Köttet i denna grytan kan man variera lite hur man vill, vi har använt både hjort och lamm men det fungerar säkert även med annat kött. Innan köttet lagas till ska det rubbas och ligga och gona i kryddor en stund, under den tiden gör du din egen kryddpasta som sedan ska smaksätta själva grytan.
Inget av de två momenten är svåra på något vis och tänk så häftigt att sedan kunna stoltsera med att ha gjort egen kryddpasta - bonuspoäng och guldstjärna på den!
På vår tallrik fick grytan sällskap av olika tillbehör, vi hade skivade råa morötter och blomkål som marinerades i citronrapsolja och några droppar lime, en kall myntasås och ris som kokts tillsammans med kardemummakapslar och gurkmeja och sedan blandats med russin.
Tortillabröden låg och skramlade i frysen så dom penslade vi på båda sidor med lite olja, la på ugnsgallret och lät dom bli varma och lite knapriga i ugnen på 225 grader några minuter. Tänk på att ha koll på dom för det går snabbt och brända smakar dom inte vidare gott.. tro oss:)
Alla tillbehören är naturligtvis valfria och utbytbara, ta det du gillar och har på lut i ditt kök!
500 g rostbiff av lamm eller hjort
1 gul lök, fint hackad
1 krm spiskummin
1 krm kanel
1 krm gurkmeja
1 msk kokosolja
Blanda samman lök och kryddor, klappa in i köttet och låt det ligga någon timme i kylen för att smakerna ska mogna.
Under tiden som köttet ligger i kylen gör du en kryddpasta som ska i grytan.
Kryddpasta
1 msk kokosolja
½ msk gurkmeja
½ msk mortlade koriandefrö
½ msk spiskummin
½ msk kanel
½ msk tomatpuré
½ msk salt
½ msk socker
½ tsk svartpeppar
1 torkad anchochili som legat i blöt ca 15 minuter, strimlad
Fräs alla ingredienser i en panna till en våt pasta, det tar bara några minuter men eventuellt kan du behöva späda med lite vatten under tiden om det verkar bli för torrt.
Skär köttet i lagom stora grytbitar och bryn det runt om i smör, häll ca 3 dl vatten och låt det puttra 5 minuter.
Rör ner kryddpastan och låt grytan koka tills köttet är mört, hjorten behövde 30 minuter men det beror sig på vilken sorts kött och hur stora bitar du har.
Servera med ris, gärna kokt med kardemummakapslar (4 stycken) och lite gurkmeja i kokvattnet, blandat med russin.
Myntayoghurt
2 dl matyoghurt
2 tsk torkad mynta
salt och honung efter smak
Blanda samman såsen och låt den stå kallt minst 30 minuter innan servering.
Kryddpastan before the make-over ...
... and after!
Tänk att riskorn kan vara så vackra att titta på!
Russin, detta lilla bär som man antingen gillar eller absolut inte alls.
Så, då hoppas vi att ni fortfarande är kvar i det Mårtenssonska köket och att vi inte har skrämt iväg er! Hoho?!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Jag är här! Vink, vink! :=)
SvaraRaderaHärligt Charlotta, vinkelivink på dej!
RaderaJag är också här!
SvaraRaderaAlla tiders, Sara!
RaderaÄlskar att läsa era inlägg. Underbar mat och ni är så härliga när ni skrivet. Kommenterar inte ofta, men läser �� Kramar Anja/myntan ��
SvaraRaderaSå glada vi blir Anja, tack för din fina kommentar och komplimang som verkligen värmer!
RaderaKramar till dej <3