Kameran har fått följa med så en liten rapport kan avläggas, here we go:
Påskafton i Perssons kök. Anneli hade gjort allra finaste bordsplaceringarna av melittafilter och vattenfärg (här kan du se hur du gör likadana), förrätten var en smaskig påskvulkan och till huvudrätt blev det "Black&White".
Så igår var vi på Saltan, ett hotell som ligger så härligt nere vid havet i vår stad, och tog oss an deras brunch. Carina, Affe och Freddy hängde också med och vi var alla 5 mer än nöjda med utbudet och smakerna som vi bjöds på. Otroligt bra kvalité på allt som stod uppdukat, många och trevlig personal och härligt avslappnad stämning i mysiga lokaler.
En clam chowder började vi med för att värma oss efter cykelturen dit ut, tätt följd av lax i olika former, scones med tillbehör, ett stort urval av charkuterier, caesarsallad, frittata, färska räkor, chokladfondue och kakor, pangkakor och ostbricka för att bara nämna något av allt som intogs!!! I glasen lite cava, färskpressad juice och godaste kaffet och Kusmite... puh!
Efter allt ätande tog vi en sväng inom och kikade på Carolina Gynnings tavlor som ställs ut på hotellet under konstveckan, en kaskad av färger som piggade upp. Och ja, vi såg självast fröken Gynning också!
Är ni i Ystad och vill avnjuta den godaste brunchen är det helt klart hit ni ska bege er, glöm bara inte att det är säkrast att boka plats.
Finaste påskpresenten fick vi av Freddy, världens bästa syrrason, som just varit ute och rest i Bejing och Tokyo. Med hem i bagaget hade han en massa matbilder och spännande ingredienser. Ett grönt "icke-torkat" te (ja, Freddy, det ligger i frysen!), teblommor, någon form av alkohol med smak av plommon och grönt te, en påse tång och en påse Wakame. Här ska minsann provas, smakas och utforskas. Som om att det inte var tillräckligt så bjöd han på spännande matupplevelser han haft och andra reseberättelser, tack Freddy!
Vi vill också till Japan och Kina!
Ja, då har ni fått veta lite om vår påsk, idag blir maten lagad i vårt eget kök för nu har vi lite abstinens! Dagens recept till er blir något helt annat än påskmat, varken lamm, sill eller lax ingår i receptet. Men det kan kanske behövas lite variation, eller vad säger ni? Annars kan denna varma smörgåstårta vara ytterligare ett alternativ till fredagarnas tacos, förbered köttfärsen på torsdagen och släng ihop tårtan på fredagen:
Varm smörgåstårta 4 port
600 g köttfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 dl crème fraiche
2 msk tomatpuré
½ dl rött vin
salt och svartpeppar
1/4 dl - ½ dl färsk hackad basilika
2 vitlöksklyftor
1 paket hönökaka, 4 bitar
2 tomater
riven ost
Finhacka lök och vitlök. Bryn köttfärsen och tillsätt löken så den också får steka med några minuter.
Tillsätt krossade tomater, crème fraiche, tomatpuré och vin och låt det bubblar upp.
Ta i kryddor och låt såsen småputtra minst 15 minuter, gärna längre.
Varva brödet med köttfärsen på en bakplåt med bakplåtspapper på. Lägg tomatskivor på översta lagret köttfärssås och stör på riven ost. Gratinera mitt i ugnen, 200 grader i 15 minuter.
Servera med en god sallad.
Hoppas er påskhelg också har varit (är) bra, nu önskar vi er en fin ny vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Låter som ni haft en underbar helg, så härligt! Gillar de där kaffefilterrosorna måste jag erkänna... jag som inte är händig för fem öre...hmmm!
SvaraRaderaLåter som en god smörgåstårta, får testa med quornfärs :)
Stor kram till er!
Helt rätt, Amy. Men rosorna var tydligen inte så svåra (enligt Anneli iaf), du får ta och testa.
RaderaQuornfärs it is! Är övriga familjen också vegetarianer (ursäkta vår nyfikenhet...)?
Kram på dej.
Låter som ni haft en bra påsk! Smörgåstårtan ser läcker ut! Kram
SvaraRaderaJo tack, precis så:)
RaderaJa, den var ett perfekt smaskigt fredagsmys.
kram.
Härlig påsk i mat- och sällskapsväg! Intressanta rosor och fin påskpresent!
SvaraRaderaMinst sagt härlig:)
RaderaJag som älskar att pyssla kommer absolut prova att göra kaffefilterblommor:)
SvaraRaderaNi verkar att ha haft en bra påsk i matväg:)
Ha en fin kväll av det som är kvar av påsken:)
Kul, hoppas det blir tjusiga rosor du får till!
RaderaDetsamma till dej.
Oh vad ni har ätit mycket gott! Blir lite avundsjuk ;-)
SvaraRaderaSmörgastartan hade jag gärna provat, men som sa ofta är det en sak jag inte far tag pa här nere, nämligen hönökaka (som jag egentligen älskar!). Men jag funderade pa en variant med sandwichbröd, kanske t.o.m. rostat...
Ha en bra start pa veckan med "vardagsmat"!
Det har vi absolut, fast vi misstänker att ni också har käkat gott:)
RaderaDet bör ju funka bra med den sortens variant av bröd också, lite som Sloopy Joes då...
Detsamma till dej!
Ibland är det skönt att få bli serverad och inte tänka ut och laga maten själv. Men jag får, som ni, också abstinens om det dröjer för länge...
SvaraRaderaDe där smörgåstårtan ska jag prova med quornfärs :)
Ja, hur skönt det än är så saknar man lagandet lite:)
RaderaBlir säkert jättegott med quorn också! Lycka till.
Ja, Kina var en matupplevelse utöver det vanliga. Jag har sällan eller aldrig ätit så god mat som under de tio dagarna jag var där. Verkligen värt restiden och jet-lag.
SvaraRaderaJag blev lite nyfiken på hur hutlös priserna på kolonistugor är i Skåne! Var i Skåne? Här kostar en stuga mellan 500 000 och 1 000 000 beroende på läget. Vår ligger inte vid havet, så vi skulle nig få 700 000 om vi sålde den. Nyfiken på hur det är i andra delar av Sverige! Njut av de sista skälvande timmarna av påskhelgen. Allt gott!
Åh, så du har också varit där, vi har absolut satt upp det på vår "önskerese-lista".
RaderaInga kolonistugor vid havet här heller, bara sommarstugor som ligger där (och dom priserna ska vi inte gå in på...), men en kolonistuga på ca 40 kvm i det populäraste området började på ca 500000 när vi kikade här om året. Väldigt sällan det finns lediga dock, de går oftast vidare via "mun-mot-mun"metoden. Lite för dyrt för vår börs dock...
Detsamma till dej.
Varm smörgåstårta har jag fortfarande inte testat hm.... det tar liksom aldrig slut på rätter man vill laga!
SvaraRaderaha det fint/Karin
Nej, det är ju faktiskt precis så det är... och tur är väl det:)
RaderaDetsamma!
Låter härligt med massor av god mat.
SvaraRaderaVarm smörgåstårta har jag funderat länge på att göra. Absolut ett fredagsalternativ.
Ja, denna helgen blev det en hel del av den varan...
RaderaEtt riktigt bra fredagsalternativ, här klurar vi redan på hur nästa ska se ut och smaka.
Varm smörgåstårta både lät och såg mummsigt ut :)!
SvaraRaderaMumsigt är ordet:)
RaderaLåter som en suverän påskhelg! Visst är det helt underbart att vara den som blir bjuden ibland - framför allt tycker jag att det är otroligt inspirerande att få ser hur andra tänker och gör :)
SvaraRaderaHa en finfin vecka!
Kram
Ja, både skönt och inspirerande att sitta ner vid andras bord är det.
RaderaDetsamma till dej.
Vilken skön påsk. Varm smörgåstårta ja varför inte.
SvaraRaderaJag har en film som ni kan lägga till listan på en Långfredag om ni vill ha tråkigt Norweigen Wood den får en halv stjärna av mig av 5 möjliga.
Ha en bra fortsatt vecka.
Precis, varför inte?
RaderaOkej då addar vi den till listan över "se-inte"-filmer!
detsamma önskar vi dej.
Hej,
SvaraRaderaHar tagit upp köttfärs, men inga speciella planer för vad jag ska hitta på med den. Detta låter ju attans så gott, kanske ska gör det.
Kram Malin
Hej, hej,
RaderaKlart du ska göra denna, ingen tvekan:)
Kram.
Låter som ni haft en fin påskhelg med många middagar utanför hemmet. Mat som någon annan lagat åt en smakar alltid bra. :)
SvaraRaderaOch er varma smörgåstårta lät inte heller helt fel... :)
En fin vecka till er också!
Ja, den blev väldans fin, och välsmakande.
RaderaDetsamma till dej.
Vilken härlig helg ni har haft och vilken massa god mat! Mums! :)
SvaraRaderaHelt rätt där:)
RaderaVad läcker mat med varm smörgåstårta. Det måste jag testa! tack för inspirationen.
SvaraRaderaJag hoppas ni har haft en bra påsk med massa god mat (ser så ut)!
Så kul att du gillar, varsågod!
RaderaDet ser ut som ni haft en riktigt härlig påsk, i alla fall matmässigt! Annars kunde man ju tro att det var jul vi firat det var ju i alla fall mer snö än på julafton.. Smörgåstårtan ser inte alls dum ut, brukar göra liknande med tortilla bröd men hederlig hönökaka kan ju inte va fel heller.
SvaraRaderaAbsolut, hela vägen rakt genom påskhelgen:)
RaderaVisst var det helt otroliga snöflingor vi fick, stora som femkronor!
Ja vi har också gjort en tacotårta på tortillabröd, fast den fyllningen skilde sig lite.
Kommer det ett recept pa paskvulkanen, eller kan ni atminstone berätta vad den bestod av?
SvaraRaderaReceptet ska vi säkert kunna skaka fram, påminde lite om en matjessilltårta...
RaderaDet låter som en behaglig och GOD helg hos er! menar du att den fina rosen är kaffefilter?! Wow!
SvaraRaderaOtorkat te? Använder man det så eller ska det torkas? Spännande.
Helt rätt. Japp, kaffefilter är vad det är, så fint var det.
RaderaJa, man använder det som det är, och använder bladen väldigt sparsamt tydligen. man kan fylla på med mer vatten allteftersom.
Rapport om tedrickandet kommer.
OJ, vilka presenter ni fick av Freddie! Och inte dåligt att bli bortbjuden en massa i påsk. :)
SvaraRaderaJa, han vet verkligen vad hans moster och morbror gillar!
RaderaEn sådan god påsk ni haft! Och mycket trevlig också verkar det som! Hur god påskmaten än må vara så blir man sugen på något helt annat efter.
SvaraRaderaSpanade in de där rosorna lite närmre. Verkligen imponerande.
Vilken skön påsk! Dessa melittafilter - måste bara prova...
SvaraRadera//Lena
Åh fy vad gott!
SvaraRaderaOch VARM smörgåstårta! Varför har ingen sagt något tidigare??
Åh, den där smörgåstårtan... Kommer drömma om den i natt...
SvaraRaderaPs, den där danska fläsksteken. Har ni recept på den? Har inte kollat, frågar först... ;-)
Kram
Hoppas du fick en fin natts sömn Malin, med eller utan smörgåstårta:)
RaderaNej, den finns inte på pränt än men håll ut och hav tålamod - den dyker upp inom de närmsta dagarna!
Kramar till dej