söndag 1 april 2012

Affes sill.

Nej vad säger ni, det är väl hög tid för Mårtenssons att börja snacka sillinläggningar? Det är ju faktiskt bara några få skälvande dagar kvar tills Österlen invaderas av konsttokiga människor från hela landet, vilket också stavas PÅSK!
Visserligen är påsken kanske inte lika stor mathelg som julen, eller kanske rättare sagt så frossas det inte lika mycket, men lite mattraditioner bjuder den ändå på. Lamm, ägg och sill har väl några av huvudrollerna på påskbordet, hur ser det ut på er rollista till påskbordet?

Att vi är silltokiga här i vårt kök har vi redan konstaterat några gånger förut, och det visar sej framför allt vid de stora mathelgerna som jul och påsk. Visserligen käkar vi gärna sill resten av året också, men kanske inte riktigt i samma utsträckning.
Till jul finns det vissa sorter som alltid måste finnas på julbordet, t.ex senapssill, wasabisill, citronsill, Brantevikssill och så matjessill i god sås. Receptet på matjessillen har Anki fått av en f.d arbetskollega, men under årens gång så har vi döpt om den till Affes favoritsill, helt enkelt därför att den är det. Kalla den vad ni vill när ni gör den, här har ni receptet:

Bilden från julafton, tänk att det redan är 3 månader sedan!

Matjessill i god sås
125 g strimlad matjessill
1 msk fransk senap
2 tsk socker
2 dl crème fraiche
1 liten rödlök, finhackad
1 stort syrligt äpple
½-1 dl hackad persilja
1 msk vitvinsvinäger
Blanda samman alla ingredienser och ställ sillen kall några timmar, helst under natten, innan den serveras.

En av de sillinläggningar vi kommer att göra till påsk, den är lätt att slänga ihop och smakar fint till frukostäggen! Ytterliggare en sort blir det, men det receptet får ni allt vänta på lite innan det dyker upp.

Ha nu en riktigt bra vecka allihop, i snö eller sol:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan

24 kommentarer:

  1. Vi är inte heltokiga i sill. Men lite sånt också är gott. Wasabisill låter gott. är det något eget recept? Vet inte riktigt vad som är typiskt hos oss. Lax kanske och ägg.Annars varierar det väldigt från det ena året till det andra.

    SvaraRadera
  2. Ser ju ut på bilden som att det är kanske äpple i sillen, men hittar inte i receptet. Vad är de ljusa tärningarna undrar nyfiken i en strut. Har inte lagt någon sill ännu men däremot gravat lax.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men herrejisses, hur kunde vi missa det i receptet, klart det är äpple...! Tur för att du var uppmärksam och uppmärksammade oss på det:) Tack!

      Radera
    2. Men vad bra att det var äpple, för just det önskade jag mig att det skulle vara, haha!

      Radera
  3. Här gillas också sillar av olika slag, försöker alltid hitta något nytt recept och ha en "klassiker" på bordet. Så denna påsk blir det citronsill och nykomlingen champagnesill... egen gravad lax och lite till som dyker upp på vår blogg sen...

    Ha en trevlig påskvecka!
    Och memman blev mycket god :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Champagnesill?!?! Låter oerhört intressant i våra öron, den måste ju spanas in hos er.
      detsamma till er.

      Radera
  4. Ja, det var verkligen på tiden att det dök upp lite sill inför påsk. Hur hade ni annars tänkt att vi andra skulle bli inspirerade att göra inläggningar?! Allså den där champagnesillen som nämns här, jisses så spännande säger jag!
    Och hörrö ni, skulle inte påskehelgen vara lika stor mathelg som jul?! Då får ni nog komma till Kalmar och äta er mätta, ha ha... Nja, nu ska jag inte vara så kaxig, men jag tycker att påskmaten är roligare. Rätterna är fräschare, det bjuds på mer grönt och mer fisk (I like!). Dessutom är det lättare att introducera nya rätter på påskbrdet utan att bli utesluten ur släkten, vilket knappt går med julbordet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig! Påsken är bättre än julen. På alla sätt!

      Radera
    2. Ja, det var väl det vi kände på oss Emmy! Visst låter champagnesill oerhört intressant, det måste ju passa bubbelälskare som oss riktigt bra!
      :) Ok, vi kommer! Nej då, vi kan väl bara hålla med dej om maten till påsk och att den faktiskt är fräschare, godare och lämnar mycket större spelrum. Men för Handlenens del är det inte så sstort med påsk som jul, och du vet vi är ju lite "handels-skadade" i vårt kök:) Iaf den ena halvan av köket...

      Sen gör det ju inget att påsken ger löften om en ljusare framtid.

      Radera
  5. Later gott och varför inte... min sambo har precis gjort över ett kilo matjes själv ;-) Ingredienserna är det som man här i Tyskland kallar "Heringsstipp" och det finns aret runt men äts framförallt pa onsdagen efter karnevalen - ska vara bra mot baksmälla nämligen!

    Har precis ätit er häckande pippi med era marinerade potatisar och bade jag och sambon är helt överens om, att det var det godaste vi ätit pa länge! Och jag far absolut inte slänga sasen/skyn fran pippin, den vill han testa med torsk - om det är nagot kvar imorgon, för han provsmakar ideligen ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej precis, varför inte? Aha, bra mot baksmälla skriver du, helt klart något att lägga på minnet!

      Men så himla kul att höra, vad glada vi blir att det gick så väl hem i ert kök! Spännande med spadet till torks, rapportera gärna hur det smakar (om det blir något att smaka av alltså...)

      Radera
  6. Brantevikssill och den olkale fiskhandlarens senapssill är ett måste hos mig. Sedan gör jag en varaint på löksill som är en flirt med glasmästarsill - mycket rödlök och morot i burken.

    Matjessill är en av de ytterst få saker som jag inte äter. Det är en syrlig och obehaglig smak som jag inte kan definiera. Hur jag än försökt går det inte, så nu förlikar jag mig med detta och äter annat. Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, glasmästarsill... det var inte igår det! Moroten är svårslagen när den legat i en sådan lage.

      Nej men det är ju så, alla kan ju inte gilla allt, och så får det va.

      Detsamma till dej!

      Radera
  7. Påskmaten är knepig, mycket sill och lax :-) Men nog ska det knåpas ihop något gott ändå. Jag ansvarar för en liten påsklunch på fredag. En sak vet jag i alla fall, det blir något med ägg!

    För sillentusiaster kan jag förstå att det är roligt med egna inläggningar. Har förstått att det finns hur många varianter som helst.

    God påskvecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, är man inte fiskätare så kan det vara trixigt... men det finns ju så mycket gott med ägg som du kan göra, du lyckas säkert fint med din lunch!

      Det finns verkligen en hel uppsjö av recept, vi har en hel mapp med recept som Ankis mor använde sej av. Bara att ta ett i högen, de flesta är lika goda.

      Detsamma.

      Radera
  8. Härligt med vårmat nu inför påsken. Inlagd sill är min favorit men har aldrig testat att göra det själv. Kanske blir premiär nu :)Gillar tanken med äpple i!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska testa att göra någon egen sort, det är verkligen hur enkelt som helst! Äpplena friskar helt klart upp inläggningen.

      Radera
  9. Nu börjar jag bli sjukt sugen på sill!!

    SvaraRadera
  10. Sill och ägg är ett måste på påskbordet. Jag köpte idag saltsill som drunknar nu i klorvatten för att avge saltöverskott. Imorgon ska sillen lagas till ett polskt specialitet.
    Äpple och sill är goda tillsammans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så spännande det låter med polska specialiteter!

      Radera
  11. Jag är inte mycket för sill, men just matjes tycker jag är gott i lagom mängd, så detta är ju absolut något för mig! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att du kan hitta något som passar även om du inte är så glad för sill:)

      Radera
  12. Jag provade denna röra, fast med rabarber, till midsommarfirandet i år. Det blev väldigt gott och mycket uppskattat! Tack för inspirationen :)
    http://ansibecki.blogspot.se/2012/06/matjessill-med-rabarber.html

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!