tisdag 13 november 2012

Potatis, bakad och gratinerad.

En av fördelarna med höstens återintågande är att potatisarna blir "normala" igen och går med på att delta i så många fler rätter. Mos, gratänger, soppor och annat smarrigt är plötsligt möjligt nu när knölarna äntligen nått sin ålders höst. Ingen i vårt kök är egentligen så vansinnigt tossig i just nypotatis, förutom de allra första gångerna de ligger sidan om matjessillen på tallrikarna, sen längtar vi ganska fort tills att det ska bli en annan potatissäsong.

Bakad potatis är däremot något som vi inte riktigt är överens om i köket, frun väljer gärna en bakpotatis till köttbiten när det går medan herrn helst väjer för den bakade varianten. Så det var med en viss spänning som Anki brainstormade på egen hand i köket förra veckan och knåpade ihop en middag efter egen hjärna. Stora potatisar bakades, gröptes ur och fylldes med en smarrig röra, vad skulle Håkan säga...
Men än är undrens tid inte förbi, människor kan omvändas och åsikter kan ändras, ibland behövs det inte mer än en fylld knöl till hjälp:

En goding...

Fyllda och gratinerade potatisar    2 port
4 stora potatisar, vanliga mjöliga eller bakpotatisar
2 pkt bacon
ca 1 dl crème fraiche
riven ost med mycket smak, vi hade Västerbottenost
1-2 msk dijonsenap
salt och svartpeppar
ev 1 riven vitlöksklyfta
Stick små hål i potatisarna runt om och baka dom i ugnen på 225 grader till de är genombakade.
Strimla och stek bacon, lägg på en bit hushållspapper och låt det rinna av. 
Dela potatisarna på "längden" och gröp ur innehållet ner i en skål, var försiktig så du inte river hål i skalet.
Mosa potatisen lätt, blanda ner övriga ingredienser och smaka av. 
Fördela röran i potatisskalen och ställ halvorna i en ugnssäker form.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter, kolla så de är genomvarma innan du serverar. 

... flera godingar! 

I går återvände en annan sorts knöl till vårt kök, det var sötpotatisen som vi gav en ny chans efter flera års avbrott. En rapport är att vänta så mer om det en annan dag.

Ikväll ska vi stilla en ytterst hungrig nerv i våra kroppar, närmare bestämt Thailandsnerven  Den har gjort sej påmind ganska länge nu, det har ryckt och dragit i den i flera dagar och då är det dags för lite Pad Thai i köket. Receptet hittar du här om du också blir lite sugen...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

38 kommentarer:

  1. Jag uppskattar verkligen den första och andra och tredje färskpotatisen för säsongen, men sen börjar jag liksom ni vänta in den "riktiga" potatisen. Mos! Och bakad! och många andra varianter.

    Den här såg himla gott ut, kan ju bara bli med så många trevliga komponenter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väl så med det mesta, man tröttnar till sist och vill ha variation:)
      Tackar.

      Radera
  2. Fyllda och gratinerade potatisar saknar jag sen en semester i Turkiet för flera år sedan, underbart gott! Det fanns MYCKET gott på buffén, men jag åt gärna bara fylld potatis - åtminstone andra veckan ;-) Er fyllning låter mycket god och jag sparar receptet (skrivaren, som jag just köpt 20 nya patroner till "gick bort" i lördags...).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då kan du ju fixa till egna i köket nu och drömma om Turkiet. Visst har man många semesterminnen som förknippas med mat, så härligt.

      Radera
  3. Det är kul med nya recpet på den äslkade knölen! Även om den är god bara som den är så vill vi matglada gärna ha lite variation i köket. Det här låter verkligen som något som skulle kunna mätta min mage! Bra brainstormat!

    SvaraRadera
  4. Jag hade aldrig kunnat gå på någon diet där man inte får äta potatis. Det är ju så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi har provat någon gång, men man blir snabbt sugen igen. Lättare att hålla igen på annat då:)

      Radera
  5. Mums, vi åt också bakpotatis igår fast natrella med gott klet att stoppa i. Men jag brukar också göra denna dubbelbakade variant, så gott. Att ICA hade 4st för 10kr gjorde ju inte saken sämre. Pad Thai låter inte dumt heller men det ska vi snart äta mycket av. Thailand över jul blir det här, premiär för vår del. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhhhhhhh, fy för att göra oss så avundsjuka... kan man möjligtvis packas ner i någon väska och följa med? Vi lovar att vara så tysta så! Då kommer ni att få njuta av så mycket god och het mat.

      Ha det.

      Radera
    2. Tja, Vi har en rätt stor resväska så.... ;)

      Radera
  6. Ja, ni vet ju att jag håller med er fullständigt här när det gäller potatisens återkomst. Och kan ni fatta, precis det här hade jag som alternativ till vår middag för en dryg vecka sen, när det blev moset med brieost i stället. Jag valde mellan det och just det här sättet att tillaga och servera potatis - fast er variant verkar godare än den jag funderade på så jag spar den till en annan gång.

    Håkan lyssnar jag inte på. Bakad potatis med en klick smör och salt är bland det godaste som finns. Så det så!

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, en potatisfrände har vi ju, du bjuder ju på så många goda varianter som vi har sparat på oss och provar - briemoset är ett.

      Hrmpf... jag lyssnar inte på dej heller, så det så!

      Kramar (från Anki iaf::))

      Radera
  7. Visst är det härligt den första gången man äntligen kan göra potatismos igen efter sommaren... Men får jag välja så väljer jag nypotatis alla gånger! Jag är ingen potatisnisse annars men nypotatis och gräddfil med mycket gräslök är ju oemotståndligt. Vanlig potatis måste man arbeta lite mer med för att få spännande. Att baka OCH gratinera låter helt i min smak!

    Kul att ni gett er på sötpotatisen igen. Ser fram emot rapport!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde ju kunna gå och ordna så det finns båda sorter, vi menar man kan ju flyga till månen...

      Jodå, en rapport är att vänta.

      Radera
  8. Gillar också bäst den "riktiga" potatisen då jag inte är överdrivet förtjust i kokot potatis, men gratänger, potatismos, hasselback, potatisklyftor etc är himla gott. sötpotatis har jag bara testat att göra smakisar på till barnen, de uppskattade den iallafall :-), måste nog ta och provsmaka den själv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, variationerna är otaliga, så mycket gott!

      Radera
  9. Kan också sakna "riktig" potatis efter sommaren. Speciellt att göra mos på. De där fyllda ser goda ut. Dubbelbakade tror jag de kallas.
    Sötpotatis köpte jag idag. Ge mig gärna tips på vad jag ska göra med dem.
    Pad Thai är aldrig fel!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, dubbelbakade är tydligen knölens rätta namn.
      Tips kommer, inget avancerat eller så, men det kommer:)

      Och Pad Thai, aldrig!

      Radera
  10. Vi älskar nypotatis, men i år var de faktiskt inte så goda. De måste komma från Kalmartrakten annars tror jag för att ses som jordens skatter ;-)
    Dubbelbakad potatis gillas i detta hemmet lika skarpt som alla andra potatisrätter. Jag älskar verkligen potatis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi tyckte faktiskt också att de var ovanligt vattniga denna sommaren, kan det bero på att det regnade väldigt mycket? :) Eller så var det för att de vi åt inte var från Kalmar, vi får väl ta och prova en sommar.

      Hrligt, vi får snart ta och bilda klubb, potatisgillarklubben!

      Radera
  11. Som sagt, potatis är gott i alla former och skepnader... på detta vis har jag gjort någon gång för länge sedan... det var gott! Smördeginbakad är också en riktigt god variant! Ja o nypotatis älskar jag också! Sötpotatis med... ja ni ser jag är tokig i allt som har med potatis att göra.

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag skrev på detta vis menade jag gratinerade... inte med bacon i men det antar jag att ni förstod... ;)

      Radera
    2. Absolut, bacon förstår vi att du utesluter och ersätter med något annat gott.

      Smördegsinbakad låter ju spännande, det måste vi lägga på listan!

      Radera
  12. Så smarrigt det ser ut! Är övertygad om att det också smakar supergott. Så kul det skulle vara om ni kommer upp till Matmässan i Stockholm nästa år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. tack! Ja, vi får väl se om vi lyckas ta oss dit upp nästa år, det verkar vara "the place to be" för matbloggare:)

      Radera
  13. Jag gillar potatis i alla dess former och kan ibland när jag är hungrig r som värst kan jag bara äta dem rakt upp och ner. Inget recept jag kommer att lägga ut på bloggen precis...hehe:)) Era bakpotatis låter såå mycket godare!

    Tack för peppningen! Ibland så kommer det dolda träningssuget fram och visar sig från sin bästa sida. Men ack så trött så trött jag var när jag kom hem från jobbet. Jag var tvungen och lägga mig och "vila" en stund när jag kom hem och vaknade två timmar senare!!! Sen var jag superpigg igen:)
    kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rakt upp och ner, gärna med en klick smör och lite salt, mums!

      Vassego, det kan man behöva ibland. Precis som man kan behöva en stunds vila:)

      Radera
  14. Åh, Anki och Håkan, ni har lyckats fresta mig igen. Var tvungen att smyga ner i köket och norpa chipsresterna från helgen för att stilla mitt potatissug. Måste erkänna att chipsen inte riktigt kändes tillfredställande, hade varit härligare med en sådan här varm och gojsig liten potatisbakelse som ni beskriver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Inte illa om vi fick dej att dyka ner i chipspåsen "miss-i-nassen" och knapra i dej av resterna:)

      Radera
  15. Potatis är okej, men vi äter det ganska sällan! Er version låter god!

    SvaraRadera
  16. Bakad potatis med följe av olika smaker är en dröm! Gudagott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en mycket trevlig dröm, inga mardrömmar på den inte:)

      Radera
  17. Jag gjorde något liknande förra veckan med bacon och cheddar ost. Potatis är ju sååå gott! Mums!

    SvaraRadera
  18. Vi ska fullkomligt frossa i potatis i alla dess former - snart, snart, snart när köket är helt klart! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och snart, snart, snart är det klart - det har vi sett!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!