tisdag 4 augusti 2015

Sill Provencale

... eller Strömming Provencale för er som föredrar det namnet, båda går utmärkt för vår del! Själv säger vi sill i vårt kök, skåningar som vi är, och vi säger det relativt ofta:) Senast vi sa sill var igår när vi pratade om vad som ska spisas till middag idag och minsann så står sill på menyn även här.

medelhavsströmming
Sillen vi bjuder er på är tillagad med inspiration från fiskmästaren himself, herr Mannerström och från länderna runt medelhavet. Det är en måltid som absolut andas sommar, säsongssmart mat med andra ord:) Flera av ingredienserna är som bäst just nu, tomaterna är proppade med smak och löken är fantastisk när den är färsk. Och på tal om färsklök, så vill vi gärna tipsa om ugnsbakade små röda lökar med örtsmör, perfekt som tillbehör till grillat!

grönsaker till sillåda

Vill man så kan man ugnsrosta lite nypotatis och servera till, men det räcker faktiskt gott och väl med alla grönsaker som ligger i formen med fisken, upptäckte vi. En kall yoghurtsås med mynta eller/och vitlök i passar också bra att ha till, men citronoljan som finns i formen är inte fel den heller. Och fetaost smulad över hela härligheten - ohlala så gott!
Med andra ord så kan ni variera hur ni vill när ni hugger in, vi blir glada så länge ni gör det:

Medelhavssill eller medelhavsströmming   2 port
300 g sillfiléer
1 röd paprika i klyftor
1 röd lök i smala klyftor
2 vitlöksklyftor, skivade
2 tomater, skivade
1 liten zucchini, skivad på längden
1 citron, rivet skal och pressad saft
salt och svartpeppar
ca 1/4 dl olivolja
oregano
basilika
timjan
pankoströbröd eller vanligt ströbröd
gärna fetaost till servering
Stek zucchiniskivorna och paprikan lätt.
Klipp bort ryggfenan på fisken, salta och peppra på båda sidor och vik ihop.
Smörj en ugnssäker form med smör och varva sillen med grönsakerna och löken.
Pressa över citronsaften och ringla över olivoljan.
Blanda ströbrödet med örterna och citronskalet och strö det över fisk och grönsaker.
Grädda gratängen mitt i ugnen på 200 grader ca 20 minuter.
Smula gärna över fetaost precis vid serveringen.

sill provencale
Innan ugnen, jodå det ligger sillfiléer mellan grönsakerna även om de kanske inte syns först.

Medelhavssill
 Och voalá, alla härliga fräscha smaker har blandats och sillen har tagit smak av dom alla!

Skulle det nu vara så att man inte gillar sill något vidare så går det säkert bra att byta ut den mot någon annan fet fisk, varför inte prova med makrillfilé eller lax i skivor. 

Nu är vi båda åter tillbaka i verkligheten, Anki har med andra ord också börjat jobba efter en lång och skön semester. Det åter dags att ta tag i sådant som middagsplaneringar istället för att köra på gehör, något som vi har gjort när vi haft ledigt och haft möjlighet att sticka och handla stup i kvarten.
Men det får vara lite på en höft även denna veckan, gårdagens middagsfråga löstes med en kylskåpsrensningsvariant av Daal och i dag blir det alltså sill och även den kommer att få ta hand om rester i kyl och frys. Nöden är uppfinningarnas moder, eller hur är det man säger?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

7 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Mmmm, så gott! Den där rätten känner jag igen sedan ni lade ut en bild på den tidigare. Låter ju jättegott! Jag lägger den till Prova-på-samlingen också. Jag har inte testat den friterade matjesillen ännu heller. (Nu har mycket gott att plocka fram när idee´rna tryter.) Jag är tokhungrig nu och går igång på matbilder. Bläddrar i er blogg och känner att jag genast måste hem och laga middag efter jobbet. Så mycket gott ni gör hela tiden. Här i Gävle har vi sommar idag, så det blir ett dopp innan middagen tror jag (om inte hungern tar över helt förstås) Tack för all inspiration och go` kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, så roligt att du kände igen den för visst har den varit uppe på facebook när vi åt den!
      Livsfarligt med matbilder (eller att handla mat) när man är hungrig:) Och den friterade matjessillen måste du absolut testa, otroligt gott är det.

      Tack för dina fina komplimanger, hoppas badet var härligt,
      kramar

      Radera
  3. Mm mm ser somrigt och gott ut. Kram Anette

    SvaraRadera
  4. Åh, så gott! Sill i dill och berg och daal. Bättre blir det inte!

    Vi har också börjat jobba men sliter inte ut oss så här första veckan. Än är det grilltider och vi passar på så mycket vi kan, att äta sommarmat och snart blir det också lite rökt. Räkor och lax och så aioli med lakrits så klart! Kramar i stora lass från oss båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är väl frågan om det:)
      Sommarmat och väder därtill så länge som möjligt vill vi har, trallala!
      Tebax på er <3

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!