Vi hoppar direkt på efterrätten eftersom säkert en hel del av er kommer att låta flammorna tillaga era varmrätter, eller har vi helt fel för oss? Grilltips hittar ni lite här och var i vårt kök (bl.a här) och är det något speciellt ni är ute efter så är det bara att hojta om ni behöver hjälp med att hitta det!
Men efterätten så, det lär ju vara jordgubbar som står högst på tio-i-topp listan på fredag så vi tänkte bjuda er på vårt senaste "Gröna lådan" fynd som är en jordgubbspaj med citronkräm. Fantastiskt god var den, jösses vad vi åt... Tro nu för all del inte att vi gjorde en paj av storleken som står i receptet och delade på! Nej då, vi nöjde oss med halva mängden och då passar den finfint att göra i en springform som är 12 cm:
Pajen blir vårt bidrag till månadens tema "friskt" hos Söta saker.
2½ dl vetemjöl
75 g smör
1 msk socker
2-3 msk vatten
Hacka samman mjöl, smör och socker - går jättebra att använda en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, eller en springform, på 24 cm i diameter. Lägg en bit aluminiumfolie runt kanten på degen så den stannar kvar och inte glider ner under gräddningen.
Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter.
Ta ut och låt skalet svalna.
Fyllning
250 g kesella
1 dl crème fraiche
1 dl florsocker
1 citron, rivet skal
1 liter jordgubbar
Skölj, snoppa och halvera jordgubbarna.
Rör ihop kesella, crème fraiche, florsocker och citronskal. Fyll pajskalet med krämen, lägg i jordgubbarna och sikta över florsocker.
Om ni nu inte vill ha paj på midsommar så har vi några andra goda jordgubbsskapelser att bjuda på:)
Bara klicka på bildtexten så kommer ni vidare till receptet.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
"Hejsan jag skulle vilja beställa en portion med jordgubbspaj och en portion med den där dulche de leche-saken. -Hemkörning ja... -Skickar ni en faktura? -Vänta vänta, släng med en portion tårta med vit chokladmousse också, tacksåmycket".
SvaraRaderaJapp, det fixar vi. Håkan har laddat cykeln och på pakethållaren står godsakerna! Vassego!
RaderaSå mycket tokgott ni lagt upp :-)
SvaraRaderaJa, men det kan väl sitta fint nu:)
RaderaÅhh, jordgubbar i stora lass gillas!! Så mycket så jag tror ni får adoptera mig ;) Bra idé tycker jag (undrar vad min familj säger?!) Kram på er!
SvaraRaderaGår hur bra som helst, Håkan tar dej med på pakethållaren när han lämnat av beställningarna hos Kim! Resten av familjen får cykla hit själva, ni är så välkomna så:)
RaderaKram till dej också.
Jo jag tänkte, har ni några planer för Midsommar afton? Här i byn blir det stort midsommarfirande på ängen. Ni är hjärtligt välkomna och om ni vill vara snälla och ta med åtta olika jordgubbsdesserter vore det bra ;D!
SvaraRaderaFast ni är välkomna ändå, men gud vad mycket gott!
Jahaja, då får han väl ta en tur till er också då, tur det inte är tid förrän på fredag hos er så han hinner vila lite mellan tramporna:)
RaderaMen jisses vilka grejer undrar jag vad man ska välja:)
SvaraRaderaHa det gott
Varför välja, varför inte helt enkelt prova dom alla:)
RaderaDetsamma till dej
jösses va mycket gott de finns,mmm och allt ser lika gott ut,sugen stort JA
SvaraRaderaTack! Stort vassego:)
RaderaJordgubbar högt och lågt! Så gott! Känner mig extremt oplanderad denna midsommaren. Kan bero på att vi inte ska göra något jättespeciellt. Bara sitta i stugan och gotta oss!
SvaraRaderajajamen, ska det va så ska det! Tycker att det låter som en helt perfekt midsommarhelg som väntar, så skönt att bara ta det lugnt utan några speciella planer!
RaderaGoda grejer!
SvaraRaderaEn fråga: vi ska ner till Skåne för att fira midsommar med svärföräldrarna (som råkar ha ett väldigt fint efternamn *host host* ;) ) och jag undrar ifall ni tror att jordgubbspajen med makronbotten klarar två timmar i bil? Jag vill gärna ha med mig en riktig "nu ska jag imponera" efterrätt och den pajen verkar vara en sådan... =)
Ja, men så ska det ju vara i midsommar (och annars också för den delen...)
RaderaLåter som en härlig midsommarhelg, välkomna ner till Skåneland. Nja, den klarar nog inte att forslas med krämen i pajen, däremot kan du ju ha pajformen för sej, blanda samman krämen och ha med dej i en plastburk som du stälelr i en kylväska för säkerhets skull. Sen när du är framme hos svärisarna så är det bara att lägga ihop godsakerna på plats.
Lycka till med imponeringen och hoppas du får en riktigt härlig midsommarhelg i Skåne,
kram.
Det låter väldigt fräsch med kesella i smeten. Gillar när det syrliga möter det söta! Kan även tänka mig att sätta tänderna i jordgubbsdrömmen med vit chokladmousse. Yumm!
SvaraRaderaJa, det blir härligt friskt. Jo tack, den tårtan gick verkligen inte av för hackor...
RaderaJa, jordgubbar gillas och pajen såg så god ut och alla andra godsaker också förstås, som ni bjuder på!
SvaraRaderaHärligt, det finns ju så mycket gott att göra av de små röda:)
RaderaNu får jag tänka till lite. Jag hade tänkt göra lime-paj... Nu vet jag inte längre. Underbart inlägg - jag tar en mugg kaffe medan jag läser och känner att jag har smakat på allt genom er text. Tack!!! Kram!
SvaraRaderaJahaja, som det kan bli:)
RaderaHoppas kaffet smakade och att inlägget passade bra till. Vassego!
Kram
Jordgubbar, jordgubbar, jordgubbar. Underbara jordgubbar! Vilket härligt inlägg att "äta med ögonen" :-)
SvaraRaderaCitronkräm och jordgubbar låter himmelskt gott! Vet inte vad det blir för dessert i midsommar (som vi firar en vecka i efterskott pga jobb för mor och bror). Det blir Mannen eller svågern som svänger ihop den men den får gärna innehålla jordgubbar. Jag ska lobba för det men jag tror inte att det behövs någon större övertalning.
Lycka till med planering och genomförande!
Kram + kram
Tackar!
RaderaEfter vad vi sett i dina kök så lär ni njuta av smarriga godsaker till efterrätt när det väl är dags för firande! Vi väntar med spänning.
Tackar, detsamma till dej
Kramar
Jordgubbar! Jag fick mina första här i min gård i Polen.Tack för många ideer. Min artikeln om svensk mat är klar nu och publicerat om ni vill läsa den kolla länken nedan
SvaraRaderahttp://www.polska-gotuje.pl/artykul/euro-na-talerzu-kuchnia-szwedzka
Som tack för er hjälp för ni en liten present från mig, när jag är tillbaka från Polen. Skicka gärna er adress via email.
Wow, så kul, klart vi ger oss in och kollar hur du fick ihop det. Trevligt att kunna vara till hjälp, det var så lite så.
RaderaKram till dej och hoppas din helg blir härlig!
Det är underbart med jordgubbar, har ätit nästan varje dag nu i ett par veckor. Ljuvligt!
SvaraRaderaEr jordgubbspaj ser delikat ut - frisk & fräsch. Ska spara receptet!!
De andra jordgubbsreceptarna ser fina ut de med ... :P
Ha en fin dag!
=)
Visst är det, man kan verkligen äta det till så mycket.
RaderaSpara på, hoppas det ska smaka.
Detsamma till dej.
Oj så mycket gott det var här då, jag som preciis köpt jordgubbar!
SvaraRadera/ Jen (http://littledessert.se)
Aha, härligt sammanträffande, bara att välja och vraka då:)
RaderaJordgubbspaj bakade jag igår, liknande den ni gjort. Så himla gott det var! Älskar jordgubbar i bakverk, har ännu inte tröttnat på de små röda härligheterna.
SvaraRaderaTill midsommardagen ska jag baka en tårta till ett tårtlotteri, tänkte då göra en tårta jag hittade hos er. Jordgubbstårta med makaronbotten och vit chokladmousse. Har ni något tips till mig?
Kram Malin
Låter härligt gott, och nej tröttnar på de röda juvelerna gör man inte i första taget:)
RaderaOj då, det var inte det lättaste... nej inget tips, hur vi än gnuggar knölarna... men ett lycka till kan vi absolut ge dig, Lycka till i tävlingen!
Kramar
Kan man beställa en av varje?
SvaraRaderaAbsolut, klart man kan! När önskar ni hämta dom?
RaderaSer så god! Vill äta tallriken också :) Glad midsommar.
SvaraRaderahahaha, nej det ska du nog inte bry dej om, den är nog svårsmält:)
RaderaDetsamma till dej!
Alltså, det var ungefär så här jag tänkt att jordgubbscheesecaken jag förberedde idag inför imorgon skulle se ut. Den blev, vad ska man säga... inte helt lyckad, dessvärre. Men nån gång ska sådant oxkså inträffa, eller så tar man recepten från er istället för att hitta på eget :)
SvaraRaderaRiktigt Glad midsommar på er!
Åh... då blir man inte glad alls, inte alls!! Ta du bara, eller så gör du helt enkelt ett nytt försök:)
RaderaDetsamma till dej!
Vilken underbar jordgubbspaj =) Kika gärna in på min matblogg och tävla om kokböcker =) Glad Midsommar!
SvaraRaderaTack!
Raderadetsamma
Oj, så mycket gott, och den pajen vill jag verkligen smaka på!
SvaraRaderaOj oj så mkt gott! Hoppas ni haft en fin midsommar! / Emma
SvaraRaderaJordgubbspajen alltså... Oh la la! Den MÅSTE jag testa, åååh vad god den ser ut! Och om jag inte provar den kan jag ju prova ungefär vilken som helst av de andra efterrätterna ni tipsar om - speciellt den vita chokladmoussetårtan med macaronbotten - YUM <3
SvaraRadera