För ett tag sedan skrev vi om hur vi serverade rostbiff och potatisgratäng när familjen Persson var här på middag (här kan du läsa om det). Rostbiffen och annat har ni redan fått receptet på, men den där makalöst goda potatisgratängen är fortfarande en väl förborgad hemlighet. Men, var icke oroliga, det är den inte länge till för idag ska ni få receptet. Det är en liten mix av två olika recept som två helt olika matglada profiler, Nils Emil Ahlin och Nigella Lawson, står bakom - kan det bli mer olika personligheter än så? Eller, kanske inte...
Potatisgratäng 4-6 port
2 kilo potatis av mjölig sort
½ liter standard mjölk
½ liter vispgrädde
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
25 g smör
Skala och skiva potatisen i centimetertjocka skivor.
Skala löken, men låt den vara hel under tillagningen.
Häll mjölk och grädde i en stor grytan, tillsätt potatisen, kryddorna, den hela löken och fint hackad vitlök.
Låt det hela få ett uppkok och sedan stå och småputtra ca 15 minuter, var noga med att röra då och då så inte gräddmjölken bränns vid i botten.
När potatisen är nästan genomkokt så häller du upp allt från grytan i en smord ugnsfast form, dela gärna sönder den hela löken i mindre bitar och fördela runt i formen. Hit kan du förbereda gratängen tills det är dags för servering, låt den gärna stå med ugnsfolie över.
Klicka över smöret och gratinera potatisgratängen i nedre delen av ugnen på ca 225 grader i ca 15-25 minuter beroende på hur länge den stått och väntat.
Tycker du den börjar få för mycket färg så lägg över en bit ugnsfolie sista stunden.
Idag har vi haft en helt otroligt vacker och ljummen höstdag i staden, solen har värmt och spridit ett fin ljus på alla vackra höstfärger som man ser överallt. Enligt ryktet så ska vi få njuta av samma fina väder hela helgen, det ska tydligen bli riktigt varmt dessutom. Så det lär bli en och annan skogspromenad för Mårtenssons, det gäller att passa på när tillfälle ges till sån härlig njutning för kropp, sinne och själ!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Vilken trevlig matblogg. Inte så mycket fuss runt nyttighet och bra med dricka till käket.
SvaraRaderaKommer fortsätta följa
Min ligger förresten lite i samma linje
SvaraRaderabarariktigmat.se
Tack för komplimangen, Anders och välkommen hit. Vi tar en kik in till dej och kollar lite.
RaderaVälkommen tillbaka!
Så gott :-), skall testa receptet när jag gör potatisgratäng nästa gång
SvaraRaderaHärligt, hoppas den går hem i ert kök också!
RaderaMen! Vem snodde osten??!! Potatisgratäng utan ost?! Ja!!! Den verkar ju urgod och fin färg får den ju ändå med smörklickar och gräddmjölken som gräddas. Låter urgott med så tjocka skivor potatis också. Det här snor jag till nästa gång jag gör potatisgratäng, och det lär inte dröja :-)
SvaraRaderaHar gjort en variant där jag också kokar potatisen först med bland annat kantarellfond som ger jättefin smak till gratängen.
Har avundsjukt sett på väderprognoserna hur graderna är ofattbart höga för årstiden nere hos er. Suck. Här är det regn och strax under tio grader... Det är bara att gratulera - njut så länge det varar.
Kram + kram
Jodå, Lotta, du har så rätt så - det finns ingen ost i gratängen. Inte en endaste liten smula! Men det klarar du fint, det har vi ju sett bevis på:) Det var helt klart den godaste varianten vi har smakat, så krämig!
RaderaKantarellfond i låter ju hur bra som helst, tack för tipset.
Ja, vi såg att det inte är så fint hos er, men vi lovar, vi ska njuta lite extra för er också:)
Kramar
Gott med potatisgratäng. Ibland har jag gräslök i för att få en ännu godare smak. Och ost det bara måste man ju ha tycker jag.. :)
SvaraRaderaSkogspromenader i solen, ja tack säger jag. Kan man få följa med?! =) Kram!
Gräslök låter som något vi måste testa, tack för tipset. Ost är väldans gott att ha i, men vi saknade det faktiskt inte alls här konstigt nog.
RaderaKlart du skulle varit med, nästa gång så!
Kramar
Denna gratäng kan inte bli annat än god med all den grädde som den innehåller! Tummen upp från oss! :)
SvaraRaderaNej, det är ju så, grädde och smör kan bara göra det hela godare:)
RaderaPotatisgratäng är gott, men det är något jag sällan själv lagar. Min favoritgratäng är min pappas vitlöksgratäng :)
SvaraRaderaVitlöksgratäng det låter ju helt underbart!
Raderajag gillar potatisgratäng men har mer och mer börjat göra rotsaksgratänger i stället. Men kanske skulle jag prova att göra det nästa gång på det här sättet, men med jordärtskockor, rotselleri och palsternackor .
SvaraRaderaGott ser det ut i alla fall!
Trevlig helg / Lena från Make Ahead food
Går säkert hur bra som helst att byta potatisen mot goda rotfrukter, bara att testa och rapportera:)
RaderaHoppas du haft detsamma!
jag brukar också köra nigellas potatisgratäng, fast utan lök för det gillar vi inte, men så krämig och god den gratängen blir. mums mums mums! och så brukar jag ha ost både i och ovanpå gratängen förstås, det kan aldrig bli för mycket ost ;)
SvaraRaderaKrämig var bara förnamnet, och ost passar säkert förträffligt i.
RaderaVad hungig jag vart när jag såg den bilden! :)
SvaraRaderaSå bra, nästan lite meningen:)
RaderaHej. Har just hittat er blogg. Kul och trevlig - och bra recept! Jag ska testa den här varianten på potatisgratäng. Men när jag tittar ner på mitten av mig själv, så ska jag nog ta lite mindre grädde...
SvaraRaderaHej på dej Roland, så kul att du hittat hit till vårt kök, välkommen!
RaderaVi tackar för fina komplimanger, betyder så mycket och sporrar.
Kanske ta i lite mera mjölk och mindre grädde då, funkar säkert:)
Välkommen tillbaka!
Potatisgratäng är det bästa som finns! Och värme också:)
SvaraRaderaha en fin höstvecka!
Kram
Ja, värme och gratäng är svårslaget:)
RaderaDetsamma till dej,
kramar