Då så, då är måndagen åter på plats och idag har vi faktiskt ett fiskrecept att bjuda er på, allt för att ni ska hinna planera in middagen tills i morgon när det är "fiskätardag":)
Vissa recept är så in i bänken svåra att skriva och förklara och detta är ett praktexempel på ett sådant recept. Här blev det nämligen lite kyl och frysrensning, ett gammalt recept på fiskgratäng med västerbottensostsås plockades fram och förändrades lite efter de ingredienser som fanns hemma. Vi hoppas att vi inte avskräcker er från att prova kocka till gratängen när ni läser instruktionerna, för det är verkligen inte alls så klöddigt som det kanske kan verka. Det enda som var klöddigt var just att få ner det på pränt...
Potatismoset är så nära ett perfekt gratängmos man kan komma, det håller sej fast och fint i formen och blir så där tjusigt gratinerat. Vill ni vara extra tjusiga så tar ni fram spritsen och använder den, är ni lite lata som vi så tar ni enkelt fram två skedar och använder dom istället. Smaken blir detsamma hur ni än gör:
Fiskgratäng med räkor och tomat 2 port
2 dl skalade räkor
1-2 tomater i skivor
Potatismos
600 g potatis
nästan 1 dl varm mjölk
2 msk smör
1 äggula
salt och peppar
hackad dill
rivet skal från ½ citron
Koka potatisarna, slå bort vattnet och ånga av dom.
Mosa potatisarna, gärna med elvisp och vispa i mjölk, smör och äggula. Tillsätt dill och citronskal och smaka av med kryddorna.
Klicka ut moset längs kanterna i en smord ugnsfast form och gratinera på 225 grader i ca 5 minuter, eller tills moset fått fin färg.
400 g sejfilé (går lika bra med torsk, lax eller annan god fisk du har hemma - kanske inte sill...)
2 dl vatten
1 dl vitt vin
eller 3 dl vatten och fiskfond
Sjud fisken på svag värme tills den är färdig, dvs när köttet är fast och vitt (gäller inte lax!) och ta upp dom från spadet. Koka samman fiskspadet tills ca 2 dl återstår.
Lägg fisken i formen, lägg på tomatskivor och räkor och häll över såsen:
Sås
1½ msk smör
2 msk mjöl
2 dl fiskspad från fiskkoket
2 dl grädde
salt och vitpeppar
ev lite fiskfond
saften och rivet skal från ½ citron
1 äggula
hackad dill
Smält smöret och rör ner mjölet, späd med fiskspad och grädde under tiden som du rör ordentligt så det inte blir klumpigt. Tillsätt citronsaft och skal och smaka av om du tycker det behövs lite fond i.
Låt såsen småputtra under omrörning tills den tjocknar.
Smaka av med salt och peppar och ta grytan från värmen innan du rör ner dill och äggulan.
Häll såsen i formen och gratinera fiskgratängen mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Det verkar väl inte så klöddigt, eller hur? Möjligtvis kan det bli lite disk men det får man ta när man får njuta av god mat, grytorna kör man undan undertiden gratängen står i ugnen. Om man inte har diskmaskin förstås!
Kalajset igår var en trevlig liten tillställning, vi blir inte så fasligt många när vi samlas hela familjen utan det är en nätt liten skara. Vi fick bra tips på restaurang i Köpenhamn där Freddy varit och käkat, bjöds på god tårta och kakor. Dessutom bokade vi in en tur till Matmässan i Malmö tillsammans med Carina och Affe, den 26-28 oktober är det dags för årets upplaga av "Älska Mat". Vi har besökt mässan vid ett tillfälle, för två år sedan, så det ska bli intressant att se hur den ser ut i år när den tydligen ska vara ännu bättre!
Någon annan som tänker besöka mässan?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Sorry, men jag har slutat skriva ut era recept. Min skrivare säger nämligen att det är ingen färg alls kvar, fast det inte är länge sedan jag *laddade om* ;-) Annars hade jag självklart gjort det! Bra att ni skrev att laxen inte ska blir vit, det hade nog blivit ett långkok där annars ;-)
SvaraRaderaAmen, du får ju ge dig ut och köpa på dej mer färg så klart så skrivaren blir nöjd!
RaderaJa, där tänkte vi allt till, elelr hur? :)
En sån här fiskgratäng är ju en klassisker och så god. Matmässan i Malmö verkar väldigt intressant så vi tar nog och besöker den!!! Jag har lagt datumen på minnet!!
SvaraRaderaPrecis så.
RaderaSå kul att ni kanske också ska dit, då kanske vi springer på varandra i matvimlet!
Det hade ju varit himla trevligt! :)
RaderaEtt perfekt recept till min fiskdag denna veckan!:) Jag skrev bara fisk och potatismos på veckans matsedel. Jag skrattade när jag läste hur ni försökte få till receptet på pränt...känner igen mig själv där:)
SvaraRaderaSv; Tack! Det är alltid mysigt att strosa runt på torget bland alla fräscha blommor och grönsaker.
Så bra, finfint sammanträffande!
RaderaOk. Inser att jag måste börja ta till mig tugget så att jag förstår vad som sägs till helgen. Klöddigt... Kladdigt/kletigt antar jag :-) Det ser så gott och såsigt och härligt ut. Nästan vilken fisk som helst säger ni, men icke tonfisk på burk misstänker jag. Jag SKA köpa mig kvalitetsfirre och göra en fiskgratäng. Det är mitt mål i höst och ska göras innan året är slut.
SvaraRaderaTrevligt med matmässor fast tröttsamt också. Jag blir alltid trött i huvudet på mässor. Vet inte om det är att man går runt, runt och inte kan se ut (oftast är det ju så). Mycket intryck tröttar nog också men det kan det vara värt.
Natt natt och kram kram!
Ja, nu är det hög tid att börja öva, eller så kanske vi ska skriva ihop ett litet lexikon och skicka upp:) Klöddigt är väl när det är lite kladdigt, jobbigt och kanske lite rörigt ibland...
RaderaNja, burkad tonfisk kanske inte passar så bra direkt, du får helt enkelt köpa fina fisken! Bra mål!
Ja, det kan ju vara lite gungigt i huvudet när man kommer ut därifrån (kan också bero på att det finns en del gott att provsmaka...)
N
Kramar.
Härligt! Nu är det tid för fiskgratänger. När väl Berra inser att det går att göra gott mos på potatisen tjatar han om fiskgratänger värre än barnen om lördagsgodis :-)
SvaraRaderaDen där matmässan låter himla trevlig. Men som jag sagt tidigare, så skiljer sig nog Berra om jag bokar in fler matrelaterade resor på ett tag... Kanske kan muta honom med ett par fiskgratänger iofs...
Ja, med en fiskgratäng eller två så borde det väl gå. Annars får du helt enkelt ta med Berra på mässa, det finns säkert något för hans smak där också, öl och ölkorv fanns det när vi var där sist:)
RaderaÅh det var allt för länge sedan jag gjorde fiskgratäng. Det är en riktigt bra middag det. Jag är inte avskräckt, men hungrig!
SvaraRaderaVisst är det en riktigt bra middag, skönt att du inte är lättskrämd:)
RaderaHjälp det vattnas i munnen (på ett bra sätt ; ) då jag är inne hos er : ) mums med fiskgratäng : ) Var det nu till helgen som ni ska ses? Hälsa då alla från mig hänger på nästa gång om 9 dagar åker jag, min mamma och barnen till Kreta i en vecka så oss är det inte synd om! kram Sofia HÄLSA Håkan : )
SvaraRaderaSån tur det var på ett bra sätt:)
RaderaJa, det är dags nu i helgen, äntligen. Absolut ska vi hälsa från dej, hoppas du får det riktigt härligt på Kreta!
Fiskgratäng är ju så vansinnigt gott när man väl gör det. Tyvärr blir det alltför sällan här hemma. Dags att ändra på det!
SvaraRaderaJa, det är ju det och inte alls så jobbigt heller behöver det vara, lite mos, fisk och god sås sen är man i hamn.
RaderaFler som åt fisk i går. Vi hade äppel och rotfrukstpur till som gratinerats i ugn med västerbottenost.
SvaraRaderaEr fis ser riktigt god ut och jag inser hur hungrig jag är just nu!
ha ha, lite trött efter nattjobb. Er fisk ska det såklart stå :)
RaderaMmm, västerbottenost, där har du oss direkt!
RaderaTur det kom en förklaring, annars hade vi nog undrat:)
Varför är jag så dålig på att äta fisk? Varje gång jag ser det på bild blir jag ju så sugen. Mums! Och med ärtor till också, me like!
SvaraRaderaJa varför, det är ju så gott och enkelt att variera, nyttigt dessutom. Har vi fått dej mer sugen än:)
RaderaFiskgratäng är ju smarrigt och hoppar nog gärna sillen. Kanske något för nästa tisdag. Idag blir det korv stroganoff. Inte nära fisk....
SvaraRaderaJa sill här hade nog inte varit någon höjdare...
RaderaKorv stroganoff, det har vi inte haft på länge, tack för påminnelsen!