onsdag 19 november 2014

Äppelfylld och baconlindad kycklingfilé med två såser

Förra veckan experimenterade fru M med en middagsidé hon fått i huvudet några dagar tidigare, en idé som faktiskt blev riktigt bra när den väl hamnade på våra tallrikar. Några bilder från tillagningen hamnade på Instagram och vi lovade att dela med oss av resultatet och idag är det äntligen dags.
Tankarna gick lite åt hösten med små röda svenska äpplen, rosmarin och bacon passar ju fint med äpplen och ost är aldrig fel, tillsammans med kycklingfiléer blev det kanoners. Att packa in just kycklingfilé i bacon innan man lagar till dom är en bra idé, det hjälper till att få köttet saftigare och när man lagar till dom på lägre värme så blir risken med torrt kött ännu mindre.


Till köttet åt vi ugnsrostade grönsaker och rotfrukter, det blev lite blandad kompott av vad som fanns i kylen, och kalla såser. Vi har två olika förslag på såser som smakar kanoners till, den ena är en ofta hoprörd favorit och den andra är en ny favorit i vårt kök, naturligtvis får ni recept på båda!

Äppelfylld baconlindad kycklingfilé
1 kycklingfilé / person
½ litet äpple / filé
färsk rosmarin
riven västerbottensost
salt och svartpeppar
baconskivor att linda in filén med
äppeljuice till formen, till två filéer använde vi 2 dl utspädd juice
Skär ett snitt längs med kycklingfilén och skär en ficka i snittet.
Skala, kärna ur och dela äpplet i tunna klyftor som du lägger i fickan på köttet.
Lägg över några rosmarinblad och riven ost, salta och peppra.
Eventuellt kan du behöva "sy igen" fickan med hjälp av tandpetare, glöm bara inte bort att ta bort dom innan serveringen.
Linda in filén i bacon och stek den runt om så den får jämn färg.
Lägg över filéerna i en ugnsfast form, häll ner stekfettet från stekpannan och häll på äppeljuice.
Ställ formen mitt i ugnen på 175 grader, stick gärna en köttermometer mitt i köttet och tillaga tills graderna är uppe i 70 grader, det tar ca 25-30 minuter beroende på hur tjocka filéerna är. 
Ös några gånger med stekskyn under tiden.
Servera med valfria tillbehör.

 I stället för att kärna ur varje äppelskiva så kan man använda en tesked och gröpa ur kärnhuset. 

Västerbottensosten är på G.

 Et voilà! 

Västerbottensostsås  
2 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
ca 1 dl riven västerbottensost
en gnutta cayennepeppar
Blanda samman alla ingredienser, smaka av och låt stå kallt någon timme innan serveringen.

Valnötssås
4 dl matyoghurt
1 dl hackade valnötter
½ dl grovt hackade russin
1 syrligt äpple, grovt hackat
1 finhackad rödlök
1 citron, rivet skal från hela och saft från halva
dragon och timjan efter smak
salt och vitpeppar
Blanda samman alla ingredienser och smaka av med kryddorna.
Låt stå kallt till serveringen.

TACK, för alla gratulationer på vår firardag som vi hade igår, ni är ju för härliga och det kändes ju som vi firade med er alla! Fiskgratängen smakade finfint och bubblet som vi provade för första gången satt som den berömda krocketklubban på smalbenet, smack. Ur högtalarna strömmade gamla godingar som vi har minnen till och vi hade en kanoners kväll ända tills ögonlocken föll ner vid hakan i tv-soffan:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Oj vilka fina tallrikar!Och vilket fint recept!Och när vi ändå pratar om fint så kan jag tala om att ni också är fina :-D
    Ha det fint!
    Kram från Ann-So-fin hihi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Enda som är mindre bra med dom är att dom blir lite väl repiga av knivarna... Fast det blir ju även vi, eller i alla fall en av oss:)
      Men du e väl för kär (och fin)
      kramar till dej

      Radera
  2. I den där kostymen skulle till och med jag kunna tänka mig att äta en kyckingfilé - shit va gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du, säg det som inte blir gott i den kostymen!

      Radera
  3. Mm, vilket härligt recept! Ni är ju två riktig godingar. Den här rätten får det bli kväll till mig och J. Jag får hasa iväg till affären även om jag ännu är halt. Äpplejuice saknas hemma liksom äpplen. Det blir bra med en busstur och en promenad. Kram och trevlig helg på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar tackar, säger vi! Matshopping är väl en alla tiders bra anledning till att ta sej ut, hasande eller skuttande:)
      Hoppas det smakade och att ni också fått en härlig helg,
      kramar till er

      Radera
  4. Men så gott det här verkar då. Det här måste jag laga till idag. Äpple, kyckling, bacon, västerbottenost, rotfrukter... allt är ju gott i det här receptet. Ha en go helg! Nu ska jag gå till affären och handla ingredienser. :-) /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmmm, det var supergott! Jag gjorde västerbottenostsåsen och den var jättegod till. Tack för receptet! /Anna J

      Radera
    2. Så glada vi blir att det lät intressant och att du provade. Ännu gladare blir vi över att du gillade det! Alltid lika roligt att få feedback på maten och recepten, speciellt när det är positiv feedback:)
      Vassego och en stor kram till dej Anna.

      Radera
  5. Oj, vad det låter gott! / Mvh Linda

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!