tisdag 16 augusti 2016

Grönsaksfrittata och pestoöverbakad torsk

grönsaksfrittata

De av er som hänger i våra två andra webbkök (Facebook och Instagram) fick igår en glimt av några av ingredienserna till vår måndagsmiddag och ett löfte om att vi skulle bjuda er på både slutresultat och recept på detsamma, här i detta köket idag. Ni som inte sett bilden tidigare får naturligtvis se den här, hur skulle det annars se ut? Så taskiga vill vi då rakt inte vara, så här kommer den:

fritatta med torsk
Alla dessa härligt färgglada grönsaker och några andra åkte ner i en stekpanna och förvandlades där till en matig och smarrig frittata, vilket betyder att det även figurerade några ägg, grädde och ost i rollistan. 
Frittata kommer från från Italien och är det samma som vi (och några andra i världen) kallar omelett och som Spanjorerna kallar tortillia - kärt barn har många namn minsann! Ingredienserna kan man variera efter smak och utbud, med undantag av ägg och vätska, man kan slänga i pastarester om man har det hemma, kött om så vill, eller med bara grönsaker som vi gjorde - ett alla tiders sätt att ta hand om sina rester med andra ord!

fritatta med oliver och grönsaker

I kylen hade vi en zucchini som ville komma till nytta, de sista skälvande tomaterna från balkongplantan hade samma önskan, några svampar och en halv rödlök sällade sej också till gruppen "ta hand om oss". Till de söta grönsakerna behövdes lite sälta, så både oliver och fetaost kom till användning och som grädde på moset - pricken över i - kronan på verket - och alla andra klämkäcka uttryck vi inte kan komma på just nu, så rev vi över Västerbottensost innan stekjärnet åkte in i ugnen.
Är det någon ingrediens du inte gillar så hoppar du helt i vanlig ordning över den eller byter ut mot någon du föredrar.

Tänk på att du använder ett stekjärn som du också kan ställa in i ugnen utan att det säger upp sig från sin kökstjänst - det är nämligen inte alla stekjärn som klarar ugnsvärmen. Tänk dessutom på att låta grytlappen hänga kvar på handtaget hela tiden tills det svalnat som en påminnelse om att det är varmt, för tro oss - det gör så in i hoppsan ont i handen om man grabbar tag i handtaget när det är hett!

Frittata med grönsaker   2 portioner om den äts utan tillbehör, annars ca 4 port
8 ägg
½ dl vatten
½ dl grädde
salt och peppar
5 stora champinjoner, klyftade
½ rödlök, fint hackad
1 zucchini ca 300 g, i tärningar
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 paprika, fint tärnad
150 g fetaost i tärningar
1 dl grovt riven ost
ca 10 svarta oliver, delade och urkärnade
ca 10 små tomater
Stekpannan som du använder måste tåla att stå i ugnen.
Vispa samman ägg, vatten och grädde, salta och peppra.
Börja med att steka svampen ca 5 minuter i en rejäl klick smör.
Tillsätt löken och låt den steka någon minut innan du även tar i zucchini, vitlök och paprika och låter det steka tills det mjuknar.
Häll på äggröran och rör om så den kommer ner och runt överallt, lägg på fetaosten och låt din frittata sakta stelna på svag värme.
När allt har satt sig och frittatan nästan är helt stel strör du på den rivna osten, oliverna och tomaterna och ställer in den mitt i ugnen på 225 grader ca 5-10 minuter tills den fått en fin färg och är helt fast.

pesto

Frittatan kan man äta utan tillbehör, räkna då att den räcker som huvudrätt till två personer, eller så gör man som vi och lägger ett gott sällskap på tallrikarna.
Till vår frittata åt vi torskrygg som först täckts med en pesto och sedan ugnsbakades, smakerna var som gjorda för varandra vill vi lova. Peston gjorde vi med både basilika och svarta oliver denna gången och det tyckte vi blev väldigt lyckat om vi får säga det själv, hoppa över oliverna om du inte gillar dom:

svarta oliver

Pesto med basilika och oliver
75 g svarta oliver, urkärnade (men använd gärna med oliver som du själv kärnar ur - de har bättre smak och är inte så torra)
ca 1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
½ dl solrosfrön, gärna torrostade
1 dl riven smakrik ost, t.ex parmesan eller västerbottensost
½-1 dl oliv- eller rapsolja, gärna med citronsmak
en nypa rivet citronskal
Mixa alla ingredienserna till en slät pesto, vill du ha lite mer tugg så kan du ta i lite mer grovt hackade solrosfrön efter att du mixat peston.
Smaka av.

solrosfrön

Peston är jättebra att ha på fisk som torsk eller lax som du ska ugnsbaka, gör då så här:
Pensla lite olja i botten på en ugnsfast form och lägg i fisken, bred över ett generöst lager pesto.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader och låt fisken stå inne ca 10 minuter, lite beroende på tjocklek. Kolla med termometer som ska upp i 52-55 grader när det är dags att ta ut fisken (torsk och lax) ur ugnen.

Visste ni förresten varför man säger "Grädde på moset"? Inte vi heller så vi slog upp det för att stilla vår nyfikenhet och fick då lära oss att det inte har ett smack med potatismos att göra som vi alltid trott. Nej det är äpplemos som menas och på den ville vissa istället för mjölk ha grädde, dom ville helt enkelt ha lite vardagslyx och guldkant på tillvaron:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

  1. Gott och bra tips om grytlappen, för visst är det konstigt hur snabbt man glömmer att något är hett :) Äppelmos visst inte jag heller att det var, tack för det också.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det märkligt att man aldrig kommer ihåg det, vet inte hur många gånger någon av oss lagt handen på handtaget... hugaligen så in i hoppsan ont det gör!
      Så varsågod, det var så lite så:)

      Kram på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!