Något annat som är härligt, det är pizzabullar det! (Jisses så bra vi är på övergångar!) För oss är pizzabullar starkt förknippat med tiden då vi just blivit "ihop" och fortfarande inte blivit sammanboende. Då bakade Anki pizzabullar hemma i sitt gröna kök i sin tvåa och bjöd på Håkan när han hälsade på. Succé direkt, och man kan väl säga att det där med att vägen till mannens hjärta går via magen stämmer ganska bra:) Fast det stämmer åt andra hållet också, det kan vi intyga, för hemma i Håkans kök bjöds det på panerade kotletter, sås, potatis och gröna ärtor, succé där också!
Men åter till pizzabullarna, det var ju det vi skulle bjuda er på och inget annat. Receptet är säkert ett som flera av er använder, fyllningen kan man variera efter eget tycke och smak, humör och vad man har hemma. Denna gången blev det bacon, ost, lök och svamp. Vi har oftast chilisås i våra bullar men det funkar med ketchup också:
Pizzabullar ca 30 st
50 g jäst
½ l mjölk, fingervarm
3 msk olja
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
5 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en skål och rör ut den i lite mjölk.
Häll i resten av mjölken och blanda i olja, salt, socker och ägg.
Rör i båda mjölsorter (spara lite av vetemjölet tills det är dags att baka ut bullarna) och arbeta samman degen några minuter.
Täck över skålen med en bakduk och låt den jäsa minst 30 minuter.
Lägg degen på ett mjölat underlag och arbeta snabbt ihop den innan du delar den i två delar.
Kavla ut degklumparna till rektanglar, 30*40 cm, och börja lägga på fyllningen.
Bred först på chilisås och strö sedan på baconstrimlorna, lök och svamphack, ost och kryddor.
Rulla ihop degen från långsidan, som du gör med kanelbullar eller rulltårta, och skär den sedan i bitar, ca 15 stycken per rulle.
Lägg bullarna på bakplåt med bakplåtspapper och låt dom jäsa under bakduk 20-30 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dom mitt i ugnen på 225 grader 12-15 minuter.
Fyllning
chilisås eller ketchup
2-3 pkt stekt bacon i strimlor
1 liten gul lök, finhackad och stekt
1 stor burk svamp, hackade
riven ost efter eget tycke och smak
oregano, timjan och svartpeppar
Brukar ni göra pizzabullar och vad fyller ni dom i så fall med?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
PIzzabullar har jag inte lagat på jättelänge, minns faktiskt inte när sist. Men goda är de. Har ni testat att ha i tomatpuré istället för ketchup, jag tycker att det blir godare så. Chilisås måste jag testa någon gång. Visst är det härligt med ljusare tider. Kram
SvaraRaderaJag har gjort pizzabullar några gånger men nu var det längesedan... ja ni minns väl min tävling där i början av mitt bloggande? ;) Ljusare tider, fågelkvitter och härliga bloggvänner som snart ska ses... livet är allt bra eller hur? ;) Kram på er båda!
SvaraRaderaVisst är livet bra, så bra så! Allt är så mycket öättare nu på vårkanten och när man har spännande möten framför sej:)
RaderaKramar
Jag har aldrig gjort pizzabullar faktiskt!
SvaraRaderaÅh, snygga övergångar får svenskfröken att spinna som en mätt leopard. Ett lågt och nöjt morrande. Grrrrrr. Underbart! Kram!
Men då är det hög tid nu, det går hur bra som helst med kalkonbacon i
RaderaDet låter ju riktigt bra med mätta leoparder och spinnande svenskfröknar:)
Kramar
Pizzabullar är ju perfekt till mellis, picnic och utflykter. Det och piroger ska jag göra någon dag och lägga i frysen...
SvaraRaderaVi har också haft varmt här idag. Det var 10 grader när jag cyklade till jobbet imorse vid 7-tiden. Härligt!
Visst är det, så bra att ha ett gäng på lager i frysen. Piroger har vi inte heller gjort på länge länge, undrar just om vi kan hitta Ankis mors recept någonstans... tack för påminnelsen!
RaderaÅh, det bådar gott inför kommande äventyr... Härligt!
Jag gjorde ofta pizzabullar innan, men med åren har det blivit sämre med det... Jag brukade fylla med massor av tomatpuré (eller tomatsås) och champinjoner, och såklart oregano på det. Väldigt gott!
SvaraRaderaPrecis samma som här då, men nu har det blivit ändring på det. Verkligen kanon att ha ett gäng i frysen på lager. Gottigottgott:)
RaderaHi, hi...kan instämma att vägen till mannens hjärta går via hans mage! När vi gifte oss, så sa min svärmor: akta dig, för han kan "äta upp" dig! Så glad han är i maten! ;)
SvaraRaderaUndrar om det är min matlagning som gjort att vi levt ihop i 21 år...eller andra saker också spelat sin roll... ;)
Pizzabullarna låter otroligt smarriga, speciellt med bacon! Lägger på minnet till kommande sommarutflykter och picknikkorgar! :)
Ha en toppen dag!
Kram
//Lana
Så länge som maten och "andra saker" spelar tillsammans så:)
RaderaPerfekt att ha till vårens och sommarens picknickkorgar, hoppas de ska smaka!
Kramar
Men lägg av! Var detta riktat till mig eller? Gott, gott, gott och gott! Än så länge har jag "bara" gjort liknande bullar med ost och skinka. Inte så bara iofs, jättegott, men de här bullarna är strået vassare. Men så nådde de ända in till Håkans hjärta också :-)
SvaraRaderaKram + kram
Kanske det kanske, kanske är det rent utav dessa som ska få även dej att baka lite mer "jäsbröd", precis som med oss:)
RaderaRakt in, precis som Amors pil:)
Kramarna
Jag tillhör väl den lilla skaran som inte gjort (eller ens ätit) pizzabullar. Kanske ska ta tag i det och lansera dem i UK när jag ändå är igång?! ;-)
SvaraRaderaSes snart! Kram
Klart du ska lansera dom i UK, fattas bara annat!
RaderaOh ja, snart är vi där! Kramar
Pizzabullar är fjällen för mig. Innan vi åkte varje år bakades hundratals små ljuvliga pizzabullar att inmundiga i soliga skidbackar :)
SvaraRaderaKram lena från Make a head food
Det kan vi förstå, dom är ju perfekta som utflyktsmat, både med och utan snö.
RaderaKramar
Pizzabullar, det är vad som bjöds på på kalasen när jag var i 10-12 årsåldern minns jag. Då fylldes de med tomatpuré, skinka, ost och oregano tror jag. Fast jag har faktiskt aldrig bakat dem själv, det får väl bli till Ofelias 1-årskalas ;) Kramar!
SvaraRaderaSe där, fler som har matminnen från pizzabullarna, härligt! Ofelias 1-årskalas låter väl som ett bra tillfälle för pizzabullarnas revival:)
RaderaKramar
Mmmm, vad gott! Har tänkt göra såna här bullar länge, men inte hittat ngt lockande recept. Får testa med ert! :)
SvaraRaderaJa, det är så gott så. Man kan ju dessutom variera på flera olika goda sätt, bara att spåna idéer!
RaderaDet var längesen jag åt pizzabullar, jag blev så sugen på att göra pizzabullar nu!!
SvaraRaderaJag vet inte hur länge jag sagt till mig själv att jag ska göra pizzabullar... Men kommer aldrig riktigt till skott.. Men nu måste jag ju verkligen göra några =)
SvaraRaderaOch kan bara hålla med om att det är uberhärligt att solen är kvar lite längre på dagarna! Kram