tisdag 25 juni 2013

Vegetariska burgare på kidneybönor

Dags för lite vegetarisk middag att ta plats på scenen, det är alldeles för länge sen sist! Visserligen har vi satt i oss en och annan vegetarisk middag sen vi sist bjöd er på vegetarisk chili i lergryta, men det har mest varit repriser av tidigare måltider och det behöver vi ju inte reprisera här.
Så idag bjuder vi er på hamburgare gjorda på kidneybönor, hamburgare som vi skulle kunna tänka oss är kanon för de som inte tidigare har ätit mat åt det vegatariska hållet. Med andra ord är dom en perfekt inkörsport till att köra Meatless Monday eller Anyday.

Burgarna presenterades för oss av Micael Dahlen när vi hamnade framför "Klockan åtta hos stjärnorna" för någon vecka sedan. Han kallade dom powerburgare men här kallades de helt enkelt vegetariska burgare fram tills vi smakat första biten, då döptes de snabbt om till OOG-burgare!
Vi valde att byta ut några av kryddorna i originalreceptet och nästa gång vi lagar till burgarna så ska vi prova nya kryddvariationer, det funkar säkert med en hel del andra smaksättningar.
Fast det är ju klart, ska de fortfarande vara vegetariska så är kanske inte Herr Mårtenssons idé med bacon i smeten att rekommendera...


Vegetariska hamburgare     2 port
1 paket Kidneybönor, avrunnen vikt var 230 g
½ rödlök, hackad
1 riven vitlök
2 tsk anchochili
2 tsk spiskummin
2 tsk garam masala
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
2 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
1 dl hackad persilja
1 msk linfrön
½ msk fiberhusk
Skölj bönorna och låt dom rinna av innan du mosar dom lätt.
Fräs löken så den mjuknar och tillsätt chili, spiskummin, garam masala och svartpeppar efter en stund så kryddorna får fräsa med. Låt svalna
Blanda samman bönmoset med lökröran och övriga ingredienser.
Forma till biffar och stek på svag värme på båda sidor.
Servera biffarna med hamburgerbröd, vi valde en grövre sort, och andra valfria tillbehör.
På våra burgare la vi en kall sås:

Myntadressing
2 dl turkisk/grekisk yoghurt
ca 5 färska mynta blad, fint hackade
fetaost efter eget tycke och smak
salt och svartpeppar
Smula sönder fetaosten ner i yoghurten och blanda i myntahacket.
Smaka av med salt och peppar.

I morgon hade vi tänkt oss att sitta i solgasset på Lilla Torg i Malmö och sippa lite vin, äta lite gott och bara njuta av värmen. Nu inser vi att det finns en överhängande risk att vi då skulle bli väldigt blöta och förmodligen skulle bli tvungna att byta ut solkrämen mot galonkläder, möjligtvis flytvästar också, speciellt om det ska fortsätta droppa som det gör nu...
Men regn eller inte, till storstan ska vi för båda behöver vi uppdatera garderoberna! En av oss är i desperat behov av en ny bikini och en annan av nya skjortor, vem som ska investera i vad är förmodligen inte så svårt att lista ut:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

18 kommentarer:

  1. Spännande med vegetariska hamburgare! :)
    Myntadressing låte mycket fräscht och gott!
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. De här burgarna låter som ett bra tips att testa! Jag måste fråga vad OOG står för? Myntaderssing har jag ätit förut och det tycker jag är ett gott alternativ.

    Njut av storstan och hoppas ni hittar en massa fint och att solen skiner på er!
    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. OOG är vårt nya favorituttryck och en liten förändring av OMG (som vi har förstått att det är lite inne att säga/skriva), det betyder helt enkelt Oh Our God! Och dessa fantastiskt goda burgarna förtjänade verkligen ett OOG:)
      Japp, sådana tramsar är vi, som tur är så är vi likadana båda två:)

      Tack, vi ska göra vårt bästa med att njuta där!
      Kramar till dej

      Radera
  3. Vilka goda burgare och allt på tallriken ser gott ut. Hoppas ni får en fin morgondag. Kram

    SvaraRadera
  4. Mycket bra tips, jag gillar ju alla dessa burgare och detta låter inte som något undantag alls! Nä, galonkläderna får ni lämna hemma tycker jag... det måste bli sol imorgon, kram på er!

    SvaraRadera
  5. Å andra sidan passar nog bacon bra till bönorna. Det blir ju mindre kött än vanliga burgare i alla fall. Bönburgare är kanongott, bra tips såhär inför sommaren! Ha en skön dag på stan idag! I regnet ;)

    SvaraRadera
  6. Vilka bra tips ni kommer med. :) Ser smaskigt ut - som alltid!

    Kram till er

    SvaraRadera
  7. Vilken fin header! Länge sen jag var här så ni kanske haft den ett tag, den är riktigt fin i varje fall :) /Krista

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att du gillar den, och att du kikar in och låter oss får veta det! Det betyder verkligen mycket.

      Radera
  8. Vilka härliga burgare dessa godingar vill jag testa:)
    Hoppas ni hittar det ni vill ha bikini letar jag oxå efter inte alltid så lätt .)

    SvaraRadera
  9. Fy fasiken vad det har regnat idag! Vi fick nästan vrida ur huset till och med...
    Era superhamburgare låter som de går rakt in i testas-mappen. Fast jag kanske smyger in lite bacon i smeten...

    SvaraRadera
  10. Jag blir alltid lycklig i själen när jag ser recept på bra veggoburgare. Mer sånt, jag är fortfarande på jakt efter det perfekta receptet. Dessa ska testas!

    SvaraRadera
  11. Vi såg också det programmet och tänkte testa dessa hamburgare framöver!
    Vi äter ju en hel del veggo, men det är inte jätteofta man får inspiration via tv tex.

    SvaraRadera
  12. Hej o tack för ännu ett smarrigt recept! Provade det idag och smaken var jättegod. Men jag fick inte till konsistensen. Den blev väldigt sladdrig, undrar vad jag gjorde för fel? Har iof sig ingen vana att laga vegetariska burgare, även om jag gärna äter vegetariskt.
    Anna-Karin fd Halmstad, nu på landet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och varsågod! Det låter ju inte bra med konsistensen, vi fick våra fasta och det har vi inte fått när vi provat andra recept. Kanske att du kan öka på mängden fiberhusk till 1 msk, det är ju lite som bindemedel i smeten och låta smeten stå och vila ett tag innan du formar och tillagar den.
      Provar du igen så hojta gärna till så vi vet om det gick bättre!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!