lördag 27 juli 2013

Pièce de résistance!

Kommer ni ihåg att vi för ett tag sedan skrev att vi hade gjort flädercurd (här) med hjälp av vår flädersaft (här)? Vi skrev ju att den passade fint till ost och paj, och som det inte var tillräckligt så kan vi berätta för er att den gör sej så bra även ovanpå en iskall jordgubbsglasstårta!

Detta är alltså tårtan vi bjöd våra familjer på som Grand Finale på kakfrossan och efter att vi förändrat och förfinat receptet lite grann kan vi nu dela med oss av den till er. Jo ni läste rätt, vi var tvungna att göra vissa förändringar i vårt recept... Det blir så ibland när man har en idé som verkar så himla bra i tanken men som sedan visar sej vara kanske inte riktigt helt 100. Men nu kan vi lova er att den är helt perfekt, ja i alla fall om man gillar glass, jordgubbar, maränger och flädercurd så klart!

Alltså, gör om och gör rätt, här är vår nyrenoverade jordgubbsglasstårta med marängbotten:

En glassig tårta, så lätt att slänga samman, passar perfekt som ett svalkande bidrag till månadens sötsak där temat för juli är semester...

Jordgubbsglasstårta    ca 14 port
2 liter vaniljglass (GB Big Pack använde vi och den är väldigt lätt att mjukröra!)
färska jordgubbar
1 marängbotten
flädercurd eller lemon curd
1 springform ca 24 cm i diameter
Rör glassen så mjuk du kan utan att den smälter alldeles för mycket, enklast går det i en assistent eller med en elvisp med ordentlig motor.
Mosa eller hacka bären riktigt smått (för stora bitar fryser för hårt och blir svårtuggade, tro oss!)
Blanda bärmoset med glassen, rör inte för mycket utan låt moset synas i glassen
Lägg en marängbotten i botten på springformen och fyll på med glassmeten.
Ställ in i frysen så tårtan fryser till ordentligt.
Ta fram glasstårtan ca 5-10 minuter innan servering, bred på ett lager curd och garnera med bär.
Garnering
färska jordgubbar

Vill ni brassa på ordentligt och inte har någon flädercurd i er ägo så går det hur bra som helst (det är i alla fall Håkan säker på!) att lägga på ytterligare en marängbotten, fast då ovanpå tårtan istället. Pressa ner den lite i glassmeten så ska det säkert gå fint.
Annars vet ni, gör om gör rätt:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Oj,oj, vilken godsak ni bjuder på! Önskar er en fin lördag, kram!

    SvaraRadera
  2. Mums, glasstårta är alltid rätt! ;)
    Ha en skön helg och njut av fina vädret, om ni är hemma!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Låter galet gott kära ni, mums! Kram på er och hoppas ni njuter, det gör vi! :)

    SvaraRadera
  4. men gud vad gott! varför gör jag aldrig glasstårta frågar jag mig själv nu? det måste jag börja göra, speciellt eftersom jag inte ens är så förtjust i vanlig tårta så jag borde ju göra glasstårtor jämt. och den här låter ju aamaaziiing :D

    kramar!

    SvaraRadera
  5. Den ser ju finfin ut! Hoppas att ni har en galet skön semester! Kram!

    SvaraRadera
  6. Ge mig en bit, tack! Låter som jag borde fixa oss lite flädercurd.

    SvaraRadera
  7. Men vilken fräsch och god idé. Passar ju perfekt en varm sommardag. Hoppas ni har det gott i sommarvärmen.

    SvaraRadera
  8. Ojojoj vilken skapelse! Äskar fläder (och glass!) så denna bokmärkes direkt!

    Kram kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!