Dels gillar vi daal för att den bjuder just på dom där mustiga och värmande kryddorna (så klart), och dels för att den är en maträtt man kan variera innehållet i en hel del - perfekt som kylskåpsrensning faktiskt. Ja så klart, vissa av ingredienserna måste ju finnas i, men en hel del råvaror kan man byta ut både efter vad som råkar finna hemma och efter vad man gillar/inte gillar.
I går stod det just sån där Daal på matsedeln och efter en genomgång av grönsakslådan i kylen fick linserna denna gången dela gryta med både persiljerot, grönkål och äpplen. Just dom tre passade väldigt bra tillsammans, så det var ett lyckat fyndplock som gjordes.
Äpplena gav en frisk syra och krispigt tugg, se bara till så du inte låter dom ligga i grytan för länge för då är det risk att du står där med äppelmos i grytan istället.
Indisk linsgryta 2 port + matlåda
1 liten rödlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor
½ msk fint riven färsk ingefära
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kardemumma
1 tsk koriander
1 krm kanel
1 tsk garam masala
400 ml krossade tomater
250 ml kokosgrädde
250 ml kokosmjölk
1-2 dl vatten (använd vattnet att skölja ur burkar och tetra med)
100 g färsk grönkål
1 persiljerot eller palsternacka
2 dl okokta röda linser
2 stora äpplen, fast och syrligt fruktkött, tärnade
1 pressad lime
salt och peppar
Skölj kålen ordentligt, skär bort den allra tjockaste biten av stammen och strimla resten grovt.
Skala och slanta persiljeroten i skivor på ca 1 cm tjocka.
Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddorna på medelvärme i rejält med olja (raps eller oliv) och rör om under tiden.
Tillsätt tomater, kokosgrädde, mjölk, vatten, kål och persiljerot, blanda om och låt koka upp.
Låt det hela småputtra under lock ca 15 minuter, rör om då och då.
Häll i linserna och låt dom koka med ytterligare 15-20 minuter, rör om då och då och tillsätt eventuellt med vatten om du tycker att det behövs.
Pressa i limen, smaka av grytan med salt och peppar.
Lägg i äppelbitarna till sist, bara någon minut innan serveringen så de hinner bli varma men inte kokar sönder, det är godast om de fortfarande får behålla sin krispighet.
Servera gärna din gryta med papadums eller naan.
Undertiden som vi plockade undan efter matlagningen (eller röjde som herr M envisas med att kalla det när fru M har varit kock!) upptäckte vi att den där grönkålen (ja det blev över i påsen) är en fantastsikt vacker skapelse, helt otroligt häftig och stilig är den faktiskt. Tittar man närmare så är det nästan som att kika in i en gräsmatta eller en tätvuxen skog, och vi var bara tvungna att föreviga kålbladen.
Detta får bli vårt bidrag till månadens gröna tema som passande nog är kål. Man kan ju göra hur mycket gott som helst med den råvaran, det finns dessutom ett helt grönsaksland fullt med olika sorters kål att välja och vraka mellan.
Denna gången valde vi alltså grönkål, men det kan faktiskt tänkas att det händer att det dyker upp ett bidrag till... det finns en liten tanke som kanske vi kommer till skott med, innan sista datumen är passerad för bidragen att lämnas in.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Daal gillar jag också och fräscht att ha i äpple. Kram!
SvaraRadera