torsdag 24 oktober 2013

Mustig lammgryta med svamp och en annorlunda matbild.

Idag blir det lammgryta här i köket, just den grytan som vi käkade efter vår svampplockartur med Carina och Affe. Denna smarriga gryta svängde Håkan och Affe ihop på ett litet kick och vi kan lova er att den passar bra när man har lite ont om tid, eller inte. Att koktiden inte är så väldigt lång beror framför allt på att grytbitarna är skurna från lammsteken som tillhör det mer möra av styckningsdetaljerna på lammet.
Grytan har fått smak av lammets mer traditionella smakvänner, rosmarin, timjan och vitlök och tack vare vinet och oxbuljongen blir det mustig variant.
Den här grytan kommer vi att återkomma till flera gånger här hemma, fast med annan kryddning förstås, det rycker ju i den där mixtringsnerven allt som oftast.

lammgryta

När vi var i skogen och letade svamp så berättade Ankis syrra att hon hade läst någonstans om foton på maträtter och hur de påverkar människors förväntningar på hur maträtten ska smaka. Bilderna ger tydligen en smakbild och den påverkar sedan hur maten smakar för en som sett bilden, inte alltid positivt tyvärr...
Så vi fick en liten idé som vi tänkte testa lite grann, en idé som dessutom förenklar för oss som fotograferar mer mat än något annat:) Just vid denna tiden på året är det nämligen oerhört svårt att få till bra bilder på maten om man, som vi, äter efter mörkrets inbrott. Då är det mycket enklare att ta bild på ingredienserna eftersom dom oftast är intakta när det fortfarande är ljust, och så tänkte vi att vi kunde lösa två dilemman i ett svep!
Så dagens matbild blir ett nytt grepp i köket och visar alltså ingredienser och ingen maträtt, den får ni fantisera ihop själv, eller så lagar ni helt enkelt till grytan och ser hur den ser ut!


Lammgryta    4-6 port
800 g benfri lammstek
1 gul lök, hackad
2 morötter, i mindre bitar
2 vitlöksklyftor, rivna
salt och svartpeppar
3 kvistar färsk rosmarin, hackad
1½ tsk torkad timjan
3 lagerblad
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 oxbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
200 g färsk svamp av valfri sort
maizenapulver till redning
Skär bort det mesta av fettet på köttet och dela det i grytbitar.
Bryn köttbitarna i smör och rapsolja, krydda med salt och peppar.
Tillsätt lök, morötter, vitlök, rosmarin, timjan och lagerblad efter några minuter och låt det fräsa med någon minut.
Häll i vin, vatten, soja och buljongtärning, blanda samman.
Låt det koka upp och sedan sjuda under lock 30-45 minuter.
Stek under tiden svampen (dela de allra största svamparna i mindre bitar) så all vätska försvinner.
Blanda ner svampen i grytan mot slutet av koktiden och red sedan av till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Så är det då ytterligare en helg på ingång och för vår del bjuder den på aktiviteter av lite olika slag. Det är dags för Älska Mat & Vin i Malmö och för vår del blir det ett besök där i morgon (fredag), natten spenderar vi därefter på hotell i Malmö för att sedan tidigt lördag morgon resa vidare lite söder över. Håkans födelsedag är på väg och den ska vi spendera i Prag tillsammans med några andra härliga dagar. Tydligen har de fortfarande ganska varmt där så vi förväntar oss uteserveringsväder, många långa sightseeingpromenader och en fasligt massa god mat och dryck!

Ha nu en riktigt fin helg allesammans, ät och drick gott och njut av varandras sällskap. Och är ni fler som ska besöka matmässan på fredag så kanske vi ses där?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

13 kommentarer:

  1. Alltså lamm. Det är ju smarrigt med äter aldrig eller sällan. Får nog ta mig ut på lammköttsjakt!
    Vad kul med mässa och ännu roligare med Prag!!! Mysig stad!
    Vi har ju Mitt Kök mässa i gbg ihelgen men vet ej om jag kommer att gå.

    SvaraRadera
  2. Vilken bra idé nu när mörkret faller på. man blir ju lite ledsen varje gång man försöker fota den goda maten men den ser inte alls god eller inspirerande ut. Så får man vara lite kreativ att tänka själv hur det kan se ut :) I mitt huvud ser grytan fantastisk ut!

    SvaraRadera
  3. Jag ska också dit, fast först ikväll. Ska bli trevligt att för en gångs skull kunna prova viner också och inte bara titta. ;)
    Ha en skön helg i Prag. Hoppas att ni får härligt väder! Grattis i förskott, Håkan! :)
    Glöm inte bort Instagram...vill ju gärna se att ni har det bra! ;)
    Kram

    SvaraRadera
  4. Vilken fin bild! Önskar er en trevlig resa med mycket god mat och grattis till Håkan! Kram

    SvaraRadera
  5. Mustiga grytor är bland det godaste som finns den här mörka och ruggiga årstiden. Tyvärr klarar min mage inte att äta kött utan får nöja mig med den ljuvliga såsen och något annat tilltugg.
    Bra tips angående fotografering!

    Tack för en grattishälsning till mig! Det är alltid glädjande att få:)
    Må gott och ha en trevlig och inspirerande helg på mässan.
    Kramar

    SvaraRadera
  6. Mina ögon sökte sig direkt till vinflaskan, för det där är nämligen en av mina favoriter minsann!
    Och passar utmärkt till lamm tycker jag.

    Grytor är en av höstens stoooora fördelar.
    Kram på er.

    SvaraRadera
  7. Lammkött är ju faktiskt underbart gott, tycker jag. I alla fall i kombo med rätt saker. Som ni gjort här, med rosmarin och grejer... Det är läckert! Och man känner faktiskt smaken av grytan från bilden, det funkar fint!

    Ha en bra helg nu, kram! :)

    SvaraRadera
  8. Mmm...så gott med sådana höstgrytor! Och just vin i maten är helt o för mig! ;):)
    Ha en toppen lördag!
    Kramar!
    //Lana
    P.S.
    Ska höra med sonen om han varit på "Älska Mat&vin". Han bor ju i Malmö! :)

    SvaraRadera
  9. Jag älskar lammgrytor, fast jag föredrar lamm med ben, tycker det ger mer smak och mörare kött :-)

    SvaraRadera
  10. Jag kan absolut tycka att bilder på ingredienser locka mig till att testa recept. Mer än en dunkel, suddig kass bild på en färdig rätt. Och jag gillar inte recept utan bilder. Så tummen upp för bilder på ingredienserna.

    SvaraRadera
  11. Önskar er en fin resa och grattar Herr Mårtensson på hans födelsedag! Njut varje minut!

    SvaraRadera
  12. Så himla god gryta, lagade den i lördags till mina gäster och den blev verkligen uppskattad. Det är ju inte fel att den är så lätt att laga till. En ny favorit rätt hos oss. /Syrran

    SvaraRadera
  13. Hej. Ett tips för matfotografering på kvällen kan vara att hitta en plats i köket (eller annat rum) som är lätt att ljusa upp. Sen kan man skaffa en "videolampa", det finns såna med hundratals vita dioder som lyser upp otroligt bra och man kan få dem för en femhundring. Ett annat tips är att skaffa Lightroom, ett Adobe-program i vilket man kan korrigera vitbalansen och få till dagsljus på de gulaste av höstmatbilder. Det bästa är så klart båda tricken för blir det för mörkt så blir bilden kornig i alla fall.

    Ha en trevlig vecka
    Hälsningar
    Anders, http://barariktigmat.se

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!