fredag 29 mars 2013

Matmuffins till förrätt.

Då har påsken officiellt börjat idag, kanske har några av er gett er iväg till Blåkulla för lite festligheter? Här har frugan valt att stanna hemma i år, hon var ju bortrest förra helgen:) Vi har ju kört lite av ett menyförslag vad gäller påskmenyn denna veckan upptäckte vi, det började med krämig ramslökssill, fortsatte med after eight tårta för att sedan komma en bräserat lammlägg, så nu fattas ju bara förrätten.

Att det var Anki som huserade i köket igår rådde det ingen tveksamhet om, det vet ni som hänger i vårt kök på Facebook... men vad det var som föddes ur kaoset blev aldrig avslöjat. Efter att allt ställts i ordning igen och köket inte längre liknade ett slagfält (fotot visade bara början på oredan) så kunde vi sätta oss vid matbordet och smarra på lite plockmat. En av godsakerna på bordet var matmuffins som vi åt med kallrökt lax och en citronsås, så gott så.


Dessa muffins är otroligt enkla att baka, vi lovar att den mest ovane bagaren kommer att lyckas få till det hur bra som helst. De blir luftiga och håller sej fint till dagen efter, perfekt att förbereda alltså och det uppskattas alltid. Fyllningen med lök och gräslök du säkert variera i det oändliga, riven ost och skinka, soltorkade tomater eller varför inte kanske ansjovis i? Välj tillbehör efter fyllning, eller hoppa på tillbehör helt.

Gräslöksmuffins   4 styck
1 schalottenlök, finhackad
10 g gräslök, fint hackad
3 msk smör
1 ägg
½ dl matlagningsyoghurt
1½ dl vetemjöl
0.75 tsk bakpulver
1 krm salt
Fräs lök och gräslök i smör utan att det tar färg. Låt det svalna.
Vispa samman ägg och yoghurt i en skål.
Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en skål.
Rör ner lökhacket i äggsmeten och rör sedan ner mjölblandningen.
Klicka smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter.
Servera tillsammans med kallrökt eller gravad lax och en citronsås.

Citronsås
1 dl crème fraiche
½ citron, rivet skal och pressad saft.
Blanda samman och låt stå kallt till servering.

Lite statusuppdatering kanske kan vara på sin plats, känns som denna veckan har flugit förbi oss helt och hållet. Håkan har jobbat, jobbat, jobbat, precis som det brukar vara inför stora mathelger som denna, Anki har skött moderskeppet - alltså ser det också ut som det gör:)

Långfredagen inledde vi därför med en rejäl sovmorgon och långsittarfrukost. Goda bullar från stans bästa bageri där dom gör de godaste bagels vi vet, dagen till ära var dom i storlek XXL! I eftermiddag har vi haft kaffegäst i köket, Hasse kom hit för lite fika och pratstund, resten av dagen har vi mest såsat runt och bara njutit av att vara lediga. Känns ganska skönt med en sådan dag ibland, speciellt när det är grått och snöväder utanför...

Men nu, nu drar vi på dojjorna och ger oss ut på en tur, för som herrn säger - frisk luft och rena kalsonger har ingen dött av!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xxx

35 kommentarer:

  1. Matmuffins gillar jag och yoghurt gör dem säkert saftiga. Undrar om man kunde använda kvarg :) Här har vi också haft en grå dag, med lite snöfall på dagen. Men nu tycks solen titta fram. Ha en fin påskhelg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, saftiga blev dom absolut, kvarg borde ju gå bra det också...:)
      Låter härligt med lite solsken, vi har ju haft en fin och solig vecka innan så det gör inte så mycket idag känns det som.

      Ha detsamma, kramar

      Radera
  2. Kul att någon annanän jag också bidrar med matmuffins! :-) Dessa lät väldigt goda, speciellt fräscht med citronsås till! Hoppas ni får en trevlig påskhelg med massor av god mat och gott sällskap!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi såg ditt bidrag också, lät så gott!
      Vi hoppas du får precis detsamma,
      kram

      Radera
  3. Åh låter gott, jag tänkte också vara med i månadens sötsak men det blev inte så denna gång...
    Glad Påsk
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi fick till det denna gången, har inte blivit de senaste två... Man kan ju inte hinna med allt tyvärr:)

      Tack,
      kramar

      Radera
  4. Vi valde stanna hemma i år också. Jag aldrig tackar nej till hembakat!

    Glad Påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, hembakat är svårt att tacka nej till:)

      Tack!

      Radera
  5. Jag vill önska er en riktigt härlig påsk! Matmuffins är gör-gott som vi säger i Göteborg.

    Så det blev inget Blåkulla för Anki? Själv trimmade jag kvasten i torsdags, hihi! Kram till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket, Erika , right back at you!
      Bånnagutt:)

      Nej, inget Blåkulla inte, men vi hoppas du hade en bra flygtur:)

      Kramar till dej.

      Radera
  6. Matmuffins är ju så gott! Och precis som ni säger, fyllningen kan varieras oändligt många gånger! :)
    Ha en fortsatt fin påskhelg!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott och så bra att variera efter humör och tycke.

      Tackar,
      kramar

      Radera
  7. Åh älskar marmuffins! Kul idé att ha till förrätt... Har bara haft med det på picknick innan! Ser himla festligt ut! Mums! Glad Påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det passade fint till förrätt men det bör ju vara perfekta utflyktsmaten.

      Tackar!

      Radera
  8. Tack för ett bra tips på förrätt! Jag har bjudningar tre dagar i rad nu så då passar det ypperligt med såna recept!

    Jag kör på er linje med frisk luft och rensa kalsonger ( eller trorsor för min del) så lever jag ett tag till. Som sagt dags att ge sig ut på promenad nu när påskharen har varit här.

    Glad påsk önskar jag er! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, med tre bjudningar så krävs det både tålamod och matlagningsork:) Hoppas det går riktigt bra!

      Eller hur, det gör du helt rätt i:)

      Tackar,
      kramar

      Radera
  9. Låter son något jag snarast måste prova :)
    Glad påsk på er / Lena från make a head food

    SvaraRadera
  10. Vilket trevligt recept med ovanligt lite vetemjöl. Det gillar jag. Vi slöade (slööade på östgötska :-)) också hela dagen igår. Vi lagade inte ens någon mat utan plockade bara ihop lite allt möjligt som fanns i kylskåpet. Ha en fortsatt skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, bra att du gillar't. Inte dumt med slödagar och lite hopplock, det är gott det med!

      Tack, detsamma

      Radera
  11. Matmuffins har jag kvar på min att-göra-lista. Här var det tji att få tag i gräslök i slutet av veckan, så jag sparar undan receptet i väntan på grönska ute.

    Inget Blåkulla här heller, bara besök hos respektive mödrar. Men idag tar jag istället med mig stortrollet till stallet för en turritt. Strålande sol o kallt, som gjort för en dag på islandshäst! *ler lyckligt*

    Ha en fin fortsättning på påsken! *kram* /Trollmor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu har vi bockat av det här, vidare till nästa erövring:)

      Låter som en härlig dag är planerad, fint!
      Tackar,
      kramar

      Radera
  12. Å vad gott och läckert det låter! Glad påsk! Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Vi hoppas du har detsamma, Anna
      kramar

      Radera
  13. Vilken fin förrätt! Snyggt upplagt och gott med laxen till. Hoppas påsken hittils har varit bra (och kommer fortsätta på det viset!)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att läsa! Mycket bra har det varit, vi ser fram mot mer:)

      Radera
  14. Jag gillar matmuffins och har sett flera olika recept att spara, precis som detta! :) Hoppas er helg har varit avkopplande och skön (och fortfarande är så)! Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns säkert en uppsjö av bra recept på matmuffins, detta var riktigt enkelt att smälla ihop. Perfekt för oss hobbybagare:)

      Mycket av båda delar, tackar:)

      Kram på dej Amy!

      Radera
  15. Jag har en bra kokbok hemma med matmuffins, men jag har aldrig gjort matmuffins själv. Men det är så gott och kan varieras i det oändliga. Får damma av den nu känns det som...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken bra bok du har, damma av tycker vi:)

      Radera
  16. Vilka härliga muffins dessa ska jag testa:)
    Ha en fortsatt bra påsk:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, hoppas de går hem!
      Tack, och detsamma till dej

      Radera
  17. Det här ser urgott ut! Alltså bara tanken på gräslök får en ju att glömma kylan..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det andas lite sommarkänslor nästan:)

      Radera
  18. De ser jättefina ut och passar ju fint till picnic och buffé också - hurra!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!