Denna fredagen blev dessutom en och en halv timme bättre eftersom Håkan kunde pedala hem från köttdisken tidigare eftersom han gjorde detsamma dit i morse. Lite förvirrande dock för Anki som är van vid att flumma runt i sin egen takt i köket vid den tiden och som plötsligt fick ställa om sej. Gamla vanor, eller gamla hundar...
Något ni ska tänka på när ni ska göra curden är att vattnet i vattenbadet ska sjuda, inte koka, och att ni ska röra i curden hela tiden annars kan ni bli stående med skramlade fläderägg istället.
Flädercurd
1½ dl koncentrerad fläderblomssaft
½ dl strösocker
2 ägg
75 g smör
Blanda samman saft, socker och ägg i en liten gryta.
I en större gryta sjuder du vatten och där i ställer du ner den mindre grytan.
Låt curden sjuda under tiden som du rör hela tiden (rör du inte så blir det väldigt lätt äggröra istället!). Sjud några minuter tills du märker att curden har tjocknat.
Lyft upp den lilla grytan och vispa ner smöret i små klickar, häll över curden i en skål och låt det stelna i kylen.
Den håller ungefär 1 vecka i kylen.
Nu väntar oss en balkongsittning i solnedgången, lite vinsippning och avkoppling. I morgon väntar Gyllene Tider oss i Malmö och det blir mer eller mindre en heldag i storstan för oss och vårt trevliga resesällskap. Vi tänkte börja med att käka middag för att sedan ta en drink och sjunga upp oss inför kvällens allsång. Förhoppningsvis fortsätter det fina vädret i morgon, det känns liksom som att sol, värme och sommar hör ihop med Per & co!
Vi önskar er alla en kanoners bra helg med sol, sol, sol och massa gott i magarna!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Vilken härlig curd, den ser så len och fin ut. Ha en skön helg, kram!
SvaraRaderaHallon-, lime- och citroncurd har jag gjort, men aldrig fläder. Jag ska ut och se om jag kan hitta lite mer fläder, odågan till son har druckit upp all flädersaft!
SvaraRaderaFlädercurd har jag aldrig hört talas om tidigare, tycker det låter både spännande och riktigt gott! (Kan det bil annat när det är fläder inblandat liksom?) Och nej, jag hittar inga buskar med fläder i här... de kanske inte finns i denna delen av Småland? Hmpf! Önskar er en riktigt härlig semester, många kramar!
SvaraRaderaIngen fläder här heller, Amy! Vi fick lov att plocka hos grannen härom året men när jag tog ner det vita guldet var de fulla med lus. Uuurk! Så det blev ingen saft det året heller. Men imorgon ska jag safta lite, men då blir det rabarber. Den vill ju inte sluta växa liksom.
SvaraRaderaHärligt med semester, sköna mårtenssonare! Ni är så värda den! Kram från mig och vaskramaren.
Så trevligt med en sommarkonsert! Jag gillar också Gyllene Tider, kan det bli mer svensk sommar än så? :) Hoppas ni får bra väder också.
SvaraRaderaIkväll grillar vi nog, beroende på hur det blåser. Vi grillar väldigt sällan eftersom det blåser så mycket och vi har inget lä på uteplatsen. Elgrill är inte min grej, vi hade en när jag var liten. Då funkar ugnen inomhus lika bra, även om det vore skönt att slippa matoset.
Sagolikt gott ser det där ut minsann. Får se om jag kan få lite saft av någon snäll släkting bara. Har inte fått till att göra saft i år HELLER.
SvaraRaderaKram kram
Vilken fin bild! Verkar ju hur gott som helst.
SvaraRaderaHoppas ni hade en underbar dag/kväll med Gyllene tider - sommar så det förslår! :)
Kram till er
Jag kan bara tänka mig hur ljuvligt denna curd måste smaka. Just för tillfället har jag saft på tillagning. Denna gången med en mix av fläder, rabarber och citroner.
SvaraRadera>Ha en fortsatt skön och solig helg! Kram
curda fläder! det är ju tamejtusan genialiskt! och så gott det måste vara också, nu blir jag baksugen... men nån fläder har jag inte :(
SvaraRaderahoppas ni hade det finfint på gyllene tider!
kramar!
Vad spännande med flädercurd!! Här är det däremot ganska gott om fläder lite var stans, men det är inget jag ger mig in på.
SvaraRaderaKram
Flädercurd måste vara supergott. Kan tänka mig en hel rad användningsområden.
SvaraRaderaDen här curden lät supergod och bilden var verkligen inbjudande och fin. Själva har vi testat både rabarber- samt jordgubbscurd tidigare och de var också mumsfilibabba.
SvaraRaderaSommarkramar!