Lammspett hamnade på grillgallret sist och halleda så goda dom blev! Håkan hade hittat en kryddblandning i Lisa Förares kokbok "Det godaste jag vet" som han gärna ville testa och förutom kryddorna penslade han även på Dadelsirap, ett penseldrag som visade sej vara väldigt lyckat! Vi följde också Lisas tips och åt en sötpotatissallad till lammspetten och tillsammans med en "egenhittepåsås" blev det en alla tiders grillfest i Mårtenssons kök:
Grillad lammspett med sötpotatisallad ca 4 pers
500 g lammytterfilé
½ tsk kardemummakärnor
1 tsk hel spiskummin
½ tsk kummin
12 svartpepparkorn
½ tsk salt
dadelsirap
grillspett, är dom av trä så ska dom först ligga och dra i vatten innan du använder dom.
Mortla samman kryddorna till ett grovt pulver och spara 1 tsk till senare när du ska göra sallad.
Skär köttet i stora tärningar och trä upp dom på grillspetten.
Pensla köttbitarna med dadelsirap, strö på kryddmixen och saltet.
Låt spetten och gona sig 15 min.
Stek eller grilla lammspetten tills köttet har en innertemperatur på 60 grader.
Ta upp och håll varma under folie till servering.
Serveringsförslag: stekta eller grillade citronhalvor och sötpotatissallad.
Sötpotatissallad
4 små sötpotatisar
½ tsk salt
½ dl olivolja
½ zucchini, tärnad
1 msk strimlad färsk ingefära
1 tsk kryddblandning (från lammspetten, se ovan)
3 dl kokt matvete eller annat gryn
1 dl kokta svarta linser
Skala och tärna sötpotatisarna i ca 1 cm stora tärningar.
Lägg potatisen i en ugnssäker form, häll på olja och strö på salt, blanda runt.
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, rör om någon gång under tiden.
Ta ut formen och blanda i zucchini, ingefära och kryddblandning, ställ i ugnen ytterligare 10 min.
Ta ut formen, rör ner korn och linser och rosta ytterligare 5 min i ugnen.
Servera salladen ljummen till grillspetten.
Är man sugen på att ha någon form av sås till så kan vi tipsa er om en smarrig kall yoghurtsås med ajvar relish som passade riktigt bra till. Måtten är tagna på en höft så smaka er fram under sammanrörningens gång:
Kall ajvar relishsås
4 dl matyoghurt
1 dl ajvar relish
salt
honung
Blanda samman och smaka av.
Rött vin var vad vi hällde i glasen till våra spett och det visade sej passa alldeles ypperligt till både lamm och just denna kryddblandning. Raccolto, med nummer 2315 på systembolaget, lär bli ett vin som vi köper flera gånger till sommarens grillningar:)
Nu verkar det tyvärr inte som att grill- och solgudarna är riktigt överens om helgens grillväder om vi ska tro på meteorologerna, i alla fall inte här nere i våra kvarter. Men, som det gamla grillordspråket lyder, "det finns inget dåligt grillväder, bara fram med parasollet"... eller nåt:)
En fortsatt fin fredag till er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
you had me at sötpotatissallad. älskar sötpotatis! har jag nu ett svagt minne av att ni har lite svårt för det? har det gått över eller minns jag helt tokig? en börjar ju bli lite till åren va!
SvaraRaderaJa helt fel minns du inte Pernilla, vi vart inte så förtjusta i den söta potäten tidigare men nu har vi lärt oss att både äta och njuta av den. Sytt o gutt, som vi säger här nere:)
RaderaMen så spännande med sötpotatissallad. Det måste testas framöver på nån grillkväll. Dock inte denna helgen, hos mig är det regn och kyla så att grilla lockar inte. Ha en fin helg! Kram! /Anna J
SvaraRaderaHärligt att den faller i smaken Anna, mindre härligt att det inte är något vidare väder. Här nere håller det på att vända och snart liknar det mer höst än vår...
RaderaEn fin helg till dej också, kramar
Eran sås lät supergod, och det där med dadelsirapen! Mums!
SvaraRaderaKram Jenny
Tack, kul att det gillas och faller på läppen Jenny!
RaderaKram på dej
Här är det fem grader (!) och regn så grillen fick snällt stanna kvar i garaget den här helgen. Vi har istället ätit pizza och rödvin, höstigt värre. Haha. KRAM!
SvaraRaderaHuga! Fem grader?! Då kan väl pizza och rötjut sitta finfint som plåster.
RaderaKRAM på sej!