söndag 25 november 2012

Saffransbullar

Schwipp, schwopp så var det söndag, en regnig och grå sådan med vindar som viner kring våra husknutar - med andra ord så är det nästan storm ute... Inget direkt väder som man vill gå ut i kanske, så då kan man ju passa på att stanna inne och baka lite goda fikabullar med saffran i. Ja det så klart, vill ni tvunget äta lussekatter så går det utmärkt att rulla även sådana former av degen, smaken blir så klart den samma. Här är det jäsning av både deg och bullar som gäller, något som inte direkt hör till vanligheterna när det bakas i vårt kök, men ibland så förvånar vi till och med oss själva.

Varsågoda, vi bjuder er på vårt lördagsnöje, saffransbullar:

Receptet kommer helt och hållet från ett gammalt julnummer av "Allt om Mat".

Saffransbullar    ca 50 st
150 g smör
6 dl mjölk
2 påsar saffran (1g)
1 msk strösocker
50 g jäst
1 ägg
½ tsk salt
10 dl vetemjöl
9 dl vetemjöl special
Fyllning
125 g smör
1½ dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
pensling och garnering
1 ägg
smält smör
strösocker
Smölt smöret i en gryta, tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt.
Stöt saffran med socker och blanda ner det i vätskan.
Smula ner jäst i en skål och häll degvätskan över och lös upp jästen i det.
Knäck i ägget, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta samman en smidig deg, strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk 40 minuter.
Rör samman smör, socker och kardemumma tills det är vitt och poröst. Arbeta ner smörröran i degen.
Ta upp degen och rulla till bullar som du lägger på ett bakplåtspapper på bakplåt.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 minuter och pensla dom sedan med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 12 minuter.
Vid servering; pensla med smör och droppa i socker.

Annars har helgen varit lugn, vi hade lite funderingar i fredags på att kanske spendera lördagen i Köpenhamn, men när vi slog upp tittorna i går morse så kände vi inte alls för det längre. Håkans förslag att köpa hem dansk öl från Gröna Skylten, dra ut barstolarna från köket till tv-rummet och sätta oss vid fönstret och kolla ut på folket som passerar på gatan utanför lät mycket mer lockande... Kanske röka en cigarr eller två och utbrista "Ih hvor er der dejligt" och "Nu er det goed fullstendig agurk" för att få den rätta stämningen!

Men, oroen eder icke, vi roade oss istället med en tur på stan, förfasade oss över vilka fula kläder det hänger i vissa affärer och konstaterade att om man bara sparar sina gamla avlagda trasor tillräckligt länge så blir de snart moderna igen...
Och så lite bullbak på det, naturligtvis:)

En riktigt bra vecka önskar vi er alla, så hörs vi snart igen.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

32 kommentarer:

  1. jisses ser helt tokgott ut, skicka hit några är ni snälla :-), bakar själv en mjuk saffranskaka nu

    SvaraRadera
  2. Ja, huga, vilket väder! Perfekt ursäkt för att stanna inne och börja smygbaka julgott :) Ser jättegoda ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra ursäkt, mer bakande blir det absolut - och godistillverkninng.

      Tackar

      Radera
  3. Vilka fina bullar! Ha en bra fortsatt söndag!

    SvaraRadera
  4. All heder till er som förstår vad de på andra sidan pölen säger... sådana som jag får i telefonen snällt prata engelska med danskarna ;) Jo, på mitt gamla jobb hade jag en hel del kontakt med de rackarna...

    Saffransbullar låter mums, själv bakade jag saffransmuffins häromdagen :) Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja inte är det helt lätt att fatta alla gånger, men vi gör vårt bästa när vi själv ska försöka säga några ord. Härmar tvn, du vet:)

      Muffins låter inte fel det heller, så mycket gott att få till med den fina goda kryddan.

      Kram till dej.

      Radera
  5. Mycket gott, mycket gott... vad avis jag blir!

    Här på Fehmarn är det också höststormar som gäller, idag med duggregn mest hela tiden. Men när jag tittade ut förut så såg jag 2 perfekta regnbågar (och önskade mig något) som lyste upp tillvaron lite ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott, så gott:)

      Regnbågar är ju så härliga, men med den mörka himlen vi haft idag så har det inte funnits en chans till några bågar på himlen.

      Radera
  6. Såna där saffransbullar har jag gjort ett par gånger. De är himla goda. Mysigt att ha möjlighet att åka över till köpenhamn på helgerna. Ha en bra vecka ni med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blev dom goda, riktigt saftiga.
      Ja, det går snabbt att ta sej dit för vår del, direkttåget är där på 1½ timme.

      Radera
  7. Så gott !! Älskar saffransbullar, brukar också göra runda som jag penslar med salt smör och doppar i socker!! Brukar göra dem helt "släta" men med den smörröran ni har låter det extra smarrigt ...
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, smörröran gör dom lite extra saftiga tydligen, med en svag smak av kardemumman.

      Radera
  8. jösses va gott,skulle slinka ner en och annan i magen..skulle allt vilja ha nu....mmmm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har redan försvunnit en hel del från vårt lager här nu...

      Radera
  9. Ingen dålig helg alls minsann! Saffransbullarna ser så otroligt läckra ut med det där sockret ovanpå, och färgen.... Det doftar nog saffran på många håll i vårt avlånga land så här nära första advent.

    Brorsan var till Köpenhamn förra helgen och han gillade staden skarpt. Speciellt den kontinentala känslan, stämningen och vänliga människor. Han trodde att de skulle vara lite dryga mot svenskar men så var det inte alls. Schysst att ha staden så nära även om det inte blev något av just den här helgen.

    Jag har vårdat min förkylning i helgen och förhoppningsvis är den färdig att flyga ut ur boet alldeles snart. Känner mig mycket bättre nu i alla fall så snart tillbaka till köket!

    Ha en skön söndagskväll med goa bullar!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej då, inget dåligt med den alls. (men vädret idag kunde ju varit en liten uns bättre...) Ja, saffranen verkar stå som spön i backen när vi ser oss om, härliga tider!

      Visst är Köpenhamn en härlig stad, det känns verkligen att man är utomlands fast man är väldigt nära hemma (för vår del iaf), mer avslappnat och en härlig stämning. Visst är den bra att ha nära, fast nu är det på tok för länge sedan vi var där - det rycker i just den nerven nu:)

      Skönt att se att du mår bättre, förkyld vill man inte vara, ut med den bara!

      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  10. Ljuvligt goda såg de ut att vara era saffransbullar! :)

    SvaraRadera
  11. Visst är det så gott med saffransbullar, gjorde själv saffransbiscotti idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott med biscottis, har ett recept på lut som snart ska testas.

      Radera
  12. Gahhh älskar saffransbullar : ) Era fina ser urgoda ut: )Tack snälla för receptet! kram Sofia

    SvaraRadera
  13. Ja fy rackarns vilket skitväder det var igår. Som tur var skulle jag inte ge mig ut längre än till grannen men det räckte till. Men goda saffransbullar värmer själen i alla fall. Grymt sugen på att baka egna men än så länge har det fått bli köpebullar, men det kommer.
    Tänkte göra en välbehövlig garderobsrensning snart men efter vad ni säger så kanske jag kan skippa det och invänta nästa modevåg, så bra! ;)
    PS kolla mailen senare idag. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men fy för, det regnade ju hela dagen, vart kommer allt ifrån? Men som tur är så har det bättrat sej idag, det tackar vi cyklister för:)

      Äsch, låt det hänga kvar och lägg den tiden på att baka istället. Just nu är det tydligen 80-talet med neonfärger mm som går i repris...

      Okej, will do!
      Kram!

      Radera
  14. Mums...det var minsann inget dåligt lördagsnöje, tycker jag! ;)
    Saffran är gott och jag provade minsann också. Dock inte lika fina, som era.

    SvaraRadera
  15. ÅH så gott med saffranssockerbullar :D Själv tänkte jag göra en saffransbutterkaka med massa god mandelmassefyllning!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!