Mangold är en riktigt tjusig växt det, en släkting till betorna och inte kål som vi gissade på - tänk vad man kan få lära sej på gamla dar:) Tydligen är det ganska lätt att odla mangold och det ska till och med fungera att ha en liten odling i kruka på balkongen, i alla fall om det är tillräckligt med sol där ute. Nu är inte vår balkong någon höjdarplats för växter som är soldyrkare eller som kräver någon större plats, så vi får allt ta och köpa våra blad om vi blir sugna på dom.
Sist vi fick med oss mangold hem var när vi tog en liten Österlentur och kikade in hos Maibritt på Agnehill, där växer dom hej vilt i odlingarna så det var bara att plocka, röda, vita, gula och orangea, en riktigt fin bukett blev det.
Så vad blev det då av alla bladen? Jo dom hamnade i en varm sallad med bland annat kikärtor, vitlök, kokosmjölk och kryddor från det indiska skafferiet. Den varma salladen fick sedan dela tallrik med en bit lax som vi lagat till i ugnen, dom indiska smakerna passar kanoners bra till den lite fetare laxen, och på en tallrik hamnade även ris som fått härligt gul färg av gurkmeja.
Skulle du sakna någon av kryddorna vi använde, eller bara inte tycker om, så hoppa över eller byt ut. Även mangolden går att byta ut mot till exempel spenat, grönkål eller svartkål.
200 g färsk mangold, sköljd och strimlad (går att ersätta med grönkål, spenat eller svartkål)
100 g färsk spenat
1 tsk garam masala
2 tsk torkad mynta
1 tsk spiskummin
1 tsk mald paprika, gärna rökt om du har det
1 tsk gurkmeja
ca 5 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
ca 2 cm färsk ingefära, fint riven
1 burk kokosmjöl
½ burk kokta kikärtor
salt
pressad lime efter tycke och smak
Börja med att rosta kryddorna i en medelvarm torr stekpanna några minuter.
Tillsätt därefter stekfett och ingefära, vitlök och purjolök och låt det fräsa någon minut under omrörning.
Blanda ner kokosmjölken och rör om ordentligt så att kryddorna blandas upp med mjölken.
Smaka av såsen med limesaft och salt.
Rör i mangold och kikärtor låt dom puttra med i såsen ca 3 minuter, tillsätt spenatbladen och puttra vidare tills bladen sjunkit samman ner i såsen.
Servera såsen/salladen till valfritt tillbehör, vi hade lax till vår men det passar säkert med kyckling också.
Naturligtvis är mangoldbladen inte bara vackra, dom smakar dessutom gott och är fulla med nyttigheter, både för kropp och själ. Bland annat så innehåller dom vitamin K och då jublar vi lite extra när det är på det viset. K-vitaminet är nämligen extra viktigt att få i sej om man har problem med benskörhet, som ju frun i köket har, så alla källor till extra K är extra välkomna!
Något annat som är bra för de gamla benen i kroppen är solljuset och D-vitaminerna dom har med sig i bagaget, något det ju verkligen inte råder någon brist på för tillfället så det är bara att tanka! Jisses vilken sensommar vi bjuds på just nu, helt otroligt med 25 grader i mitten på september och man vet ju nästan inte vilket ben man ska stå på. Sommar- eller höstbenen? Kanske ett av varje?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx
Låter fräscht och lite annorlunda. Och gott! Kram!
SvaraRaderaTack, det låter bra tycker vi. Kram på dej!
RaderaÅh jag bara älskar varma sallader!! Måste testas, tack för inspo!
SvaraRaderaKram Jenny
Så härligt, då träffade detta rätt:) Hoppas det faller på läppen.
RaderaKram på dej!
Åh herregud vad gott det här låter! Ska provas omgående. Kram!
SvaraRaderaKanoners, vi håller tummarna för att det smakar!
RaderaKram på dej.
Låter mycket gott och vilka fina mangoldblad, vi visste inte att de fanns i så många olika färger, vackert! Indiska kryddor till lax, taget!
SvaraRaderaKramizar och allt gott i värmen till er båda!
Ja visst är dom vackra, vi hade inte heller någon aning om alla olika färger det fanns.
RaderaKramar på er!
Hej! Jag visste inte heller att mangold fanns i så många färger, kul att lära sig något nytt. Växer bra gör den i alla fall, vi hade det i vårt lilla land här hemma, det växte så det knakade, så jag frågade maken vad det var han hade sått. "Rödbetor" tror jag fick jag till svar... men några rödbetor var det inte det såg till och med jag! Tillslut kom han på att det var ju mangold! Så det har vi avnjutit, dock bara i en färg, i våra sallader i sommar.
SvaraRaderaNästa sommar kanske vi kan utöka färgprakten.
/AK
Ja, dom är otroligt fina - naturen kan den! Men visst påminner bladen lite om rödbetsbladen, fast kanske maken får ta och skriva små namnpinnar till odlingarna nästa sommar:)
Radera