderaJa, detta är milsvid från stuvad spenat:) Kryddstarkt absolut, så det bör nog dras ner lite på måtten om man har barn.
Radera