Vi fortsätter att laga mat från en av våra absoluta favoritkokböcker här i det Mårtenssonska köket, vi har skrivit om den tidigare och vi kommer med all säkerhet att skriva om den igen, Jamie Olivers Matrevolution. Det är baske oss nära på att den där Jamie snart får föräras med en egen liten flik i vårt receptarkiv med tanke på hur mycket inspiration den boken gett oss sen vi köpte den på rea, för snart 4 år sedan! Snacka om att en kanoners bra investering som bara fortsätter att leverera.
Något som dock är lite skumt i kråksången är att vi faktiskt inte alls är några fantaster av Jamies andra kokböcker. Inte för att vi känner avsky för dom, men vi har bläddrat i ett antal andra på bibblan och näpp, inte en endaste av dom vill vi göra plats för i vår kokbokshylla.
Strange, som herr Oliver himself skulle säga.
Senaste middagen vi hämtade från boksidorna var en variant på Stroganoff, dock innehöll den varken korv eller biff utan var istället gjord på kyckling. En synnerligen snabblagad och lättgjord maträtt som inte krävde alldeles för mycket arbete, vi förenklade det dessutom ytterligare genom att använda burkad svamp istället för färsk och därmed slapp vi skiva dom:)
Kyckling stroganoff 2 port + matlåda
1 purjolök, sköljd och skuren i små strimlor
1 liten burk skivade champinjoner
1 dl vatten
1 dl vitt vin, matlagningsvin funkar utmärkt
500 g kycklingfilé, i smala strimlor
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
hackad persilja efter eget tycke och smak
½ - 1 citron, pressad saft
salt och vitpeppar
Slå en skvätt olja och en klick smör i en djup stekpanna.
Tillsätt purjo, svamp, vin, vatten och dra några drag med salt och pepparkvarnen.
Lägg en bit aluminiumfolie över pannan och låt det puttra på svag värme i 5 minuter.
Ta av folien och lägg ner kyckling, persilja (spara lite till serveringen), grädde och crème fraiche.
Rör om, låt det koka upp och sedan få småputtra ca 10 minuter.
När köttet är genomfärdigt så pressar du i citronsaft så det blir så syrligt som du vill ha det, vi nöjde oss med en halv citron i vår stroganoff.
Smaka av grytan med salt och peppar och strö över hackad persilja just innan servering.
Vi valde att äta en sallad a'la humpadenga till stroganoffen.
Quinoa blandat med allehanda olika sorters grönsaker och rotfrukter, hej kylskåpsrensning!
"Kitchen Mindfullness"
Ibland kan det bli en extra häftig upplevelse när man står i köket och förbereder middagen,
som att plötsligt upptäcka hur otroligt vacker purjolök faktiskt är.
Att fånga det på bild är inte alltid enkelt, speciellt inte med årstidens brist på ljus,
men vi gjorde i alla fall ett tappert försök.
Mat är inte bara gott, det är alltså även vackert:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Spännande med en stroganoff gjord på kyckling. Den måste jag göra eftersom jag gillar både korv- och biff stroganoff så det kan vara kul att testa ännu en variant. Precis innan jag läste det här inlägget så gjorde jag en beställning av Jamies senaste bok Jamies supermat som jag blev lite lockad av. Boken handlar om att äta mer hälsosamt men är utan pekpinnar och det tycker jag mr Oliver är bra på - att inte ha en massa pekpinnar när det handlar om matlagning.
SvaraRaderaJag brukar tycka att skivad röd chili är vacker att titta på. :-) Ha en fortsatt fin vecka! Kram till er! /Anna J
Ja, vi tyckte också det lät intressant med kycklingen och blev väldigt glatt överraskade. Jamies supermat har vi inte hört eller sett, bra tips! Och nej, pekpinnar är han väl inte direkt förknippad med, vår kära Jamie men det är så härligt att han verkligen kämpar för att få folk att förstå att det inte är svårt eller krångligt att laga god och hälsosam mat. För att inte tala om hans insats i både amerikanska och engelska skolor vad gäller skolmaten, jisses vilket enormt jobb har gjorde!
RaderaTack, vi önskar dej detsamma Anna,
stor kram till dej!
Stroganoff vetetusan, men en god kycklinggryta är det där, har boken själv och provade receptet för längesen :) Grymt bra är han, herr Oliver, i alla fall.
SvaraRadera