tisdag 27 september 2016
Färsbiffar med äpple och rosmarin och en äppelcoleslaw till det.
Frukt och bär i stora lass, ja det kan man väl minst sagt säga att denna hösten bjudit på! Plommon och explosionen de träden bjöd på avhandlade vi när vi lagade till en smarrig plommonmarmelad, och idag är turen kommen till en annan rund frukt - nämligen äpplen.
Vi är ju som bekant varken välsignade med vare sej trädgård eller fruktträd, däremot är vi välsignade med vänner, kollegor och släktingar med både trädgårdar och träd, och tack vare dom hade vi en smärre översvämning av just äpplen i vår kyl ett tag. Eftersom vi inte gillar att låta godsaker och mat gå till spillo så hamnade det äpplen i både det ena och det andra, ja inom kökets fyra väggar det vill säga, och dagens recept är just ett sådant.
Fru Mårtensson gick nämligen lite bananas (eller ska vi kanske säga apples) i äppellådan förra veckan och rev ner frukterna så det stod härliga till, minst sagt. Det rivna åkte sedan ner i både färsbiffar och i en coleslaw tillsammans med en av sina bästa smakvänner, rosmarin. För dom där två gillar varandra skarpt och ljuv matlagningsmusik uppstår när dom slår ihop sina påsar och skapar magi!
Förutom äpplen och rosmarin dök dijonsenap upp som smaksättare i båda maträtterna, en perfekt ingrediens när det ska till en extra liten skjuts i smakerna. I biffsmeten hamnade även vår favoritost från Västerbotten, lök och kryddor, tillsammans med havregryn, mjölk och ägg - de senare för att binda samman och hålla ihop biffarna.
Har ni inte testat att ha i havregryn tidigare så kan vi verkligen rekommendera det, biffarna eller köttbullarna blir luftiga och inte så kompakta som de annars kan bli.
Färsbiffar med äpple och rosmarin
1 kilo fläsk- eller blandfärs
1½ dl havregryn
1 dl mjölk
1 ägg
2 mellanstora syliga äpplen, grovt rivna
1 gul lök, fint hackad
2 tsk fint hackad färsk rosmarin eller 1 tsk mortlad torkad rosmarin
2 tsk salt
några drag svartpeppar
1½ - 2 msk dijonsenap
1½ dl grovt riven västerbottensost
Rör samman havregrynen med mjölken och låt det stå och svälla ca 10 minuter.
Blanda samman färsen med äpple, lök, kryddor, senap och ost.
Rör till sist i havregrynsröran och ägget, blanda ordentligt.
Forma färsen till biffar och stek i rikligt med smör.
Servera med valfria tillbehör.
Coleslaw med äpple
1/4 vitkålshuvud, strimlat
1 stjälk blekselleri, fint strimlad
1 stort syrligt äpple, grovt rivet
1 dl crème fraiche eller matyoghurt
1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
2 tsk fint hackad färsk rosmarin
salt och peppar
Lägg den strimlade vitkålen i skål och häll över kokande vatten, låt stå 1 minut och häll sedan av vattnet. Skölj i kallt vatten och låt rinna av.
Blanda samman crème fraiche, majonnäs, dijon och kryddor, smaka av och tillsätt vitkål, äpple och selleri.
Låt salladen stå kallt minst 30 minuter innan servering.
Just coleslaw är tacksamt att röra samman när fantasin tryter och man inte riktigt vet vad man ska servera för tillbehör, speciellt till färs tycker vi att det passar bra. Man kan ju variera smaksättningen och ingredienserna efter smak och kylskåpsutbud i det oändliga, bara basen yoghurt och majonnäs finns på plats. I denna hade säkert valnötter också passat riktigt bra, eller varför inte fänkål istället för vitkål? Ja ni kan säkert komma på flera andra variationer också som smakar kanoners!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mina föräldrar var på besök förra helgen och med sig hade de bl.a. äpplen :) Så gott och jag har precis gjort en soppa som innehåller äpple. Tack för tipset om äpple i coleslaw. Kram!
SvaraRaderaIngen dum hälsa-på-present! Äpplen i soppa låter som en smarrig idé, det blir väldigt gott med frukter i maträtter.
RaderaSå lite så, varsågod!
Kramar på dej
Vilka smarriga biffar! Senap, äpple, mhm, åker nog in på en matsedel här hemma snart :)
SvaraRaderaTack för det, Sara, hoppas ni gillar dom!
RaderaHär äter vi mycket äpplen just nu. Ikväll blir det biffar så kan tänka mig att låna detta receptet.
SvaraRaderaSamma som här då, minst ett om dagen så håller vi doktorn borta från magen:)
RaderaLåna på du bara!
Vi har så syyyykt mycket äpplen i trädgården just nu, och jag gillar ju inte äpple som så mycket annat än just vanligt runt äpple så jag får lite dåligt samvete för att vi inte gör nåt med dem... men att ha dem i biff tillsammans med dijonsenap kanske jag kan våga mig på att testa, allt är ju gott om det är rätt tillagat :)
SvaraRaderaÄsch, inte ska du ha dåligt samvete för det - man kan inte gilla allt på alla vis. Hur rätt som helst blir det säkert!
RaderaVilka härliga recept äpplen är så gott:)
SvaraRaderaTack för inspirationen
kram Milla
Tackar för komplimangen, visst är det gott. Varsågod, det var så lite så.
RaderaKramar till de
Coleslaw MED ÄPPLE! Jag svimmar, så gott det låter!
SvaraRaderaJajamensan, fast svimmningsanfallet ansvarar vi inte för:)
Radera