onsdag 9 november 2016
Hel ugnsstekt anka och hemmagjort äppelmos med kanel
I söndags hade vi en söndagsmiddag väl värd sitt namn, vi smaskade nämligen i oss hel ugnsstekt kalkon. Mums är bara förnamnet om ni frågar oss! Nu är detta inte något som händer så där vansinngt ofta, senast det hände är nästan ett helt år sedan och då var det inte ens kalkon utan istället anka (smådetaljer:)) som lagades till i den storleken på fågel.
Nu hamnade aldrig den där ankan på bloggen vid det tillfället vi lagade till den i fjol och därefter har det liksom aldrig riktigt passat in i tiden, men nu känns det helt perfekt att bjuda på receptet. Det är ju faktiskt gåsatider (i alla fall här nere i skåneland) och dessutom börjar det ju, vare sig vi vill eller inte, dra ihop sig mot jul och julmatsplanering.
När det vankas middag som denna brukar vi gå all in när det gäller tillbehören, kokt brysselkål (och Anki envisas fortfarande med att säga fel och kallar dom istället för broccoli), asiagurkor, rödkål, äppelmos, ättiksgurka, gelé, kokta bönor och naturligtvis sån där skedätarsås.
När vi åt kalkon i söndags kokte vi till och med egen äppelmos, vi hade nämligen fått hem helt fantastiska matäpplen från en av Ankis jobbkompisar och dom ville vi ju använda på så många sätt som möjligt. Så några äppelklyftor åkte in i fågeln och andra ner i en gryta för moskok - hur enkelt som helst var det!
Recepet på fågeln ni får är dag är alltså på ankan från förra året, men det går alldeles utmärkt att använda er av samma recept och tillvägagångssätt om ni, som vi nu gjorde, istället ska kocka till en hel kalkon i ugnen. Det behöver alltså inte vara anka - det är bara att byta ut ordet i texten.
Dessutom får ni ta del av receptet på äppelmosen, om ni nu skulle känna er sugna på att testa:)
Sprängd anka
Dag 1
1 hel anka, 2-2½ kilo, ta ur påsen med kråset som ligger i och spara till dag 2
Rimningslag 7%
3 liter vatten
225 g salt
100 g socker
Blanda samman lagen så att socker och salt smälter.
Lägg ner den hela ankan i lagen, ställ i kylen och låt rimma 1 dygn.
Dag 2
3 syrliga äpplen, klyftade
10 katrinplommon
malen vitpeppar
äpplemos
kråset (alltså innehållet som ligger i påsen som i sin tur låg i ankan)
Ta upp ankan ur lagen, låt den rinna av och lägg över i en braspanna.
Klipp av vingarna från ankan och lägg vid sidan i pannan.
Gnid in insidan av ankan med vitpeppar och fyll den sedan med äppelklyftor och katrinplommon.
Bind ihop fågeln, peppra runt om hela och lägg den med ryggen upp.
Pensla med äpplemos och ställ in pannan i nedre delen av ugnen på 175 grader.
Låt ankan stå inne sammanlagt 2 timmar, var 30:e minut vänder du på den och penslar med äppelmos och skyn från braspannan.
När ankan är färdigstekt, dvs har en innertemperatur på minst 62 (kalkon ska upp i 72 grader!) grader och genomskinlig köttvätska, tar du ut den och lägger under folie under tiden som du gör sås.
Sås
3 dl vatten
1 msk kycklingfond, koncentrerad
äpplemos
salt och peppar
Vispa ut braspannan med vattnet, häll ner i en gryta tillsammans med fond och låt det koka upp.
Låt såsen koka ner 10-15 minuter.
Smaka av med äpplemos, salt och peppar.
Äppelmos ca 5 dl
1 kilo äpplen, mogna (ju mognare desto fortare kokar de sönder)
½-1 dl vatten
2-4 msk råsocker (går att nyta ut mot vanligt socker)
1 stor eller två små kanelstänger
Skala och klyfta äpplena.
Lägg äppelklyftorna i en gryta, häll på ½ dl vatten och låt det koka upp.
Sänk värmen till låg värme och låt det puttra tills äpplena mjuknar, det tar lite olika tid beroende på vilken sorts äpple du har,
Rör om någon gång då och då, fyll eventuellt på med mer vatten om det behövs.
När äpplena har mjuknat och börjar mosas sönder så kan du ta en potatisstöt och hjälpa till, mosa och rör om.
När allt är mosat tar du grytan från värmen, smakar av med socker till du är nöjd och värmer på det snabbt igen.
Låt moset svalna, ta upp kanelstången och häll över på väl rengjorda burkar.
Förvara moset kallt (det går utmärkt att frysa in).
Det kan ju bli en del rester från en sådan här middag, speciellt när man som vi är bara två stycken som avnjuter den, men det är ingen fara om det blir så. Av resterna kan man ju göra godsaker också och njuta av en annan dag, t.ex som en god pajfyllning. Vi ska faktiskt laga till våra kalokonrester till middag senare ikväll, och har vi (ni) tur så blir det så gott så att även det receptet dyker upp här i köket vid ett senare tillfälle!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Etiketter:
Anka,
Frukt,
Högtid,
Jul,
Skånsk mat,
Sås,
Tillbehör,
Traditioner
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mmm, brysselkål alltså. Visst kan man göra både det ena och det andra med den men godast är ändå kokt med lite salt på!
SvaraRaderaKram!
Avser receptet anka eller kalkon? Litet förvirrande.
SvaraRaderaDet är anka som receptet avser, precis som det står i texten: "Recepet på fågeln ni får är dag är alltså på ankan från förra året". Dock kan det även användas för kalkon, om man så önskar :)
Radera