tisdag 28 februari 2017

Tonfiskpaj

Okej, vi går rakt på sak! Det ligger ingen fastlagsbulle på tallriken här i det Mårtenssonska köket idag trots att det är fettisdagen, inte ens en bullsmula eller en mandelmasseklick kommer ni att hitta här. Vi är helt övertygade om att ni kan hitta recept på fastlagsbullar hos några av landets andra matbloggare, om ni är sugna på det, så ni lär inte stå utan semlor om ni vill baka det.
Vi går istället som två tosingar mot strömmen och bjuder er på ett riktigt lyckat pajexperiment, en tonfiskpaj som frun i köket svängde ihop efter bästa förmåga och kökstillgång förra veckan.


I vår skafferi som vi är så lyckliga över (nej det krävs faktiskt inte så mycket mer än ett skafferi med gott om plats för att göra oss lyckliga) där finns det nästan alltid några  burkar tonfisk och det var alltså dessa som kom nytta. Tillsammans med några tomater som sjöng på sista versen, en purjolök som stämde in i sången, riven ost och dill från frysen blev det en smarrig röra att fylla pajskalet med. 


Över fyllningen hälldes en äggstanning med majonnäs i, jajamensan du läste helt rätt - majonnäs. Det visade sej gå hur fint som helst att blanda ner majo i, den gav en härligt pikant smak och gjorde äggstanningen lite mera krämig. Naturligtvis behöver du inte ta i majonnäs om du inte vill det, det går bra att göra en vanlig äggstanning istället om du föredrar det. 

Pajskalet kommer precis som vanligt i två olika versioner, en med mandelmjöl som är glutenfri och en vanlig pajdeg som du gör med vetemjöl, det är helt och hållet upp till dej själv att välja vilken du föredrar. 

Tonfiskpaj  4 port
Glutenfri pajdeg
4½ dl mandelmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör i tärningar
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.

Icke glutenfri pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Hacka samman mjöl och smör gärna i en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg.
Tryck ut degen i en smord pajform (24 cm), nagga botten och ställ i kylen 30 min
Förgrädda pajskalet på 225 g i ca 15 min, ta ut och tillsätt fyllningen.

Fyllning
2 burkar tonfisk i vatten
2 dl grovt riven smakrik ost, vi tog västebottensost
½ dl fint hackad dill
salt och peppar
10 cm fint hackad purjolök
ca 10 stycken cocktailtomater, halverade eller i klyftor beroende på storleken.
Äggstanning
1½ dl grädde
1 dl majonnäs
2 ägg
1 nypa cayennepeppar
Låt tonfisken rinna av, gaffla sönder den i mindre bitar och lägg i pajskalet tillsammans med övriga ingredienser.
Rör samman äggstanningen och häll i pajen.
Ställ in pajen mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.
Servera pajen med grönsallad.

Så där ja, där har ni det lyckade pajexperimentet och naturligtvis så smakar en fastlagsbulle gott som efterrätt även efter en smarrig paj:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Tonfiskpaj är riktigt gott förr gjorde jag ofta det, men det har på något vis hamnat i glömska.
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. JA det var det verkligen, tonfisk är perfekt att ha på lut. Så fram med den igen Milla:)
      Kram på dej, och ha det fint

      Radera
  2. Haha, jag är precis likadan - så oerhört glad för mitt lilla skafferi och allt gott som finns däri! Mitt senaste projekt är att fylla upp frysen med bra grejer. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där att fylla upp olika köksutrymmen med gotter och bra grejer är ett kärt nöje!

      Kram på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!