I Jul med Ernst hittade vi ett recept som vi gick efter och det gick bra ända fram tills tredje äpplet skulle doppas, då började sockerlagen trilskas med fru Mårtensson. Det blev grynigt och inte alls så snyggt som de två första, men smaken var inte sämre för det.
Kanderade äpplen 5 st
5 röda äpplen
5 blompinnar
3 dl socker
1 msk glykos (eller vit baksirap)
några droppar röd karamellfärg
1/4 dl vatten
riven kokos
Tvätta av och torka äpplena. Stick i en blompinne i flugan på varje i äpple.
Häll kokos på ett fat.
Koka socker, glykos, karamellfärg och vatten tills blandningen karamelliseras. Prova med att droppa ner lite i ett glas med kallt vatten och om det stelnar och blir hårt är det klart.
Doppa äpplena ett och ett i sockerlagen, rulla dom i kokos och ställ sedan på ett fat för att stelna.
Det går alldeles utmärkt att hoppa över kokosen om man inte gillar det. Se bara till så du inte hoppar för högt så du slår dej när du landar:)
"Jul med Ernst, mat blommor & fix" av allas vår Ernst Kirchsteiger.
Vi tänkte detta receptet kunde passa fint som bidrag till månadens tema "En julsaga" hos Fika med Eleonore.
Så är det då semesterdags för den kvinnliga halvan av köket, Ankis semester börjar i morgon och det känns som det ska bli riktigt skönt. Sillinläggning står på schemat och kanske även lite brödbak äger rum om lusten och andan faller på. Håkan får vackert ställa väckarklockan tre mornar till innan det är dags att sova tills ögonen öppnas av fri vilja.
Hur är det för er del, går ni också på ledigt i morron?
Så underbart gott! :)
SvaraRaderaHa en fin kväll!
kram kram
//Lana
Hur underbart som helst:)
RaderaDetsamma till dej Lana,
kramar
Så gott, har inte ätit sådana äpplen sedan jag var barn, men vilken tur att det hann bli 2 fina äpplen iallafall :-) ett till er var :-D och så skönt med semester
SvaraRaderaJa, det var tur det, vars ett bidde det:)
RaderaMycket skönt.
Vad gott och vilket bra bidrag :)
SvaraRaderaSå gott, ja vi tyckte det kunde passa riktigt bra nu när vi äntligen fått till att göra sådana själv.
Raderaåh kanderade äpplen har varit på min to do lista väldigt länge men aldrig kommit till skott.får nog göra dessa riktigt snart för blir så sugen när ja ser dem...mmm
SvaraRaderaPå vår var den också länge, man nu kan man ju undra varför...
RaderaAj, då, ja smält socker kan leva sitt egna liv:-) Gott blir det ju som sagt - och - Riktigt snygg äppelbild!!
SvaraRaderaTusen tack för söt kommentar hos mig!
kram till er med:-)
Ja, det kan ju det... Tack!
RaderaVarsågod, ska du ha och kramar.
Aldrig ätit sådana äpplen. Men fina är de att titta på!:)
SvaraRaderaTrevlig semester!
Fina att både titta på och att smarra på:)
RaderaTackar säger frun.
Kanderade äpplen är så vackra! Jag har faktiskt aldrig ätit sådana :)
SvaraRaderaVisst är dom, så glansiga och fina. Då tycker vi att du ska göra det, dom är faktiskt goda också.
RaderaÅhh det är ju så gott med kanderade äpplen, har aldrig gjort själv dock. De är även så fina att bara titta på!!
SvaraRadera:)
Visst är det, och det var inte så svårt, synd bara att sockret blev som det blev...
RaderaSå juligt och fint ni har det i Mårtenssons kök! Sillar, julgotter och nu kanderade äpplen! Ernstigt och väldigt snyggt! :)
SvaraRaderaEn riktigt God Jul önskar vi Er!
Tack, så glada vi blir för er fina komplimang! :)
RaderaVi önskar er detsamma!
Så fina!! Barnen köpte sådana när vi var på Lisebergs julmarknad förra veckan och de älskade det! Har tänkt göra själv, men tänker att det kanske bara är sådär "magiskt" när man får köpa ett enda på en mysig julmarknad... Men jag kanske chansar ändå - om inte annat är de ju fantastiskt vackra som dekoration! God jul på er!
SvaraRaderaTack!
RaderaJa, det kan nog vara lite så också, det där magiska i att gå och leta efter som och sen köpa när de hittas försvinner kanske lite... men i år kunde vi inte vara utan och vi har velat prova länge nu:)
Så fina som dekoration, kanske på julbordet?
Tack, och detsamma till dej!
Det reprisavsnittet med Ernst när han gjorde dessa äpplen såg jag häromdagen när jag var hemma, det låter jättegott! Dock har jag själv aldrig smakat de...
SvaraRaderaHoppas ni har det bra i julstöket... vi är rätt så lugna och imorgon bakar jag lite och fixar i köket :) Kram på er, jag hoppas herr Mårtensson inte är trött efter allt jobbande!
Tycker de är superfina! Jag både älskar och hatar pyssel. Jag har oftast fantasi och får idéer som sedan blir fulare i verkligheten än i min tanke...
SvaraRadera