Att ha i kokosflingor kan kanske vara ett vågspel om pajen ska bjudas bort, inte alla uppskattar de vita små flagorna, men det går bra att utesluta kokosen och öka på mängden nötter och mandel istället. Det fungerar med havregryn också, men vi har lärt oss att inte alla glutenintoleranta tål grynen även om de är så kallade "ren havre". Så ska pajen vara garanterat glutenfri är det bäst att inte chansa, resultatet kan bli oerhört tråkigt...
Vi tyckte om honungens sötma men vi saknade den där knäckiga känslan och smaken, nästa gång tänker vi därför prova med råsocker istället och se om det inte blir lite mer kras i degen då. Pajdegen kan ni smula över vilka frukter som helst, vi hade rabarber under vår och har tänkt ta äpplen vid nästa test - helst så fort som möjligt:)
Glutenfri smuldegspaj ca 4 port
2 msk rapsolja
2 dl grovt hackad mandel och hasselnötter
1 dl riven kokos
1½ dl mandelmjöl
3 msk honung
1 ägg
Rör samman alla ingredienser till en smulig massa.
Smörj en ugnssäker pajform, ca 24 cm, och lägg i bitar av frukt eller bär av valfritt slag.
Täck frukten med pajdegen och grädda pajen mitt i ugnen på 175 grader i 25-30 minuter, känn med en provsticka så att frukten är mjuk,
Servera gärna med en makalöst god vaniljkräm/sås, recept på det hittar du här i detta inlägget.
Helgen har avlöpt i stilla mak, vi har njutit av det härliga vädret och kopplat av, väldigt passande så vi orkar med kommande strapatser - vi titulerar ju oss semesterfirare denna veckan. Det står spännande upplevelser och restaurangbesök på agendan och vi hoppas verkligen att det blir så bra och gott som vi förväntar oss.
Vi hoppas att ni alla får en kanoners bra vecka, för det tänker vi ha!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Har ni kollat in min äppelsmulpaj från i torsdags? Lite liknande. Jag tyckte den blev ganska knäckig. Jag undrar om det inte kan vara ägget som gör att det blir lite mjukare. Men er paj är säkert hur god som helst om jag känner er rätt! Kram!
SvaraRaderaJapp, nu har vi så gjort:) Kan kanske bero på ägget, vi får helt enkelt ta och testa att göra utan ägg nästa gång!
RaderaKram på dej
Semesterfirare låter alldeles ljuvligt, hoppas att ni får en finfin resa! KRAM!
SvaraRaderaJa, ljuvligt är ordet! Tack, vi har haft det superbra, en rapport kommer snart.
RaderaKramar till er !
Gott med smulpaj! Själva smaskar vi i oss lite mer av helgens Guinness-chokladtårta. ;)
SvaraRaderaLåter härligt med semester, önskar er en underbar vecka! Undrar vart det bär av för er?
Kramizar!
Uhuh, det låter som en oerhört frestande god chokladtårta!!
RaderaMycket härligt har vi haft det, till Köpenhamn styrde vi stegen minsann:)
Kramar
Ser så gott ut! Kram
SvaraRaderaTackar,
Raderakramar
Jag brukar göra som vanlig smulpaj med smör fast använder kokossocker, mandelmjöl, bovetemjöl eller kokosmjöl och ev. hackade nötter. Härligt med lite minisemester! Kram.
SvaraRadera