tisdag 28 juli 2015

Grillkväll med lammracks och västerbottenspajer i miniformat

I fredags var vi hemma hos Ankis syrra för en grillkväll där vi gemensamt lagade maten. Det är inte första gången vi kockar tillsammans och garanterat inte heller sista - det brukar bli lyckat och oavsett resultat så vi har alltid lika roligt under tiden.
Carina och Affe bor i ett gatuhus i Ystad med en härligt lummig liten innergård där det grönskar i princip överallt, det finns nämligen ett oerhört stort blomsterintresse hos en i huset. När vi ska grilla hamnar vi alltid där, det är ju lite sämre grillmöjligheter hemma i vår lägenhet...

En liten del av innergården som kallas "stenpartiet", där växer det en hel del ovanliga blommor som vi inte ens vet varken för- eller efternamn på... 


Denna gången var det fru Mårtensson som stod för idé och tillagning av förrätterna, portionspajer med Västerbottensost och andra olika fyllningar. 
Detta skedde med hjälp (läs slavarbete) från Carina och övervakning av Affe:)


Resultatet av köksarbetet ser ni här, 12 stycken västerbottensostpajer i olika variationer. Fyllningen kan ni variera efter er egen smak, vi hade sparrisknoppar, tomater, torkade trattkantareller och gräslök i våra. I någon paj hamnade det bara sparris, i någon bara svamp och i någon bara tomat, i andra blandade vi dom olika ingredienserna hej vilt och vi råder er att göra detsamma! Go bananas:)


Små västerbottensostpajer   12 stycken
1 rulle smördeg
150 g riven Västerbottensost eller annan ost med mycket smak
3 ägg
3 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
Dela smördegen i 12 lika stora bitar och tryck ut dom i stora muffinsformar.
Vispa samman ägg och grädde, rör ner osten och krydda.
Häll äggblandningen i formarna upp till ca 3/4 och lägg i valfri fyllning.
Grädda pajerna mitt i ugnen på 200 grader i 15 minuter eller tills du ser att fyllningen har stelnat.
Förslag på olika fyllningar:
grön sparris
svamp, gärna kantareller, trattkantareller eller trumpetsvamp
små tomater 
fint hackad gräslök
Skär av topparna på sparrisarna, ca 5 cm. 
Koka upp lättsaltat vatten i en gryta och låt sparristopparna koka 1 minut, och skölj dom sen i kallt vatten så de kallnar. Låt rinna av.
Använder du torkad svamp så blötlägg den först och låt sedan rinna av. 
Dela svampen i mindre bitar och fräs i smör.
Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna.
Servera pajerna ljumna eller kalla.


Efter förrätten var det tid att tända grillen, något som herr Jansson (ja han heter så, Affe) sköter med bravur varje gång! Oftast sker även en grillundervisning under tiden som kött och andra godsaker får sig en omgång över glöden, då passar han på att lära ut allt han kan om grillningens ädla konster till Håkan.  

Denna gången låg det fina lammracks, dvs revben där ytterfilén sitter, vitlökar och citronhalvor varav två kom från citronträdet i trädgården. Carina är makalös på att få citroner på sitt träd, de är i princip självförsörjande på det och lime! 

Lammköttet hade Håkan lagt i en smaksatt rimningslag dagen innan och där fick det ligga och gona sej tills det var dags att hoppa över i en marinad. 
Att rimma köttet är ju något som vi vurmar för och inte kan rekommendera er nog. Ni får en köttbit som blir så mycket mer smakrik och saftigare när den är tillagad, inte dumt eller hur? Och med tanke på hur lätt det är att fixa så är det ett jobb väl värt den lilla mödan:)

Grillat lamm
1,2 kilo valfritt lammkött, vi hade lammracks
1 liter vatten
60 g salt
20 g socker
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
2 vitlöksklyftor
Koka upp lagen så att salt och socker smälter och låt sedan svalna.
Lägg köttet i en form med lock och häll lagen över, lägg på lock och låt det stå i kylen 1 dygn.
Ta upp köttet och torka av, lägg ner i marinaden.
Marinad
1 dl olja
1 msk rödvinsvinäger
2 msk honung
Rör samman marinaden och låt köttet ligga i minst 30 minuter.
Grilla köttet eller ugnsstek tills innertemperaturen nått 62-65 grader.
Låt köttet vila en stund innan du skär upp det och serverar.

Just är vi mumsat i oss förrätten dök även Freddy, den utflyttade sonen i huset, upp. Freddy har även han ett brinnande intresse för mat och matlagning, något han förmodligen ärvt efter en oerhört trevlig moster han har...:) Det händer ibland att han besöker det Mårtenssonska köket för att kocka med oss, eller att vi besöker någon spännande restaurang ihop.


Denna kvällen hjälpte han till med efterrätten, här under stor koncentration under tiden som alla andra fotograferade och filmade hej vilt ( något som ni som följer oss på Facebook fick en glimt av i fredags). Men efterrätten får ni vänta lite på att veta vad det var, men vi kan avslöja att det var bland det godaste vi ätit i dessertväg någonsin!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. Jag skulle gärna ha ett citronträd och mycket annat också om jag hade en trädgård. Västerbottensostpajerna ser så fina och goda ut. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det hade vi också gärna haft! Tackar.
      Kramar på dej

      Radera
  2. Vilken härlig gård! Det var superlänge sen jag gjorde minipajer! Det ser helt ljuvligt gott ut på grillen! Jag är helt inne på att grilla ctrusfrukter nu och jag har det på och i allt!

    Kram till er! //Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är där härligt.
      Och citrus på grillen, hur gott som helst blir det ju!
      Kramar på dej

      Radera
  3. Åh vad gott allting verkar vara :) kul med småpajerna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra att det låter frestande!

      Radera
  4. Så härligt det ser ut! Vi har bara grillat en enda gång i år men det får nog bli ändring på det snart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, ja detta var vår andra gång för denna sommaren och vi får hoppas det blir någon fler.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!