Som vi skrev i går så blir det inga kakor i det Mårtenssonska köket i dag, istället bjuds det två varianter som landar i kategorierna drinktilltugg och plockmat i vårt receptarkiv. Faktiskt är det dessa två som är de mest sökta och har det flest visade inläggen genom alla åren, tätt följt av den baconinlindade fläskfilén och den gratinerade hummern.
Kanske är herr Mårtenssons förslag om att ändra inriktning helt i köket och bara servera det ena tilltugget efter den andra plockmaten inte helt tossig... fast att äta bara smårätter och sippa på drinkar och bubbel dagarna i ända hade förmodligen varit väldigt tröttsamt i längden - eller inte:)
Nåväl, idag blir det i alla fall plockmat som lutar lite åt det italienska köket och det blir med hjälp av två olika sorters charkuterier. Bresaola, vilket innebär skivat nötkött som lufttorkats i 2-3 månader, och Prosciutto Crudu, lufttorkad rå skinka där torkningen ligger på 9-12 månader. Båda sorterna är väldigt tacksamma att använda sej av när det är just plockmat som ska serveras och det finns flera goda förslag att prova.
Först ut är en variation på carpaccio där den klassiska oxfilén är utbytt mot bresaola, därefter ligger det prosciuttorullar som fyllts med en basilikakräm på tallrikarna:
Bresaola med äpple
lagom många skivor bresaola
ruccolasallad
1 syrligt äpple i tunna skivor
parmesanost
pinjenötter eller solrosfrön, snabbt rostade i torr stekpanna
olivolja
Lägg bresaolaskivorna på ett fat och strö över ruccola, äppelskivor, pinjenötter och hyvla över osten.
Ringla till sist över lite olja och servera.
Prosciutto med basilikakräm
1 vitlöksklyfta, riven
ca 20 blad basilika
1 bit soltorkad tomat
ca 1 msk olivolja
ca 1 dl philadelphiaost
salt och svartpeppar
1 pkt prosciuttoskinka
Dela tomaten i mindre bitar och kör den med basilikablad, vitlök och olja i en mixer.
Blanda samman hacket med osten och smaka av med salt och peppar.
Låt röran stå en stund innan du brer den på skinkskivorna, rullar samman och serverar.
Båda rätterna passar fint att njutas med antingen bubbel eller ett gott vin till, men så klart fungerar det även med en friskt och fräscht alkoholfritt alternativ i glasen.
Nu är det dags för Mårtenssons fredagsmys, vilket innebär att en ny pastarätt ska lagas till ackompanjemang av Guldkanalen (äntligen i Ystad!) och bubblor i glasen.
Vi önskar alla er en superduperhelg med mat och dryck som smakar gott!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Drinktilltugg är grejer det. Ultra super lyx! Här får man vara glad om man ens får en drink;)
SvaraRaderaMegahejalyx:) Men du med ditt jobb kan väl fixa en drink, du har ju tillgång i alla fall:)
RaderaÅåh, man kan ALDRIG få för många recept på tiltugg, hörni! Skulle kunna LEVA på det! Ja, inte på recepten alltså men maten. Ååååh, älskart!
SvaraRaderaMen eller hur, precis så känner vi! Det finns ju en uppsjö av gotter och den där bresaolan vi hittat hos dej en gång i tiden är ju helt fantastisk...
RaderaMan vill ju bara ha plockmatfest hela dagarna!!
SvaraRaderaTrevlig helg
Alla dagarna, hela dagarna!
RaderaDetsamma till dej.
Behöver jag ens säga vad jag tycker?! ;-) Gillar, gillar, gillar!
SvaraRaderaTrevlig helg finingar! Kram.
:) Nope, det behöver du inte göra, vi har en misstanke om att det gillas:)
RaderaTack, hoppas du hade detsamma,
kram
Mmm...gott och fräscht! :)
SvaraRaderaKram
//Lana
Ja, det är ju hur gott som helst med smårätter,
Raderakram
Ja, ni förstår att jag inte äter allt men tilltugg är alltid gott och pinjenötter gillas lite extra av mig! ;)
SvaraRaderaJa det är väl klart vi förstår Amy, det finns finfina tilltugg på lager som kan passa dej också:)
RaderaWOW det ser UNDERBART gott ut:) din blogg gör att jag vill laga mat hela tiden haha.
SvaraRaderaKolla in länken nedan...ett läckert recept jag bifogat som ingen får missa:)
Ha en härlig vecka:)
LOVE Maria at inredningsvis - Swedish decor, food, and fashion
ps jag hoppas du följer mig tillbaka på bloglovin:)
Tack, så kul att höra att vi kan inspirera till matlagningen:) Ja västerbottenostpaj är verkligen gott, det har vi gjort några olika varianter på (även den du bjuder på: http://martenssonskok.blogspot.se/2012/09/en-av-manga.html ) och lagt upp här i köket.
RaderaVår favorit är denna lite krämigare varianten: http://martenssonskok.blogspot.se/2013/08/den-dar-skivan.html
Det gör vi gärna!
Låter väldigt gott och fräscht!
SvaraRaderaTack, så kul att höra!
Radera