onsdag 30 oktober 2013

Korv Stroganoff goes India!

Vi konstaterade ju förra veckan att vi inte är några storkonsumenter av färs, såvida den inte hamnar i någon hemmagjord korv, och idag lägger vi till falukorv till samma konstaterande. Inte är det ofta vi äter den korven och ska vi tro på Håkan så gör vi det faktiskt inte alls, det vi äter (om än sällan) är medisterkorv och det är han väldigt noga med. Det är nämligen så att i medisterkorv finns det en större mängd kött än vad det gör i falukorv och då förstår ni säkert varför han är noga med att poängtera namnet medisterkorv, när det väl serveras:)

Oftast får de där medisterkorvskivorna sällskap av makaronstuvning på tallriken, men det händer då och då att vi är lite äventyrliga och provar nya rätter och idag ska vi bjuda er på just en sådan. Det blir en piffig variant på den gamla hederliga stroganoffen som vi frestar er med, ett recept som herr M hittade i senaste numret av Allt om Mat. Middagen fick genomgå en mindre förändring innan den hamnade på våra tallrikar och hugaligen så gott det blev.

Det blir lite indisk smak på korvgrytan tack vare spiskumminen, chilin och paprikapulvret och vi kan rekommendera en klick yoghurt som serveras vid sidan för att ge lite friskhet och syra i smaken:

Upphottad korv stroganoff     4 port
600 g falukorv, strimlad
1 schalottenlök, finhackad
1 röd snackpaprika, strimlad
2 tsk rökt paprikapulver
½ tsk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
½ tsk timjan
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
salt och svartpeppar
1½ dl grädde
2 msk hackad gräslök eller persilja
Stek korvstrimlorna tills den fått färg, tillsätt lök, paprika och kryddor och stek tills löken är mjuk.
Tillsätt tomatpuré och låt den steka med ca 1 minut, häll i krossade tomater och vatten.
Låt sjuda i 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
Häll i grädden och låt grytan sjuda ytterligare 10 minuter.
Strö över gräslöken, eller persiljan, och servera med valfritt tillbehör.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

8 kommentarer:

  1. Goda smaker och här kunde använda tofu om man inte äter kött. Kram

    SvaraRadera
  2. Låter hur gott som helst! Stroganoff kan verkligen hottas upp till en läckerhet som har föga gemensamt med skolbespisningens klistriga beiga dito. Skönt att ni verkar ha överlevt alla stormbyar där nere i södern! Kram!

    SvaraRadera
  3. Falukorv är faktiskt riktigt gott. Men jag föredrar att göra som ni och " hotta opp" den.

    SvaraRadera
  4. Vad gott det låter med indisk smak i korv stroganoff! Kanske ska jag testa sådan till min dotter!
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Jag vet att ni gillar korv, men just falukorv är inte min favorit så sist jag lagade stroganoff bytte jag ut korven mot halloumi, jättegott!

    SvaraRadera
  6. Skräpmat eller ej, falukorven är ju väldigt god :) Jag brukar köpa Scans lite "finare", den i svart förpackning. Om den heter Deli, kanske? Struntsamma! Mamma och pappa köper lokalproducerad falu på Börjes i Tingsryd, de kossorna tuggar gräs bara någon kilometer från där de bor :)

    SvaraRadera
  7. Färs är vi storkonsumenter av, men däremot korv är vi nog en av de få barnfamiljer som äter lite av. Dels för att barnen inte är heltokiga i korv som många barn är och för att jag då inte stoppar mina egna fina korvar och tycker därför många av dem är lite av skräpmat.

    SvaraRadera
  8. Denna måste jag prova! Nästa gång jag har en falukorv liggandes i kylen får det bli detta. :)
    TACK! Kram till er.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!