Först börjar vi med kyllingbenen, en riktigt billig råvara, och de har först rimmats i en rimningslag med salt, vatten och socker. Inte svårt alls, kan du koka vatten kan du rimma kyckling! Varför rimma undrar du kanske? Jo därför att det ger köttet en djupare smak som dessutom upplevs som saftigare och vem vill inte ha smakrikare och saftigare kött?
Vill du absolut inte rimma köttet så kan du naturligtvis hoppa över det, men tillsätt då lite salt i marinaden. Lägg benen i rimningen på morgonen och i marinad på eftermiddagen, under tiden kan du göra precis vad du vill! (ja inom rimliga gränser alltså...)
Marinerade kycklingben
1 kg kycklingben
Rimningslag
1 liter vatten
70 g grovt salt
1 msk strösocker
1 msk lökpulver
Koka ihop rimningslagen och låt den svalna innan du lägger i kycklingbenen, täcker över och ställer in det i kylen ca 7 timmar.
När köttet är rimmat så lägger du det i en marinad:
Marinad
3/4 dl ketchup
½ dl japansk soya
2 msk rött portvineller annat sött vin
1 msk honung
1 tsk malen ingefära
2 klyftor vitlök, mosade
Blanda ihop alla ingredienser, lägg ner benen och låt dom ligga och gona sig minst en timme.
Lägg kycklingbenen på en plåt och ställ den mitt i ugnen, tillaga på 225 grader i ca 20 minuter.
Pensla gärna några gånger med marinaden när du grillar dom där godsakerna.
Benen är klara när tempen är 80 grader vid benet, använd en termometer om du vill vara på säkra sidan, annars skär du vid benet och kollar så köttsaften är genomskinlig!
Så går vi över till nästa ingrediens på middagstallriken, nämligen de friterade sötpotatisarna eller ska vi kanske kalla dom för söta pommes frites? Oavsett vad vi kallar dom så var de smaskiga att tugga i sej. Visserligen blev dom inte frasiga som vanliga pommes och det kan dom tydligen inte bli heller om man inte förbehandlar dom på något vis med nån panering. Men vad gör väl det när det smakar smaskens?
Så här friterar du sötpotatis:
Skala och skär sötpotatisen i stavar, ca ½ cm tjocka.
Skölj och torka av stavarna.
Häll frityrolja i en djup, tjockbottnad gryta och sätt igång plattan.
När oljan är tillräckligt varm, 180 grader, så lägger du i potatisstavarna i omgångar - 10 är lagom.
När potatisstavarna har fått en gyllenbrun färg är dom klara och du tar upp dom med en hålslev eller sil och lägger dom en bit hushållspapper så de får rinna av.
Har du en termometer som är värmetålig och når upp till 180 grader så rekommenderar vi dej att använda den när du hettar upp friteringsoljan. På så vis så har du koll på tempen i grytan som alltså ska hålla ca 180 grader vid friteringen. Har du ingen termometer så kan vi tipsa er om att inköpa en sådan, det är en bra investering som du har stor användning av i köket.
Modellen som du ser Håkan använda på bilderna har köpts på Kjell & Co för ca 100 spänn, ingen större kostnad alltså.
Koncentration, viktigt att ha koll på temperaturen!
Friteringskorgen i grytan har vi inhandlat på IKEA för länge sedan,
bra att ha visade det sej när vi nu premiäranvände den!
Nu närmar det sej de 180, märk väl fingrarnas position...:) Det börjar bli hitt i hittan!
En bunt på ca 10 av sötpotatisstavarna på väg ner i frityroljan,
en lagom mängd att fritera åt gången.
Hur länge potatisarna ska ligga i frityroljan är svårt att säga, det beror sig dels på hur varm oljan håller sig och dels hur tjocka stavar du skurit. Du får helt enkelt hålla koll på färgen och hur den skiftar, när de ser ut så här är dom klara. Ta då upp dom med en hålslev och var försiktig så du inte får het olja på fingrarna!
Glöm inte bort att hela tiden ha ett grytlock vid din sida om olyckan skulle vara framme och oljan tuttar på, så måste du vara snabb och slänga på locket!
Vad passar fint att servera till, undrar du? Vi har svaret!
Till maten passar det fint med kall sås eller dippa av något slag, sweet chilisås som blandas med crème fraiche är ett smakligt förslag. Men en höjdare är att dippa sötpotatisarna i en lakritsaioli, holy chickamoly så fantastiskt bra de dansade tillsammans i de Mårtenssonska munnarna!
Alltså detta är något som ni bara MÅSTE prova, lakritsälskare eller inte. Introducerat oss för denna aioli har Erika gjort när hon bjöd den till rökta räkor hemma i hennes trädgård och det tackar vi för!
Lakritssmaken är inte alls så framträdande som man kan tro, den bara finns helt perfekt i bakgrunden och när den söta potatisen doppades hände det något fantastiskt, sött och salt möttes i en ljuv harmoni!
Vill du så kan du absolut ta en genväg till aiolin, det gör vi ganska ofta och det blir alla tiders gott det också, och använda färdig köpemajo istället. Då blandar du helt enkelt majonnäsen med riven vitlök, pressad lime och lakritspulver, räkna 1 dl majonnäs till måtten nedan:
Lakritsaioli
1 äggula
2 tsk pressad lime
½ krm salt
1 riven vitlöksklyfta
ca 1½ dl rapsolja
½-1 tsk lakritspulver
Tänk på att se till så att alla ingredienserna är av samma temperatur när du vispar samman aiolin!
Lägg gulan, vitlök, limesaft och salt i en skål.
Rör samman lite lätt och börja sedan droppvis vispa i oljan. Efter en liten stund kan du mata i oljan i en tunn stråle under tiden som du fortsätter vispa. Fortsätt mata olja tills aiolin tjocknar och avsluta när den är så tjock som du vill ha den.
Smaka av ailoin med lakritspulver, tänk på att ju längre den får vila innan serveringen ju mer framträder smakerna.
Låt aiolin stå kallt minst 30 minuter (gärna över natten för optimal smak) så att smakerna hinner sätta sig innan du serverar den.
Aiolin passar bra även till fisk och skaldjur, rökta räkor är en annan hit.
Till detta drack vi rött vin och det ska vi säga er, gillar ni rött vin och vill dricka det till denna middagen så ska ni satsa på ett som är gjort av druvan Primitivo, den går även under namnet Zinfandel om den kommer från Kalifornien. Det var en kombination av himmelska mått, OOG från början till slut!
Har ni nu orkat er igenom hela tjotabaletten så ber vi att få tacka er för visat intresse! Vi hoppas vi har inspirerat er och kanske gett er några nya tips.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Oj så gott! Den där lakritsaiolin måste jag slå nån dag!
SvaraRaderaWow, lakritsaiolin kommer falla jag-älskar-lakrits-över-allt-annat-Calle i smaken, det kan jag lova. Vilken kul idé! KRAM!
SvaraRaderaDär kom ju den där lakritsaiolin. Perfekt!
SvaraRaderaLakritsaiolin vad spännande sparar receptet direkt:)
SvaraRaderaMmmmm lakritsaioli, måste provas här med. /Syrran
SvaraRaderaÅ sötpotatis är bara så ljuvligt gott. Verkar så pyssligt med fritering hemma men det kanske är något att testa.
SvaraRaderaSå gott! Brukar ugnssteka sötpotatis men nu blev jag ju sugen på att fritera. Mums så gott! Trevlig helg på er! Kram
SvaraRaderaVi älskar friterat och jag fick därför överta min brors fritös och den gör det lite enklare än i gryta. Dock finns en Actifry på önskelistan.
SvaraRaderaSötpotatis ihop med lakritsaioli låter både galet och grymt.