När allt var klart och vi hade rullat färdigt i köket så kunde vi äntligen njuta av våra skapelser och som vi smaskade i oss. Allt var så fantastiskt gott och Håkan konstaterade direkt: "Ännu en rätt som vi inte längre behöver hämta hem från någon restaurang" :) Att det var tack vare hans riskokning som det blev så gott som det blev fanns det väl ingen tvekan om...?
Här har ni allt det goda som våra övningar resulterade i.
Nigiri gjorda av Anki. Makirullar gjorda av Freddy och sashimi gjort av Håkan som dessutom kokte riset enligt konstens alla regler och, framför allt, Freddys instruktioner.
Vi använde oss av grötris och det gick hur bra som helst, vi märkte inte någon skillnad alls.
(förutom priset då:))
På fatet bakom sashimin så ser ni ett fat med sjögräsnudlar som ligger i marinad.
Att det var Håkan som skulle skiva tonfisk och lax var ganska självklart,
han är ju ganska van vid att hantera en kniv...
Det kokta riset läggs på sjögräset, fyllningen läggs mitt på
och sen är det bara att sätta mattan i rullning!
Kom bara ihåg att rulla hårt...
... så hårt du känner att du kan och vågar, fram och tillbaka för att få riset så tätt som möjligt runt fyllningen. Ju lösare riset är packat, desto svårare blir det att få rullarna att hålla ihop när de ska skäras och ätas.
Blöt kanten med lite vatten innan du försluter rullen så det håller tätt.
Första biten som skärs bort bjuder på en tjusig sushivariant med extra fyllning:)
Det kan hända att det kommer en förvidden person som vill lägga näsan i blöt,
men det får man försöka stå ut med som lärare!
Freddy kände sej extra modig och gav sig på att göra en av makirullarna ut och in med sesamfrön på utsidan och noriarket på insidan.
Dom blev riktigt lyckade för att vara första försöket, tyckte vi!
Lägg en bit plastfolie på bambumattan och strö sedan på ett lager sesamfrö.
Lägg därefter på riset, följt av noriarket.
Fyllningen ska läggas på mitten även här och så rullar du,
precis som tidigare - under djup koncentration!
Vatten är viktigt när man rullar sushi, speciellt när det är nigirisar som rullar i handen.
Dels behöver ni vatten för att tvätta labbarna och hålla er rena när ni pillar med färsk fisk,
men också för att skölja då och då så inte riset fastnar i händerna.
Tjusiga ändbitar, glöm föralldel inte bort att äta även dessa!
Stolt lärare med hela fatet fullt av godsaker.
Nu hugger vi in!
Koka sushiris
8 dl grötris
1 dl risvinäger
1 dl socker
2 tsk salt
Koka upp vinäger, socker och salt så det löser sej.
Koka riset enligt instruktionerna på paketet och häll sedan bort ev. vatten.
Lägg ut riset på ett stort fat, låt de svalna lite lite grann och blanda sedan samman det med vinägerblandningen.
Denna mängden räcker till 5 rullar och ca 20 nigiri.
Vi fyllde våra rullar med lax, gurkstavar, avocadostavar och wasabi.
På kuddarna la vi tonfisk och lax, vissa dekorerades med en bit nori.
Marinerade nudlar
1 pkt sjögräsnudlar
3 msk sesamolja
3 msk japansk soja
4 msk risvinäger
½ tsk sambal oelek
Skölj av nudlarna under kallt vatten och låt dom rinna av ordentligt.
Blanda samman ingredienserna till marianden och smaka av, du kan behöva tillsätta mer av någon ingrediens beroende på din smak.
Häll marinaden över nudlarna och låt dom ligga minst 30 minuter, gärna längre, innan du äter dom.
Dessa påminner lite om smaken på Goma Wakame, så nära det går att komma i alla fall utan wakamen.
Nu hoppas vi verkligen att vi lyckas inspirera fler att våga ge sig på att göra egna sushisar, vi kommer garanterat att göra det flera gånger. Det är absolut inte så svårt som man kan tro, har ni något proffs i er närhet så var inte rädd för att fråga om hjälp - det värsta som kan hända är att de säger nej:)
Kom bara ihåg att vara noga med handhygienen och att använda så fräscha och fina råvaror som möjligt. Vi lät våra fiskar ligga i frysen 1 dygn innan de skulle användas, men det råder tydligen delade meningar om det är nödvändigt eller inte. Vi valde ändå att ta det säkra före det osäkra.
Vi tackar Freddy för en kanoners kväll och för all hjälp med maten!
Ariagatô gozaimasu, eller ありがとうございます
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Vilka snygga sushisar ni gjort, impad! Jag har bara ätit det en gång, absolut inte hemmagjorda, haha :D
SvaraRaderaTack, så kul att höra! Första gången för vår del, men förhoppningsvis inte sista:)
RaderaOj, oj, oj, det var inga dåliga grejer ni fick ihop , klart det hängde på riset (dåligt ris=dålig sushi)!
SvaraRaderaTackar, tackar. Och visst var det riset som gjorde det hela, i alla fall om vi ska lite på Håkan:)
RaderaWow, säger jag! Grymt bra första försök! Nu dreglar jag lite här... Sådana här middagar är kul, mysiga och fantastiskt goda.
SvaraRaderaKram på er! 抱擁
Tackar, men så hade vi ju grymt bra hjälp också:) Visst är det kul när man fixar i köket tillsammans, vi hade hur kul som helst.
RaderaKramar till dej
Åååå, så gott! Kul att rulla själv dessutom men kanske inget alternativ de gånger jag väljer att köpa mat (lunch och när jag bara inte orkar laga mat:))
SvaraRaderaMen visst! Ja, lite så var det här också, det blev sushi när vi valde hämtmat men efter att ha hört Freddy snacka om alla gånger han och kompisarna gjorde egna så blev vi sugna på att testa:)
RaderaHeja, så duktiga ni är! :) Jag gjorde ju med min tjejkompis som arbetar i sushibar... hon var grym... min blev inte alls så snygg haha. Kram på er!
SvaraRaderaTackar, vi blev så nöjda så med vår insats:) Inte dumt med sådan proffshjälp, man plockar ju upp lite här och lite där.
RaderaKramar till dej!
Vad roligt att göra egen sushi och vad duktiga ni var. Kram, ha en fin tisdag!
SvaraRaderaJa, det var faktiskt riktigt kul, tackar!
RaderaHopas du haft detsamma,
kramar
vad duktiga ni är! och freddy också såklart! jag har inte lärt mig att tycka om sushi ännu, vilket är synd för det är ju så himla fint att titta på! jag får köpa såna där virkade sushibitar och låtsas att jag är såpass sofistikerad att jag kan äta det ;)
SvaraRaderakramar till er!
Tackar, vi hoppas verkligen att Freddy ser alla fina kommentarer om hans tjusiga sushisar! Vet du, Håkan tyckte inte heller om sushi tidigare men så plötsligt för en sådär 2 år sedan så plötsligt var han helt frälst, Ingen aning om varför, men så var det:)
RaderaMen virkade bitar är kanske ett fiffigt sätt att börja sushibanan lite lätt, en lagom inskolning liksom:)
Kramar till dej
Så snygga dom blev. Riktigt vällagad sushi är så gott fast det var länge sen jag åt det!!
SvaraRaderaTackar, visst är det gott med god sushi:)
RaderaÅh, så fina ni har gjort! Riset är viktigt men jag är feg och kör på sushiris. Det är så himla kul att göra sushi! Vi ska göra det till helgen då äldsta dottern kommer hem lite. Det blir vegetariska bitar med bland annat tångkaviar och avocado då. Fisken spar vi nog till en annan gång, eftersom fina F inte äter slika saker. Kram på er båda!
SvaraRaderaTack Erika! DU måste prova med grötris, det gick hur smidigt och bra som helst. Vegetariska rullar är ju hur gott som helst, men tångkaviar har vi aldrig testat. Såg någon wasabikaviar någonstans som lät intressant däremot, illgrön var den.
RaderaKramar till dej också!
Vad duktiga elever ni blev!
SvaraRaderaTack, vi hade verkligen en riktigt bra lärare!
RaderaMen åh, vad fina och goda de ser ut!!! Vill så gärna prova att göra sushi själv! Men klarar man det tro?! ;-)
SvaraRaderaTackar, de blev hur goda som helst. Klart du klarar det, kolla med dina nära och kära om någon har testat tidigare, annars finns det bra hjälp på nätet:)
RaderaLycka till!
wow, vilken konst! Så snyggt! :) Och gott säkert också!
SvaraRaderaLängesen vi gjorde sushi här i familjen...dags nu!
Ha en fin dag!
Kram kram
//Lana
Tackar, ja de blev hur goda som helst. Ja det är rätta takter, fram med sushimattorna och börja rulla:)
RaderaHoppas du har detsamma,
kramar
Så duktiga ni är!
SvaraRaderaDet var typ hundra år sen jag gjorde sushi hemma, men det är riktigt gott! Förutom om man rullar med ett gäng killar som ska gömma stark chili lite här och var så man inte vågar testa vissa sorter... Men de behöver ju inte vara med! ;-)
Kram
Tackar! Ja, det smakar lite extra gott när de är hemmagjorda:)
RaderaNope, sådana killar vill vi inte ha i köket, tur att Freddy inte visade sej tillhöra det gänget...
Kramar
Så snygga och goda de ser ut! Riktigt bra jobbat!
SvaraRaderaTackar, ja vi gjorde vårt bästa!
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaMmm, sushi är så gott. Sushi är nog det enda som vi känner att vi kanske inte vill göra hemma, bara för att kunna gå ut och äta det och inte behöva tänka; "det här hade vi kunnat göra bättre själva!"
SvaraRaderaEn fortsatt fin vecka till er! :)
Visst är det gott, men visst - det är lite som ni skriver att faran kanske just är att det blir ännu en sån rätt som gör att man minskar ner på restaurangbesöken ytterligare:)
RaderaTack, hoppas ni får en finfin vecka nu!
Vad roligt att se er i action att tillverka godsakerna. Det är minsann pilligt att få till allt efter konstens alla regler. Duktiga ni är:)
SvaraRaderaTack! Faktiskt blev äggen i salladen helt perfekt krämiga.
Osndagskramar
Tack, så kul att du tycker det. Visst är det pilligt, men ett trevligt pillgöra speciellt när det är så trevlig sällskap i köket:)
RaderaKramar
SvaraRaderaHej hej Hannah här igen,ville tipsa lite om att laga sushi,tips 1) när man har lagt riset på sjögräset,ta en sked och doppa i lite kallt/ljummet vatten,platta till riset,och sedan lägg på fyllningen får man dem ännu mer inrullade och bättre garanti på när man skär att fyllning/ris hålls på plats när man skär. tips 2) är man ska bara krama risbollar som Nigiri att ha en skål med kallt/ljummet vatten doppa händerna i vatten och sedan rulla på.Då blir det inte lite kladdigt,doppa händerna när det känns lite kladdigt igen. 3) om man gillar wasabi och soja, i en kinesisk restaurang,där hade dem soja som hade lite wasabi i sig, om man börjar med lika stor prick som konfetti och jobba upp till önskad styrka och blanda i sojan med pinnar och lösa upp wasabi och sedan doppa sushin i wasabi-sojan. 4) tips på alt fyllning: julien hackade morötter/purjolök,gräslök(när det är säsong),crabstick,steka en tunn omelett som man sedan skär till i önskad storlek.Hoppas ni gör mer sushi i framtiden hemma,ja hemmagjord sushi är så gott när man får till det.Jag hoppas också att tipsen jag gav,att ni får nytta av dem. Tack åter igen för eran alltid så trevliga o underbara blogg. / Kram Hannah
Men så bra Hannah, vi tackar och tar emot, alla tips är tacksamt mottagna! Smart det där med skeden för att göra plats till fyllningen. Wasabin brukar vi blanda ner i sojan, det blir godare tycker vi.
RaderaVi kommer absolut att göra sushi fler gånger, nu har vi ju fått blodad tand, och då ska vi ta tillvara på dina fina tips.
Tack för dina fina komplimanger, så glad vi blir!
Kramar tilldej.