söndag 18 januari 2015

Rosta kaffebönor hemma!

I dag tänte vi berätta för er om herr Mårtenssons senaste kökseskapader och experimenterade vid spisen. I går slängde vi ut en bild på Facebook och en film på Instagram för att se om någon kunde lista ut vad det är som numera händer titt som tätt i köket, där bakom plasten som hängts upp i dörröppningen. Skynket hänger alltså inte där alltid, det vill vi bara påpeka...
På facebook gissades det hej vilt, det ena förslaget värre än det andra: Nej, vi har inte ebola, vi kokar inte meth och ingen har fått sätta livet till (vad tror ni om oss egentligen?!), inte heller övar vi inför Sveriges mästerkock (det är vi alldeles för fega för) och ingenting sprängs.


Så vad är det då Håkan sysslar med bakom skynket? Jo, det rostas kaffebönor och farligare än så är det inte! Det hela är så mycket enklare än man först tror och därför vill vi (läs Håkan) nu dela med oss av det mister M lärt sej under resans gång. 

Då kör vi igång och först några goda råd innan vi öppnar själva rosteriet:
Håll koll under hela rostningssessionen, det går fort mot slutet och bönornas smak är inget jag rekommenderar om de blir brända. 
Tänk också på att det är viktigt att vädra och gärna ha fläkten igång under tiden, det luktar inte direkt hallon om vi säger så:) Lukten försvinner dock rätt fort efteråt så låt inte det avskräcka dej. 
Har du ingen dörr till köket så gör som jag:) 
Ha helst en klocka vid din sida som du kan ta tiden på, det underlättar.
För anteckningar varje gång du rostar om hur många gram och minuter du använt så håller du koll på vad ni tycker om smaken och aromen på kaffet efter var gång. Det är bara till att prova sig fram och inte ge upp - övning ger färdighet! 

Du behöver braspanna, stekspade, tidtagarur, en stor skål, durkslag, burk att förvara bönorna i och en kvarn att mala bönorna i.


1. Naturligtvis behöver du också råkaffebönor, dom kan du köpa på exempelvis Rawcoffe
Det finns även bra kaffebutiker i Köpenhamn som säljer råkaffe om ni har vägarna förbi, t.ex Risteriet som har butiker lite runt om i staden. Säkert finns det även butiker runt om i Sverige också, men eftersom vi inte har hittat någon i våra trakter så kan vi inte tipsa om någon. 
Råkaffebönor till vänster och de färdigrostade till höger på bilden. 


2.  Väg upp 200-250 gram råkaffebönor.

3. Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en braspanna så den blir varm.


4. När ugnen är uppe i graderna tar du ut braspannan och brer ut bönorna jämt på plåten. 
Använd en stekspade till hjälp - plåten är varm!


5. Ställ in plåten mitt i ugnen och börja rostningen. 
Efter 5-7 minuter börjar det poppa i bönorna - det både låter och syns.
När första poppet hörs brukar jag ta ut plåten och röra om bland bönorna.  
Jag drar ner värmen till 200 grader och ställer sedan in plåten mitt i ugnen igen. 
Det kommer att höras ett nytt poppande ljud efter ca 11 minuter och under denna tiden tar jag ut plåten ytterligare 2 gånger och rör om. 
Man kan även skaka och rysta plåten när den är inne i ugnen. 


5. Efter 15 minuter tag jag ut bönorna om jag vill ha mellanrost, vill jag ha mörkrost tar jag ut dom någon minut senare, men jag låter dom absolut aldrig stå inne mer än 20 minuter! 
En riktlinje som är bra att gå efter är att hålla koll på när det börjar sippra ut olja ur bönorna och dom blir glansiga, då gäller det att genast få ut dom ur ugnen annars blir dom kremerade och det är inte gott.


6. Nu gäller det att kyla ner bönorna snabbt, detta görs över vasken! 
Jag häller först ner dom i en stor en plastskål och så har jag ett durkslag berett vid min sida. 


Jag häller bönorna fram och tillbaka mellan durkslaget och skålen, 
detta kyler inte bara ner bönorna utan gör även så att skalen försvinner. 


Till slut skakar jag runt bönorna i durkslaget några gånger för att få bort de sista skalbitarna. 
Det är dom syns i vasken.


 Sen kan man kasta in bönorna i frysen en stund. Jag brukar lägga dom i en mindre braspanna och så låter jag dom ligga i frysen ungefär en halvtimme.

 
Jag låter bönorna ligga i en glasburk utan lock ett dygn innan jag maler dom, 
då hinner aromerna utvecklas. 
Kaffebönorna förvarar vi i en burk med tättslutande lock i skafferiet, 
dom ska stå svalt och mörkt.
Råkaffebönorna kan du ha hemma i 2 år, 
de rostade bönorna ska du använda inom två veckor.
Jag maler bönorna allt eftersom vi ska dricka det, nymalt kaffe smakar bäst:) 


Nu är det bara att mala bönorna, koka ditt kaffe som vanligt
 (62 gram kaffebönor till 1 liter vatten!) och njuta! 

Vill du läsa mer om att rosta kaffebönor så är här några sidor som jag har besökt x-antal gånger:

Så där ja, nu hoppas jag att jag inte har skrämt bort er - kaffenörd som jag är:)
Jag hoppas att jag har inspirerat er och fått i alla fall någon att våga sig på att öppna ett eget kafferosteri hemma i köket, det är inte svårt och kaffet blir väldigt gott! Kanske lyckas du inte första gången, det gjorde inte jag, men andra gången gör du det säkert. Bara läs genom instruktionerna några gånger och tveka inte att hojta till om du har några funderingar, så ska jag göra vad jag kan för att hjälpa till! 

Fortsatt skön söndag till er alla,
kopp, kopp!
/Håkan

22 kommentarer:

  1. Härligt ska nog testa någon gång:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker vi absolut att du/maken ska göra:) För visst är väl han också kaffegalen?

      Radera
  2. Kära nån, vilka tilltag!! Låter nästan lika modigt som att söka till Mästerkocken. Själv har jag kaffekarantän pga bråkande galla, men blev svårt kaffesugen när jag läste om era eskapader. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan Kjersti:) Fast i klass med att stå framför självaste Mannergubben... nja det vet jag inte:)
      Kramar på dej

      Radera
  3. Himmel, vilket slit! Själv plockar jag fram lilla boxen och väljer ut en Nespressokapsel! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det beror ju sej lite på hur man ser på saker och ting, allt är relativt:) För mej är det ett kärt nöje och så roligt att experimentera i kökets regioner, så något slit tycker jag inte att det är. Och - det finns inga genvägar det godaste kaffet:)

      Radera
  4. Coolt! Helt klart något för Callen i familjen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från en nörd till en annan; Go a head Calle, just do it!

      Radera
  5. Jag höjer hatten åt er för att ni rostar era egna kaffebönor, heja! Kram!

    SvaraRadera
  6. Men hur gott måste det inte lukta i det mårtenssonska hemmet!? Era grannar måste vara saliga! Skönt att inget mord begåtts bakom skynket. Det hade iofs kunnat bli en ny Wallander-bok. Men det är klart; det finns redan en Mårtenssonsk deckarförfattare. Nickande kanske ta er ett namn ihop, som Kepler gjorde? Eller så fortsätter ni med det ni är bäst på - mat. Jag tycker nog att ni ska söka till Mästerkocken. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ärligt talat så luktar det inte alls vidare gott under tiden man rostar, men när kaffet kokas... Ni får helt enkelt njuta av doften snart:) Wallander och jakten på bönmördaren kanske... hmmm vi får kanske ta ett snack med han Mankell:)
      Kram på dej

      Radera
  7. Haha! Ni är ju härliga! Mord var min första tanke:) Mördare plastar alltid!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Ann-Sofi.. vad tror du om oss egentligen:) Right back at you!

      Radera
  8. vilken härlig idé! modigt att våga testa, inte för att det är farligt eller så men det är ju så lätt att tänka att nån annan kan göra det bättre...
    det här känns som en sån grej som jimmy skulle kunna snöa in på så det här tänker jag absolut inte visa honom ;)
    kramar till er rostisar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du Pernilla..., vill du icke ha en insnöad man i köket så ska du absolut hålla undan detta från honom, för har man väl börjat är det säkert omöjligt att sluta!
      Kramar till dej, prinsessan!

      Radera
  9. Vilket spännande inlägg! Jag har blivit bjuden på kaffe gjort av hemrostade kaffebönor och det var skillnad - så himla gott. /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att du tycker det Anna, så glad jag blir! Och visst är det skillnad, det tycker även vi.

      Radera
  10. Wow, vad ni hittar på! Coolt att ha egenrostad kaffe!
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, det är full fart i köket:)
      'Tack Lana, detsamma hoppas vi att du haft,
      kramar

      Radera
  11. Häftigt! Aldrig sett någon som rostar sitt eget kaffe. Daniel maler det på sin höjd, men det är inte alltid han orkar det heller när det suger i kaffetarmen ;) Duktig du är., Håkan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man tackar, man tackar! Kul att höra att det är fler som maler kaffe själv ibland.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!