Drömmar om sommar, sol och värme översätter vi gärna till middagen på tallriken dagar som dessa, när det är grått, slaskigt och kallt ute kockar vi till lite spicy mat, stänger ögonen och låtsas att vi är på semester. I går reste vi iväg långt bort till ett av herr Mårtenssons favoritresemål, närmare bestämt till Thailand och närmare bestämt med hjälp av smarriga fiskkakor.
Vi använde torsk till vår fiskfärs och smaksatte den med färsk koriander eftersom det fanns hemma, men har du inte det så kan du använda koriander från burk istället. Tillhör du de som inte gillar smaken av koriander så utesluter du den helt, prova gärna att ta i thaibasilika eller hackad persilja istället.
Fru Mårtensson fick för sej att panera biffarna i panko innan dom stektes och det visade sej vara en väldigt bra idé, dom blev otroligt spröda och frasiga.
Thailändska fiskkakor 2 port
400 g torskfilé i bitar
2 vitlöksklyftor
½-1 tsk sambal oelek
1 stjälk citrongräs, det vita i mindre bitar
1 ägg
½ lime, rivet skal
färska korianderblad, hackade eller korianderpulver
salt och peppar
panko
Kör fisken tillsammans med pressad vitlök, sambal och citrongräs i en mixer till en grov färs.
Rör ner ägget, rivet limeskal, koriander, salt och peppar, blanda ordentligt.
Häll ut panko på en tallrik.
Forma små biffar av färsen och vänd dom i pankon, stek sedan i olja/smör någon minut på varje sida lite beroende på hur tjocka biffar du gjort.
Servera med ris eller nudlar och en god sallad. Japansk soja att dippa fiskkakorna i är väldigt gott.
Eftersom det fanns en ensam, lite vissen fänkål i kylen så fick den göra sällskap med ett granatäpple som också började sjung på sista refrängen. Ingen avancerad sallad alls, men de båda passade så bra ihop och det smakade så himla gott att vi var bara tvungna att tipsa er:
Fänkålssallad med granatäpplen
1 liten fänkål
rapsolja, gärna med citronsmak
pressad citron efter smak
salt och peppar
½ granatäpple
Skiva eller hyvla fänkålen tunt och lägg i en skål eller på ett fat.
Ringla över rapsolja och citronsaft, krydda med salt och peppar.
Blanda samman salladen och strö över granatäppelkärnor. Servera!
I kväll bjuds det andra biffar i köket, det blir vegetariska sådana och ska vi tro på ryktet så är de väldigt goda. Efter middagen tänkte vi kika efter en liten resa senare i vår, vart det bär iväg har vi inte riktigt bestämt oss för ännu, vi får se hur långt pengarna räcker:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Gillar alltid era fiskrecept och sparar detta också!
SvaraRaderaSå härligt att våra fiskerecept går hem i ditt kök, vi håller tummarna för att detta också blir lyckat!
RaderaHar också Thailand i mina tankar och ingredienser över från helgen. Måste bli mer thaimat.
SvaraRaderaKram kram
Det kan aldrig bli för mycket thaimat, speciellt inte när längtan blir för stor:)
RaderaKramar
Förut gjorde jag ofta thailänbdksa fiskkakor, det är så gott med lite asiatiska smaker!
SvaraRaderaVisst är det gott med thaismakerna.
RaderaMums vad gott,aldrig ätit fiskkakor men torsk är populärt så de borde gå hem hos oss oxå.granatäpple är så gott,brukar ofta ha de i sallad.
SvaraRaderaVisst är granatäppelkärnorna smaskiga, vi äter det som godis här hemma just nu.
RaderaSå fräscht och gott med sådana thailändska fiskbiffar. Brukar också göra något liknande! Och granatäpple! Såååå gott! Jag köper det fryset, bara kärnor och äter med sked!!!! Mums!
SvaraRaderaHa en toppen kväll!
Kram kram
//Lana
Vilket bra tips, vi måste ju kolla om vi hittar frysta kärnor i någon av affärerna, tack!
RaderaKramar
Nä, varken koriander eller fänkål är några favoriter bland mina smaklökar. Fiskbiffar panerad i panke däremot, yes please!
SvaraRaderaNej, men det är ju så det är, smakerna är som bakerna:) Och så ska det ju faktiskt få vara, kul att pankon gillas.
RaderaBåde fiskkakorna och salladen låter mycket gott! När inte solen vill värma oss här hemma så får maten göra det :-)
SvaraRaderaJa, maten kan verkligen göra under för humöret när vädret inte gör det.
RaderaSå gott med fiskkakor !
SvaraRaderaSkulle också älska att äta dem i Thailand med en kall Singa...men ma får väl improvisera ;)
ha det gott! // Lena från make a head food
Japp, improvisera är ordet. Kan du inte komma till Thailand får väl Thailand komma till dej:)
RaderaGillar dessa smakerna! Älskar koriander och fänkål...mmm!! Snyggt dessutom med granatäpple. Visst längtar man efter sol och värme!
SvaraRaderaMisstänkte väl nästan det:) Längtar är bara förrätten!
RaderaJa, ska vi snacka slask? Fy FABIAN vad här är dödens död-slaskigt i Göteborg just nu. Nästan så att man får ha på sig sådana dära fiskebyxor och regnstövlar när man går ut. Suck. Vi åker till London på fredag, hoppas innerligt att vädret är liiite bättre där!
SvaraRaderaLåter inte alls illa med ett Londonbesök, vi håller tummarna att ni får njuta av lite vårväder där! Ha en bra resa,
Raderakramar
Ja tack, lite sol och värme tar jag gärna;)
SvaraRaderaKan tänka mig nån fiskkaka också!
Ha en strålande dag
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
En strålande kombination:)
RaderaKramar
Mmmm, den där fänkålssalladen och med granatäpplen... jag vill smaka nu säger jag bara! :)
SvaraRaderaJag vill ha vår och sommar nu.. så härligt att ni planerar för resa me like, kram på er!
Bara att smaka på, vassego!
RaderaWe like to:)
Kramar
Fänkål, granatäpple, fiskkakor... Sånt jag åt förr, haha! Ja, det känns så nu i alla fall, för jag är fortfarande satt på dietkost efter mina bravader i helgen. Men men.. Jag kommer igen och fiskkakor - det ska jag minsann laga när magen vill. Kram!
SvaraRaderaHoppas innerligt att din mage är lite mer villig nu så helgen blir bättre!
RaderaKramar
Ja tänk så många resor man kan göra utan att förflytta sig fysiskt utan bara genom en massa olika smaker, härligt! :)
SvaraRaderaVisst är det härligt!
RaderaFänkål och granatäpple lät som en intressant kombo! Och fiskkakor som är så gott, yum! :)
SvaraRaderaJa, det var faktiskt väldans gott tillsammans.
Radera