måndag 4 augusti 2014

Whiskykorv, potatissallad och Karossgården!

Idag tänkte vi bjuda er på både både mat och utflyktstips från helgens begivenheter, eller rättare sagt söndagens begivenheter. Vi serverar potatissallad och till den en korv som herr M svängde ihop efter eget huvud när vi kom från vår bilutflykt, ett recept som han funderade ut under tiden han rattade bilen. Som smaksättning i korven användes dels kryddblandningen vi köpte på "Extreme Food" i Göteborg och dels en skvätt Jack Daniels, både flytande och pulveriserade smaker med andra ord.

Kryddmixen som Håkan använde sig av ser ni på bilden nedan, märket är Lynchburg och sorten heter Venison&Wild Game. Har ni nu inte just den sorten hemma så behöver ni naturligtvis inte rusa ut och köpa hem den, det går säkert med någon annan form av viltmix också. I just denna sorten finns dels de vanliga deltagarna vitlök och enbär, men även grönpeppar och lavendel har blandats i och det var just dessa två ingredienser som fick Håkan på fall. Nytänkande absolut och sånt måste ju provas, absolut!

Till korven rörde Anki ihop en krämig sallad, det blev en form av kylskåpsrensning som visade sej passa fint till de vilda smakerna. Västerbottenost, selleri och äpple är ju oftast bra kompisar med vilt och så även i detta fallet, några kokta kalla potatisar och blomkål fyllde ut salladen bra. Måttet på osten får ni ta för vad det är, vi är smått tossiga i den så vi öser på rejält men ni får själva smaka er fram till lagom mängd. 

 Alla korvar måste naturligtvis ha ett namn och när denna skulle döpas 
så var ju namnet nästan givet, både vått och torrt kommer ju från Tennessee! 

Tennessee Whiskykorv 
400 g kallt rimmat sidfläsk
200 g kallt viltkött av framdelen, här användes hjortkött
1 msk viltkrydda, vi använde Lynchburg Venison & Wild Game som bl.a innehåller Tennessee Whisky, vitlök, enbär, lavendel och grönpeppar
1 rödlök
1 stänkare Jack Daniel´s bourbon
ca 50 cm svinfjälster
Se till så att köttet är kylskåpskallt när du sätter igång.
Mal köttet i små bitar och mal det på mellanskivan på din köttkvarn. Mal även ner löken och viltkryddan, kör till sist ner en bit hårt bröd för att få ut alla resterna ur kvarnen.
Stänk ner lite J.D i köttet och blanda samman korvsmeten väl.
Börja stoppa korven, låt 3 cm fjälster vara tomt innan du matar fram korvsmeten.
När du fått i all smet så binder du ett snöre runt varje ände och formar korven till en spiralliknande ring.
Stek korven på låg värme i ca 2 msk olja, ca 20-25 minuter. Använd dej gärna av köttermometer som ska visa 70 grader när korven är genomstekt.

Och som vanligt vill vi påminna er om att det är extra viktigt att vara noggrann med hygienen när du gör korv!


Krämig potatissallad med västerbottenost
3 kokta, kalla nypotatisar
½-1 syrligt äpple
1 stjälk blekselleri
3 blomkålsbuketter
1 dl gräddfil
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1-2 dl riven västerbottenost (smaka dej fram hur du vill ha det)
salt och peppar
Rör samman gräddfil, crème fraiche, majonnäs och ost, smaka av med salt och peppar.
Blanda ner övriga ingredienser och låt salladen stå kallt till servering.
Ju längre den får stå ju mer mognar smaken från osten.

I går tog vi alltså en liten utflykt med bil, liten blev den dels för att vi sov lite längre än tänkt och dels för att ACn i bilen vi brukar låna sedan länge gett upp... Naturligtvis lyckades vi klämma in en biltur på en av sommarens hetaste dagar och den gamla goda TD.n ger ju inte allt för mycket svalka. Ni kan ju tänka er hur fräscha vi kände oss när det till och med kändes svalt att hoppa ur bilen! Snacka om varmkörning:)

I alla fall så kom vi äntligen iväg till Karossgården, en loppis som vi haft planer på att besöka länge nu (några år närmare bestämt, är det klokt vad tiden går fort!) och vi blev inte besvikna! En stor gård, två våningar och hur mycket onödigt som helst som man bara måste köpa! Nu köpte vi visserligen inte så väldigt mycket, men Håkan blev i alla fall glad ägare av en ny/gammal viltkokbok att lägga till samlingen.

Nostalgi så det förslår, i alla fall om man som vi är barn av 70-talet! 
LP-skivor i läskbackar, vem har inte haft det och fina stålrörsmöbler... underbart.  

Gamla agedynor gjorde oss också lite nostalgiska. 
Otroligt vackra färger och tänk vilket jobb som har lagts ner i dom!

Allt och lite till!
Håkan dök ner i lådan med pipor, föga förvånande, 
men denna gången bidde det inget fynd gjort där.
Anki funderade på en ny klänning för höstens begivenheter, men färgen kändes inte riktigt rätt:) 

Och går man inte igång som matnörd när man ser detta så vet vi inte vad det är för fel? 

Och som de Ystadbor vi är så föll naturligtvis blicken direkt på stans symbol tornväktaren, 
den enda i sitt slag som finns i Sverige minsann! 
Ja, alltså inte denna på bilden, sådana finns att köpa i massor i stan
 och även på loppisar här och där.

Karossgården ligger i Gladsax, en liten by ca 5 km väster om Simrishamn och vi kan absolut rekommendera er ett besök där om ni gillar tidsresor och loppisar! 
Här hittar ni mer information och karta.

Vi stannade även till vid några andra småloppisar längs vägen, det finns nästan en loppisskylt vid varje mjölkabord, som herr Mårtensson så tjusigt uttryckte det. Vissa ställen är mer spännande än andra, och ibland av helt olika anledningar... På vägen hem svängde vi inom till Skillinge och hälsade på Kinna, något som vi haft inbjudan till att göra sedan förra sommaren (nämnde vi att vi inte är bilägare?), tog en kopp kaffe och diskuterade matbloggande, korvar, charkuterier och Österlen. Viktiga ämnen med andra ord.

Nej vet ni vad, nu får det räcka för idag:) Middagsdisken kallar på oss och sånt kan man inte ignorera, då kan ju vad som helst hända!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Kul att göra egen korv!

    Vi stannar alltid på alla loppisar på sommaren (och annars också)!

    Kram jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i alla fall så tycker den ena halvan av köket det, den andra gillar mest att äta dom:)
      Visst är det kul med loppisar, alltid kommer man därifrån med nåt (onödigt) fynd!

      Kramar

      Radera
  2. Det där var en korv som inte går av för hackor eller hur det nu är man säger ;-D Allt blir bättre med whisky.

    Herregud vad jag blev nostalgisk av er loppistur. Blå bands gamla logga, det var en rejäl trotjänare i min familj när vi var ute båtluffade. Kul att ha som inredningsdetalj i köket då jag antar att bäst-före redan passerat ;-)

    Ha nu en skön tisdag!
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väl så eller hur?!
      Det var så otroligt nära att vi köpte med oss hela kittet hem, men köket är fullbelamrat tillräckligt. Men när vi någon gång kommer härifrån så kanske vi tar en tur ut och hoppas det finns kvar!

      Tack, kramar

      Radera
  3. Vad kul att ni kom till karossgården jag gillade det stället starkt:) Har inte kommit så långt i min tips hörna än om min resa i skåne:) Kul att träffa Kinna
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, äntligen kom vi iväg, det var verkligen värt ett besök (och flera än så).
      Vi får hålla koll på din tipshörna allt eftersom, säkert är där flera ställen vi måste besöka.
      Detsamma

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!