fredag 8 november 2013

Fyll en fläskkotlett med höstliga smaker

Fredag idag och vad kan väl passa bättre än ett middagstips för stundande helgfirande, ni har väl inte glömt att det är fars dag på söndag? Visserligen är det ju dessutom Mårtensfirande och skåningar som vi är så borde det nästan handla om gåsamidda med allehanda attiraljer, men så är inte fallet.
Istället blir det en stycken hel, benfri kotlett som fyllts med en syrlig äppelröra där även rosmarin och ingefära satt sina spår, allt enligt Håkans eget huvud. Innan kotletten ugnssteks på låg värme har den fått smak av äpplen även på utsidan med hjälp av glace, med andra ord en perfekt söndagsstek för hösten. Värmen i ugnen ska inte vara för hög, visst tar det då lite längre tid innan köttet är genomstek men det är det så värt eftersom du på det sättet får en väldigt saftig bit att hugga in på. Så sänk värmen, öka tiden och glöm det där med torr fläskkotlett!


Äppelfylld fläskkotlett    2 port + matlåda
400 g benfri kotlett som du skär ut till en platta, här ser du hur man skär en porchetta
Fyllning
1 äpple i små klyftor
1 scharlottenlök, finhackad
1 tsk malen ingefära
salt och socker efter smak
2 rosmarinkvistar, mortlade
smör och olja
1 dl vatten
Fräs äpple, lök, ingefära, rosmarin, salt och socker i smör och olja ett par minuter.
Häll i vattnet och låt det koka in, smaka av.
Skär upp kotletten och bred ut den.
Krydda lätt med salt och peppar och bred sedan på fyllningen, rulla ihop och bind upp med stekgarn.

Glace
2 dl äppelmos
½ msk kinasoya
1 tsk malen ingefära
malen svartpeppar
Rör ihop glacen, pensla den runt om kotletten och och lägg köttbiten i en ugnsfast form.
Stek köttet mitt i ugnen på 150 grader med en köttermometer mitt i köttbiten, stek tills innertemperaturen visar 70 grader och ta sedan ut och låt köttet vila 5-10 minuter innan du skär upp det. Räkna att det behövs ca 1 timme i ugnen.

Under tiden gör vi lite sås:

4 dl vatten
1 köttbuljongstärning
6 torkade äppelklyftor
½ dl sherry
worcestershiresås
lite sky från ugnen som smaksättning
maizena till redning
Koka samman vatten buljong, äppelklyftor och worcestershiresås cirka 10 minuter.
Sila bort äppelklyftorna, tillsätt sherryn och låt det koka någon minut till.
Sila från steksky från formen och smaka av såsen med den.
Red till önskad konsistens med hjälp av maizena.

Servera köttet med med kokt potatis, sås och legymer.

Dagen idag har mest ägnats åt lördagsförberedelser och middagen vi ska bjuda på då. I morgon sitter vi nämligen inte ensamma vid matbordet för då gör Perssons Pack oss sällskap. Vi har en trerättersmiddag i sann 70-talsanda på gång och det enda som återstår är faktiskt potatis- och grönsakskoket, allt annat gjorde vi klart på nästan ett kick idag. Något av det bästa vi vet när vi ska ha middagsgäster, mat som kan förberedas och som vinner på det, perfekt!

Er träffar vi på söndag igen, då med en ny veckomeny i händerna. Tills dess önskar vi er alla en mysig helg, gotter på tallrikarna och i glasen och förhoppningsvis avkoppling och glädje!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. Såååå gott det låter! Äpplen och fläskkött är en sådan god kombo! Mums!
    Ha en fin lördag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Fläskkotlett är en underskattad rätt. Blir väldigt saftigt och gott. Jag var på Kalle på Spången igår och åt just fläskkotlett! :) (Man borde, som sagt kanske ha ätit gås, men det får bli en annan gång)

    Ha en trevlig helg! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bara det inte översteks så blir den kanoners god. Äta på Kalle på spången låter inte helt fel alls.

      Hoppas du har detsamma

      Radera
  3. Tillåt mig att svära - fan vad goooooott det låter! Jag älskar allt! Ni lockar, som vanligt. Farligt att dyka in här :)

    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, du har vår fulla tillåtelse, svär på bara:) Vi tackar och tar emot.

      Hoppas du har samma!

      Radera
  4. Mums, ser jättegott ut! :)

    SvaraRadera
  5. Åh, det är ju Mårtenshelg den här helgen! Och det har jag alldeles missat. Buhu. Vi håller på att göra en megaladdning av Momas tobagokyckling (quorn för min del!) as we speak, ska bli spännande att se hur den blir. Ha en riktigt fin helg, kära ni! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju det, men den där gåsen får vänta lite, kyckling eller gås, comsi comsa:)
      Hoppas ni också har det helt underbart, kramar

      Radera
  6. Hemma hade vi alltid gås den här helgen. Mamma, 78 år, lagar gås ännu men nu är jag så långt ifrån henne så jag får sukta på avstånd. Vi kör biff stroganoff i Crock Pot imorgon. Med våra barn och annat löst folk, haha! Kram till er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med barndomsminnen som får en att längta och sukta.
      Stroganoff och löst folk, låter som en väldigt god idé, hoppas ni har det riktigt fint idag,
      kramar.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!